Skocz do zawartości
szczytno

BRAK BOOTU!!!

Rekomendowane odpowiedzi

w wypadku pasty i prescota robi sie kropelke wielkości ziarnka ryżu na środku proca i zakłada radiator, ta kropelka sie wystraczjąco rozpłaszczy. A gruba warstwa nędznie odbiera ciepło. MA BYĆ - ale jak najcieniej. Warstwa porządana to 0,1-0,2mm.

Prescott też ma malutki rdzeń (około 12x12mm na środku) tyle że pod duzą blachą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 primo: do głowy mi nie przyszło że antyzwarciowy i inne anty........ Chieftec mógł paść na zawał

od razu na początku kariery 8O

po 2 primo: nie mam innej zasiłki ATX 24-pin, więc nie sprawdzę (znajomi mają 20-pinowe wtyki :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz z 20-pinowym wtykiem ma na 12v minimum amperowe zg. ze specyfikacją płyty.

Niby jest napisane, że można go wtedy użyć, ale czy nie spowoduje to jakichś komplikacji dodatkowych :/

typu dodatkowe zwarcie płyty?

To nie jest high-endowa zasiłka tylko badziewiasty Codegen 350 W :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie zasilacz :(

podejrzewam jednak coś z procem...

Po zdjęciu coolera proc się rozgrzał tak, że parzył, w ciągu 3 sekund od załączenia i wtedy zostało odcięte zasilanie.

Przy założonym radiatorze i wentylu jak przedtem jednak chodzi te 2 minuty :?

Może chłodzenie jest niewystarczające, czyli np. brak jest jednak tej pasty termoprzewodzącej i się

wtedy za szybko przegrzewa? Podobno Prescotty to istne bomby termiczne :lol:

Informatoł

Ty z kolei w innym poście na Tweaku pisałeś o coolerach i tam było, że wadą boxowych są właśnie

beznadziejne te szare podkładki u spodu radiatora (to ta niby pasta?) i że w teście u Ciebie to się

natychmiast brzydko roztopiło i spłynęło na procka :/ No toż dokładnie jak u mnie...

To jak to ma dobrze odprowadzać gorąco :?:

Poza tym, podobno boxowe wentyle to najgłośniejszy element kompa, a tymczasem tutaj ciiiiiiiisza

- dysk z założenia najcichszy na rynku, cichy zasilacz to też zgodne z opisem, więc w sumie powinno być

chyba słychać bardzo ten wentyl, a tymczasem kręci się, ale praktycznie bezgłośnie - czyżby za mało

obrotów na minutę :?

Wiem jaki odgłos daje boxowy wentyl na drugim kompie i to jest bez porównania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> hmm podkladki to sie stosuje w amd`kach zeby nei uszkodzic procka, tu moze byc conajwyzej pasta :/

> a co do wentyla to mzoesz sparwdzic w biosie [ok 40sekund powinno ci to zajac lacznie z zalaczeniem kompa]

> a sprewdzales zasilacz ?!

> a jelsi chdozi ci o proca [bo widze, ze sie uparles] to jakby sie pzregzral to by wogole nie startnal, pozatym nie zostawialbym tak golego procka bez zadnego chlodzenia [!]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zdjęciu coolera proc się rozgrzał tak, że parzył, w ciągu 3 sekund od załączenia i wtedy zostało odcięte zasilanie

Powinni ci obciąc ręke. Sam sobie kuku robisz GŁUPIMI experymentami. Połowa narodu wyłazi ze skóry żeby chłodzić te 12x12mm oddawające 80 Watów ciepła Intel daje fabrycznie colelr z pastą, miedzianym rdzeniem i solidnym dociskiem a ty go puszczasz bez radiatora... złóż odemnie kondolencje swojemu sprzętowi.

Podobno Prescotty to istne bomby termiczne

Jak wiesz, to po co sprawdzasz :)

Ty z kolei w innym poście na Tweaku pisałeś o coolerach i tam było, że wadą boxowych są właśnie

beznadziejne te szare podkładki u spodu radiatora (to ta niby pasta?) i że w teście u Ciebie to się

natychmiast brzydko roztopiło i spłynęło na procka :/ No toż dokładnie jak u mnie...

Wadą to było to że był głośny. Ta szara pasta nie jest wadą. Jest dopracowana i NA PEWNO pozwala prockowi bezpiecznie pracowac i zachować warunki termiczne. Owszem, uwdania sie i lekko obtapia proca ale to powoduje tylko dokładniejsze wypełnienie przestrzeni. Całkiem nie wypływa i tam gdzie nad rdzeniem powinna być to jest

Poza tym, podobno boxowe wentyle to najgłośniejszy element kompa, a tymczasem tutaj ciiiiiiiisza

Wentyl zaczyna być głośny od około 3300 obr. Jezeli ci nie działa płyta i proc sie nie grzeje to płytka nie ma lub nie zyta sygnału o temperaturze. To i elektronika płyty nie kręci wiatraka szybko bo nie wykrywa takiej pottrzeby.

A diagnoze napisałem wcześniej. Nie bede sie powtarzał. To co tu opisujesz przypomina zabawe trupem. Można go ładnie ubrać, pomachać jego ręką ale tak naprawde to gościowi od dłuższego czasu należy sie pogrzeb i wódki sie z nim nie napijesz...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update, może pomoże. Nie dawał mi spokoju ten twój problem

Zrobiłem z nudów sobie taki zestaw (starałem sie żeby był jak najbardziej podobny do twojego)

Prescott 3.2 LGA775

512MB Ram DDR2 533Mhz (2 x Kingston 256MB)

Płyta P5AD2-E PREMIUM

1 dysk 40GB Segate 7200 ATA

1 DVD

Zasilacz Modecom ~350W ale też z 18A na lini 12V (czyli wg tabliczek coś w okolicy tego twojego Chifteca 420W co go podałeś

Grafika Saphire X800XT + zasilanie z przelotki dodanej do karty z jedengo molexa od hdd

Przeczytałem też instrukcje od tej płyty.. i o tym dalej bedzie. Założyłem i postanowiłem włączyć (choć już w zasadzie czułem nosem o co biega)

No i zonk. Kłopoty z włączaniem, po tych kłopotach z włączaniem jak juz sie odpalił to komunikaty typu AI Overclocking Error.. itd

Raz udało sie odpalić instalacje Windows ale gdzieś pod koniec kopiowania plików kicha i zwis z restartem. Przy próbie odpalenia memtestu reset w momencie próby uruchomienia programu tuż po komunikacie "Loading..................."

Ponieważ wszystkie klocki były nowe a moje rączki dobrze rozwlekły to wszystko ładnie po stole to możliwośc zwarcia wykluczyłem.

Pomogło dopiero wyjęcie karty graficznej i zastąpienie jej jakimś S3 na zwykłe PCI. Normalny brak pradu. W instrukcji do płyty pisze że wymagany jest zasilacz z wtyczką 24pin WTX i EWENTUALNIE można zastosować 20pin ATX ale pod warunkiem że linia 12V ma minimum 18A (ta płyta żre: 3x RAID, WiFi, IEEE 1394, ... itd). No i fajnie bo zasilacz miał te 18A wg instrukcji (nie mierzyłem). Tylko że dołożenie Radeona X800 powoduje pewnie (nie mierzyłem) taki pobór pradu i spadek napięcia że płyta wariuje a Bios wykrywa to jako zbyt duży pobór pradu (czyli na jego logike przetaktowanie). Wystarczyło wyjąć jeden potezny odbiornik (Radeona X800XT) i zastąpić go jakimś zabytkiem na PCI żeby swobodnie zainstalować Windows. Problemy z odpalaniem zminimalizowały sie bardzo (ale nie znikły) wiec albo płyta potrzebuje ponad 18A albo te 18A z Modecoma jest lekko naciągniete.

Nastąpiła zmiana zasilacza.

Wniosek. Do tej płyty.. a nie daj boże do tej płyty z jakąs mocniejszą grafiką musisz mieć potezny zasilacz. Coś z 20 albo i lepiej 25-28A na kabelku 12V. Najlepiej z wydzieloną linią do zasilania radeonów. Czyli jezeli jeszcze eksperymentami nie poniszczyłeś tego co masz to czeka cie wydatek minimum około 350-400zł na zasilacz klasy TAGAN TG420-U01/Tagan TG480-U01 ATX albo Enermax EG365AX-VE albo conajmniej NeoTec 4200 (20A). Tylko pamiętaj że oprócz prescotta i karty grafiki ta płyta ma też śledzie z zewnętrznym SATA i zasilaniem do nich branym też z zasilacza. Wszystko porawnie chodzi dopiero na zasilaczach 400-450W z mocną (22-28A) linią 12 volt. ALe jak zamierzaz na tym wieszać dodatowe SATA (a dysków tam można wsadzić 14 szt :) ) i jakieś zasilane z USB zabawki itd.. to raczej kup 500W zasilacz . Ale DOBRY 500W.

Swoją drogą płyta zaskoczyła mnie wymaganiami. No ale 1000zł to ładny kesz za tą płyte.. to i na osprzęcie nie pozwolą pooszczędzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem podpiąć się do tematu zamiast zakładac nowy. <_<

Mam pytanko do spaejalistow Intela. :D

Komputer mojej ciotki (celeron 600) po zainstalowaniu windy 98 gubił pliki po kilku uruchomieniach (różnie 3,6,8) pokazuje sie komunikat że brakuje kilku plików z windowasa i nie mozna go uruchomić.

Sprwadzałem go na 3 róznych dyskach wiec to nie wina twardego; Dzis sprawdziłem baterie ma tylko 1,2 v na 3 V które powinna generować. :blink:

Czy to możliwe żeby bateria powodowała takie błędy???

Płyta to P6VAP -A+ (moze ktos zna ta płytkę)

Nie mam do niej żadnej instrukacji. Po uruchomieniu pali sieczerwona dioda (to chyba nie za dobrze ??) ma tez zielona ,ale ona sie nie zawsze zapala. :mur:

Czy nowy bios może pomóc???

Tylko gdzie ja znajde nowszy bios do tego starocia???

Czy ktoś wie w czym problem???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzalem u kolegi. To co pisze Informatoł szczera prawda.

Jesli maz mozliwosc zobacz na innym procesorze - bo twoje testy na "czucie" :P palcem możliwe że juz uwalily Twoje P4. Intel ma zabezpieczenia termiczne, ale takie testy na (hot :P ) bez radiatora moga okazac sie zabojcze.

Z restartami mialem tez problem z LGA775 - pik, Self test, wejscie do biosu....restart... ale kolega robil upgrade kompa i żle zapąl radiator ( czytaj wsadzil czujnik temp. z obudowy pod radiator :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi