Skocz do zawartości
()))FPPfan))>

Wielki problem z SB Audigy 2 ZS :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem sobie Sound Blaster Audigy 2 ZS i mam problem z opcją "bass redirection" a raczej

z pozbyciem się jej...

Opcja ta służy do dzielenia pasma niskich częstotliwości dźwięku na zakres dla subwoofera

i dla kolumn. Punkt podziału jest ustawiany suwakiem i mozna go regulować od 10Hz do 200Hz.

Działą to w ten sposób że gdy ustawi się suwak w pozycji np. 70Hz wtedy subwoofer gra w zakresie

od 20Hz do 70Hz a kolumny od 70Hz w zwyż. Mój problem polega na tym że bardzo mi nieodpowiada

obcinanie basu kolumnom (mam wielkie podłogówki które mają sliczny basik) i przez to kolumny

się marnują bo są obkrojone z najlepszego niskiego basu. Gdy się wyłączy tą opcję wtedy kolumny

grają ślicznie bo dostają całe pasmo (od 20Hz w zwyż) ale wtedy subwoofer nie gra wogóle !!!

Tzn. na wyjściu sygnału subwoofera na karcie nie ma sygnału - sygnał dla subwoofera zostaje

wyłączony :(

Do karty mam podpięte 5 głośników i subwoofer - nie są to żadne komputerowe plastikowe popierdki

tylko pełnoprawne duże kolumny, zasilane są amplitunerem Yamaha RX-V440. Sygnał z karty idzie

do amplitunera trzema kablami jack stereo/2xchinch z trzech wyjść analogowych Audigy 2 ZS (front R/L,

rear R/L i sub/center) i jest podłączony do 6 wejść "6CH INPUT" w amplirunerze - czyli do wejść na

zewnętrzne źródło dźwięku 5.1. Subwoofer posiada własny wzmacniacz mojej własnej roboty.

Przedtem miałem SBLive z sterownikami KX Drivers i sam sobie ładnie poprowadziłem oddzielny

odfiltrowany sygnał na wyjście suba w KxDSP, zmieniłem karte na lepszą i mam taki wałek...

Moje pytanie i zarazem wielka prośba:

Czy mozna tak zrobić żeby opcja bass redirection działała tylko na subwoofer nie obcinając basu

kolumnom albo może się da tak zrobić żeby mimo wyłączenia tego całego "bass redirection" dalej

był sygnał na wyjściu subwoofera (może być całkowicie nieodfiltrowany gdyż moge zastosować

zewnętrzny elektroniczny filtr aktywny przy samym wzmacniaczu subwoofera). Musze mieć kolumny

grające całym pasmem i sygnał na wyjściu suba jednocześnie !

Prosze o pomoc !

Wymyśliłem jedynie tyle że można by było wyłączyć bass redirection (sygnał na wyjściu suba by się

stracił ale na kanałach przednich byłby kompletny) a następnie na wyjśćiu dla kolumn przednich zastosować

rozgałęźnik i sygnał z kanałów przednich poprowadzić jednocześnie do docelowych kolumn przednich jak i do

sumatora sygnałów stereo na mono a następnie tak zsumowany sygnał do wzmacniacza subwoofera poprzez

regulowany filtr dolnoprzepstowy. Niestety nie wiem czy to czasami nie będzie wadliwe dlatego że sygnał

dla subwoofera będzie pochodził z kanałów przednich a w trybie 5.1 np. w grach gdy nastąpi eksplozja z

tyłu to chyba dźwięk pójdzie tylko na tylnie satelity i wtedy subwoofer nie odezwie się (karmił by się

z przednich kanałów tylko)...

PS. Nie chce podłączać amplitunera poprzez SPDIf bo trace możliwość korekcji dźwięku i system

CMSS który emuluje dźwięk 5.1 z źródeł stereo (MP3, DivX itp.)

Plizz help :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli masz wlasny amplituner.. to podłącz tą karte kartą cyfrową do amplitunera i wtedy problem zniknie, ponieważ jeżeli masz podłaczane "jackami" to nie zrobisz nic innego.. te "jacki" są do komputerowych glosników, btw jak to napisales "nie są to żadne komputerowe plastikowe popierdki " .. hehehe Creative Inspire T5900 .. ja nie mam pytań;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem karte przez wyjście SPDIF do gniazda Digital COAXIAL w amplitunerze i to mi dało tyle że teraz wszystkie gry, MP3 i DivX'y chodzą w stereo gdyż amplituner po podłączeniu cyfrowego źródła dźwięku włącza autodetekcję wejściowej ścieżki audio i uparcie zawsze przestawia sie w tryb stereo...w nowych grach z wykorzystaniem EAX z włączonymi wszystkimi efektami on dalej gra w stereo...żadnymi ustawieniami nie da się go zmusić do zagrania w trybie 5.1 - jak przechodze w manulane wybieranie dekodera dźwięku to wtedy wogóle nie mam sygnału w głośnikach nawet jak przejeżdżam po wszystkich tych Dolby Digitalach, Pro Logicach, DTSach i innych dziwnych standardach...dopiero jak przełącze na stereo to sie odziwo dźwięk pojawia. Ściągnąłem sobie nawet specjalne testowe trailery w systemie dźwięku DTS (okropnie wielkie pliki - jedno minutowy taki trailerek to około 70MB) i także jedą tylko w stereo. Gdy podpiąłem amplituner spowrotem pod te 3 analogowe wyjśćia karty i włączyłem wewnętrzne dekodery Dolby Digital i DTS na karcie wtedy wszystko pięknie ruszyło znowu w 5.1 - te trailerki brzmią pięknie - bez problemu można usłyszeć osobną gre każdej z kolumienek. No cóż albo ja coś źle poustawiałem w sterownikach lub w ustawieniach amplitunera albo...nie wiem...dźwięk prez SPDIF jest tylko stereo (w sumie 2.1 bo subwoofer też działa) niezależnie od tego jakbym sie starał....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby na zewnetrznym wzmacniaczu dekodowac sygnal wychodzacy przez SPDIF z A2zs musisz najpierw wylaczyc dekodery dd/dts znajdujace sie na karcie...w przeciwnym razie z karty "wychodzi" dzwiek zdekodowany juz i zewnetrzny wzmacniacz lapie go wlasnie jako stereo - ale to zadziala tylko z dzwiekiem kodowanym w dd/dts - o mp3/grach wielokonalowo przez SPDIF w ogole mozesz zapomniec. Takie to SPDIF by A2zs troszki do bani jest ;-).

Acha, procz tego we wlasciciwosciach musisz zazaczyc "digital output only"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że do testowania wyłączyłem wszelkie wbudowane dekodery (Panel Sterowania -> AudioHQ -> Device Controls -> zakładka "Decoder" -> zaznaczyłem opcję "SPDIF Passthrough") ustawiłem opcję "digital output only" w Speaker Settings a także w THX Console.

wkamil => dzięki za info - teraz wiem że nie mam się co martwić SPDIFem i zająć się tylko wejściami analogowymi :)

Dalej otwarta zostaje kwestia jak obejść te cholerne cięcie basu dla głośników frontowych...kto do cholery to wymyślił w tym Creative ?! Trzeba być inteligentnym inaczej jesli myśli się że gdy w zestawie jest subwoofer to już bass w kolumnach jest niepotrzebny ! Wrrr zły jestem na "szpeców" z Creative'a :(

Jedyne światełko w tunelu to informacja na oficjalnym forum twórcy KxDrivers że jeszcze przed nowym rokiem ma zamiar wypuścić nowe drivery które bedą w stanie obsługiwać w pełni Audigy 2 ZS (dźwięk 24bit/96kHz, obsługa AC3, wspieranie systemu 7.1) niestety dalej nie bedzie obsługi EAX...to największy ból tych sterów :(

Chociaż dalej wolałbym poprostu jakoś umieć usunąć ten crossover basu w orginalnych sterach gdyż te nowe efekty eax są świetne a z KxDrivers strace je...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi