azaz pl Opublikowano 24 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2004 Witam Jak sadzicie czy jest mozliwe zrobienia uzadzena do chromowania w domu ??? Jakiego zedu napicia i natezenia sa potrzebne alby cos pochromowac ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Elektrochemia się kłania,wszystko trzeba policzyć sobie samemu :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbusek Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 w domowym warsztacie sie nie da ... naprawde jest to choooernie skomplikowany proces ... min najpierw dany material trzeba pomiedziowac etc ... idz do jakiejs biblioteki i poszukaj dokladnego opisu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Jest to bardzo skomplikowany proces. Wszystko zalezy od przygotowania materialu. dokladnie go trzeba oczyscic, pomiedziowac, dopiero potem mozna myslec o dalszych etapach procesu (a jest ich kolo 10-12 o ile dobrze pamietam). Szkoda czasu i zachodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Chodzi o to ze ja wlasnie mam duzo czasu a gdybym chcial oddac wszystko co chce pochromowac do zakladu to wydal bym majatek wiec jesli ktos ma jakies informacje na temat tego procesu to bede bardzo wdzieczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 A co chcesz chromowac?? Co to sa za elementy (jaki metal) i jak jest ich wielkosc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 ja wiem czy az tak skomplikowane trzeba by sie napracowac zeby blyszczalo i bylo trwale a zeby byle jak pohromowac to 10latek by zrobil ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 chce pochromowac silnik od motoru i jeszcze pare elementow do niego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Z tego co sie orientuje to nie bedzie to takie latwe. Przygotowanie powierzni i dobranie parametrow procesu bedzie trudne. Najwazniejsze jest przygotowanie powierzchni czyszcznenie odtluszcznie i pokrycie miedzia (tez elektrolitycznie). Poszukaj w internecie oraz w ksizkach elektrochemii jak rowniez tych z metaloznawstwa i powlok elektrolitycznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 cos tam znalazlem w malym proadniku mechanika jednak nie jest tam podany przebieg calego procesu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Potrzebne są książki z elektrochemii,siedziałem w tym trochę ale........ 2.kupno odczynników,wyliczenie napięć,przygotowanie powierzchni,wyliczenie czasu,natężenia prądu,stężenia molowego roztworów,ładunku jaki musi przepłynąć przez roztwór,jak się spiepszy 1 element, to owa powłoka będzie wyglądać jak:idź i nie wracaj. Czyli podstawa to solidne przygotowanie teoretyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 a jakie napiecie sa potrzebne do przeprwadzania takich procesow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 właśnie pisałem ,że to nie jest prosta sprawa,trzeba sobie wszystko wyliczyć,napiecia są oczywiście dosyć niskie,rzędu kilkunastu V,To samo tyczy sie natężenia prądu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Z tego co pamietam to bylo w granicach 40-60 wolt wiec nie za duze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 no to swietnie bo najbardziej obawialem sie wlasnie napiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 A ja myslalem ze to natezenie jest grozne, a nie napiecie... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 czy ktos moze mi polecic jakies ksiazki zwiazane z tematem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 podstawa do elektrochemii to K.Pazdro tytuł Elektrochemia....dalej nie pamiętam.W każdym razie na początek dobre.W każdej lepszej księgarni lub bibliotece powinna być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...