Skocz do zawartości
Robertcik

Pomocy przy kręceniu P4 2,5

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrałem się do tego procka i się zaczeło(procek nominalnie jest na 133 pamięci mam DDR 333):

doszedłem do FBS 150 x19=2850Mhz i chodzi spoko

przy FBS 153 x19 komputer się sam restartowł

dałem na FBS 156 (vcore1,75) i się zaczeło podczas wgrywania Windowsa (XP h.e. niebieski ekran i napisy; nagórze "PAGE_FAULT_IN_NON_PAGE_AREA" (temp. procka 41-47stopni, zasilacz 350W)

Czy ktoś wie jak temu zaradzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a płyta to p4s8x nie zauważyłem :-) to jest 153/4 38 czyli jak na asusa nie powinno stanowić problemu (kiedys 42 mi wytzrymywało), pasta srebrna jest ? hmm może to jego granica, chyba, że walniesz chłodzenie wodne, pelierem, freonem, ciekłym azotem :-)

Spróbuj zmienić tam masz gdzieś w biosie taktowanie pamięci synchroniczne, asynchroniczne, performance, ustaw na asynchroniczne i ustaw je manualnie ?9pamięci na 133) i potem spróbuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze kolegaga ccc ( cos tam dalej ) , sie wypowie ;).

Z mojej strony , jedyna rzecz jaka mi przychodzi go glowy do zwiekszenie troche napiecia na pamieci ( chociaz to ddry 333Mhz , tylko nie podales firmy ) , wez je tez na wszelki wypadek sprawdz Mem-testem .

Kolejna sprawa wlacz sobie monitor napiec w systemie i zobacz jak sie zachowuja ,jak kompa zaczniesz obciazac( moze masz Codeshita ) .

BTW Nie podnos tez za duzo Vcora .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze niektorzy mieli problemy z podkrecaniem na 2 czy 3 kosciach ram, uruchom kompa na 1 kosci w ostatnim slocie moze cos pomoze.

Jesli to nic nie da, to moze chodzi o to, ze na tej wersji Asusa podkreca sie troszke gorzej .

http://www.amd3d.com/CPU3D/review/p4s8x/install.htm

"I was a little disappointed with the overclocking capability of the Asus P4S8X. I know my P4 -2.53Ghz can do 3.0Ghz, but I was only able stability with an overclock of 145Mhz."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...