Skocz do zawartości
Sid

LiteON SOHW1633S -> DMA

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o to że W Windowsie nie odczytuje mi płyt w trybie DMA(włączyłem duga opcje - tryb PIO) - mam pytanie:

Czy nagrywarka zawsze wyrobi z nagraniem np. w predkosci 16x płyty DVD?

I drugie pytanie, przedstawie jak to w Linuxie jest bo tam jest to ładnie pokazane(pisze z pamieci, hdc to nagrywarka):

hdc: Microsoft Joliet Extension(...)hdc: read error at (...)hdc: read error at (...)hdc: read error at (...)hdc: read error at (...)hdc: DMA disabledhdc: ATAPI reset compelete

i od tego momentu już dobrze odczytuje... Czego to wina? Kompa ? Czy moze nagrywara nie obsluguje DMA? Bo tak mnie to martwi czy czasami nie mam zepsutej nagrywarki - ale skoro wypala(probowale) CD-R(32x)/RW(4x), DVD(4x) to chyba działa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nagrywara obsluguje jak najbardziej DMA, podejrzewam tasme...

a co do wyrabiania, to juz kwestia dysku

jak na razie dostepne sa plytki 8x a to juz jest ponad 11MB/s

Uspokoiłeś mnie :) Komp tam może być zleksza walnięty(Chaintech 7AJA na Via KT133 wiec nie ma sie co dziwic), ale wazne zeby nagrywara dzialala a z tego wnioskuje ze jest z nia OK :) I tylko to sie liczy :)

A co do nagrywania to nagrywałem DVD 4x i sie nagrało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha, kochana VIA

mialem Solteka SL-75KAV do niedawna (KT133A)

nie radze powyzej 4x na tym sprzecie :P

lepiej, zeby zachowac ciaglosc zapisu, niby burnproof jest ale...

i mam super bios do niej, jak co to wal na priv ;)

Bios biosem ale póki co to się boję zmieniać ;) W każdym razie wniosek że nagrywarka sprawna, wiec mozna jechac gwarancje podbić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi