zeli Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Witam ponownie Chodzi o wiatrak od zasilacza Warczy jak kosiarka ale narazie sie uspokojił sie Dzisiaj rozebrałem cały zasilacz wyczysciłem wiatrak i zauwazyłem ze jest naruszony tzn mozna go na jedna strone tak z 2mm przesunac, znaczy ze srodek ciezkosci jest juz zwalony i dlatego tak warczy, Właczyłem kompa i rozkrecił sie i teraz chodzi dobrze Ale problem sie powtarza a to jest jakis stary niemodny noname wiec wymienic go! Tylko jak?? Jak ja tam widziałem to kabelki były przylutowane(??) Wymienie go sam czy jak?? Chciałbym takze dokupic jeszcze dwa coolerki, na wyprowadzajacy i wprowadzajacy do obudowy Ewentualnie na proca -Płyta głowna Soltek 85DR2-C -40GB Seagate Barracuda -RAM DDR 256-266 -P4 1,8 box -GF3 TI200 64TV Jestem duzym noobem wiec prosze o szybka pomoc i doradzenie w kupnie coolerów Wielki THX :D A i czy to mozliwe ze w spoczynku mój proc ma 20 kilka stopni?? Moge zdjac wiatrak z tego mocowania na którym jest?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 co do wentylatorow do obudowy to jest duzo temtow o nich jak chcesz tanie i ciche to ArcticCooling z termistorem co do wentyla w zasilaczu to pewnie ze sam wymienisz - po prostu odetniesz ten wentyl (kable) dalej mozesz zrobic na 2 sposoby - zostawic po kawalku kazdego kableka i kupic w najblizszym sklepie elektronicznym takie gniazdko montazowe http://4max.pl/images/meski3pin.jpg (MOLEX 3-pin meski jak na plycie glownej) i przylutowac do kabelkow ktore zostaly po starym wentylatorku - bedziesz mogl podlaczyc nowy wentylator (jezeli zasilacz automatycnzie sterowal predkoscia to to rowiazanie IMO lepsze) - podlaczac wentylator poza zasilaczem (kable wyprowadzasz z zasialcza razem z pozostalymi) np do gniazda w plycie glownej - tylko pamietaj zeby zaizolowac koncowki kabli w zasialczu od starego wentylatora o ile je zostawisz (zwarca i te sprawy) co do wentylatora do zasilacza to szukaj takiego bez termistora ale jakiegos cichego max 2200-2400 rpm jezeli cos zagmatwane/niejasne :P to pytaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeli Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Dobra nie poradze se :D Ale nie spale zasilacza jak ten witrak sie nie rozkreci dobrze?? Tnz od po 5minuta ch chodzi dobrze, czasami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 jeżeli nie szkoda ci gwary to po prostu najprościej przetnij kable zdejmij kawałek izolacji tak samo kable z wentyla i je skręc zalep zaizoluj tasma izolacyjną klejąca tylko musisz wiedziec jaki do czego.pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Dobra nie poradze se :D ... przy 2 sposobie nie ma sobie z czym nieporadzic :P 1. obcinasz kable starego wentylatora (jak najblizej plytki drukowanej zasilacza - po kilka mm mozesz zostawic jaky naszla ciebie kiedys ochota na dolutowanie - bedziesz wiedzial gdzie masa a gdzie V) 2. odkrecasz stary wentylator 3. przykrecasz nowy wentylator 4. kable nowego wentylatora wyprowadzasz na zewnatrz razem z innymi kablami (przez ten okragly otworek w zasilaczu przez ktory wychodza wszystkie kable) 5. w zaleznosci jaka masz wtyczke w nowym wentylatorze mozesz podlaczyc do plyty glownej (jak masz 3 pinowa wtyczke) lub do wolnej wtyczki od zasilacza (jak masz duzego molexa 4 pinowego) i gdzie tu filozofia :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...