porky Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Witam! Jestem nowy na tym forum i mam pytanie. Podczas włączania komputera dość często zdarza mi się (zwłaszcza po dłuższym czasie spoczynku), że nagle komp zaczyna piszczeć, a na monitorze pokazuje się napis "CPU fan does function properly" i komp się wyłącza. Najczęściej za drugim razem zaskakuje, czasami jednak sytuacja się powtarza :( Nie wiem czy jest to wina wiatraka od procesora, czy może przyczyna jest inna. Proszę o pomoc! Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maltana Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 UWAGA!!! 1) sprawdź czy wentyl od procka podczas uruchomienia kompa się kręci. Jeśli tak, to wszystko jest ok. Natomiast jesli nie, to...trza go wymienic. Napisz jaki masz cooler 2) Jeśli masz ustawione za niskie obroty, BIOS może twierdzić że twój cooler nie schłodzi procka. Wejdź do biosu i wyłącz to zobazpieczenie ("CPU fan power control" albo cosik podobnego, zrób na off). pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 porky -> nie no trudno się domyślić... :lol: maltana już wszystko napisał btw,,, kiedys do mnie znajomy ostro na gg zagaduje,, ma frn2-l... co jest ? => ze mu na czerwono pisze "do not shut down... until boot screen shows" ehh :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porky Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 1.Mój cooler to: Cooler Master CP5-7JD1B. Gdy zdjąłem obudową to nie było problemu z włączeniem kompa, więc bedę musiał później spróbować jeszcze raz. Przed chwilą udało mi się wychwycić moment, w którym się nie włączył i okazało się, że wiatrak się kręci 8O. Teraz to już wogóle nie rozumiem o co tu chodzi. :( 2.Wydaję mi się to dziwne ponieważ ogólna temperatura procka podczas spokojnej pracy wynosi około 40 stopni, czyli wynikałoby z tego z wiatrak działa poprawnie. W BIOS-ie nie znalazłem jeszcze tej funkcji o której mówiłeś, ale przyjrzę się jeszcze raz. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porky Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Wyłączyłem te opcję w BIOS-ie i jak narazie jest wszystko w porządku! Dzięki za pomoc! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...