trixem Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Mam problem. Otoz mam problem z modemem szerokopasmowym Motorola w sieci kablowej Toya. Otoz chce zrezygnowac z polaczenia poprzez prostokol USB z PC na koszt polaczenia za pomoca kary sieciowej i kabla sieciowego z tymze modemem. Mam pytania: jaki kabl potrzebuje - crossowvany czy prosty? oraz jak skonfigurowac mozliwie najbolesniej takie polaczenie pod Windowsem XP.? Z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Kabel scrossowany, zreszta kabelek powinines dostac wraz z modemem. Jesli chodzi o konfiguracje to najprawdopodoniej nic nie trzeba robic (poza instlalacja sterownikow do sieciowki, jesli system jej nie wykryje). Po podlaczeniu modemu do sieciowki i zrestartowaniu tego pierwszego powinno ci automatycznie przyznac nowy adres IP, zakladajac, ze w sieci dziala DHCP. Jesli masz statyczny IP to poprostu skonfiguruj to jak karte sieciowa (prawde mowiac nie spotaklem sie jeszcze z takim rozwiazeniem w kablowkach). Jest jeszcze jedna sprawa, ktora zalezy juz od samej kablowki. W niektorych firmach trzeba zglosic zmiane karty sieciowej czy zmiane sposobu podlaczenia z USB na sieciowke. Kablowka musi wowczas zarejestrowac nowy MAC urzadzenia (w tym przypadku karty sieciowej). Jesli modem nie bedzie chcial sie polaczyc i uzyskac adresu IP to najprawdopodobniej to bedzie problemem i w tym przypadku jedynie kontakt z adminem moze ci pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...