Skocz do zawartości
Gość

SoundStorm + SPDIF + amplituner = dziwne sytuacje

Rekomendowane odpowiedzi

W panelu SS oczywiscie włączone wyjscie cyfrowe / wyłączone wyjscie analogowe.

Filmy DIVX/XVID z AC3 chodzą zajefajnie tzn bardzo dobrze:wink:.

w AC3 filter mam ustawione SPDIF i nawet jezeli w panelu SSdam wyjscie 5.1 (bez DD) to po włączeniu filmu amplituner sam wykrywa żródło 5.1, przęłącza się na odpowiedni tryb (Dolby Digital) i gra.

Testowe .wav 6 kanałowe nawet odtwarzane w MediaPlayer (gdzie nie umiem ustawić SPDIF) też grają normalnie.

Przy filmach DVD jednak jest problem.

W odtwarzaczu (Powerdvd/windvd) ustawiam wyjscie na SPDIF

W panelu SS ustawiam wyjscie: 5.1 DolbyDigital i chodzi nędznie - tzn tylne głosniki grają bardzo cicho - musze na amplitunerze badzo wzmacniac tyły zeby było cokolwiek słychać.

Natomiast jezeli w panelu SS ustawię 5.1 (bez DD) to amplituner wykrywa mi zródło 2 kanałowe :evil: .

No i wtedy amplituner przełącza mi się na prologic/prologic 2.

Czyli sygnał nie przechodzi bezpośrednio z DVD cyfrowo na SPDIF tylko jest gdzies przez kartę "mielony"

Czy jest mozliwość bezpośredniego przepuszczenia dzwięku z DVD na SPDIF tak zeby dekodował to amplituner ?

I dlaczego dzwiek w tylnych glosnikach jest taki słaby TYLKO z DVD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem to zanim zadałem pytanie :D

Na wszystkich filmach/koncertach DVD jakie posiadam, niezaleznie od formatu dzwięku na płycie jest to samo.

Po prostu tylne kanały są bardzo ciche - dopiero jak je wzmocnie o jakies +8 dB zaczynają być dobrze słyszalne . Tylko ze jak skoncze oglądać film to znowu sa o te 8 dB za głośne w DIVX/XVid itd.

Myslę ze tak nie powinno byc, zebym za kazdym razem jak oglądam film DVD regulował natęzenie dzwieku w tylnych glsonikach, a po obejrzeniu regulował ponownie - trochę to bez sensu.

Dlatego pytam o opinię innych, moze tak ma byc :?: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie wiem w czym tkwi problem bo nie posiadam plyty z SS ale rowniez mam amplituner i jade na cyfrowym wyjsciu z live'a... U mnie przy odtwarzaniu DVD jak tylko wlaczy sie dekoder we wzmaku(niestety przy ogladaniu divx sie nie wlacza pomimo uzywania AC3filter :cry: ) tylne glosniki graja az milo i nic nie trzeba robic glosniej... Tak wiec uwazam ze to jest jakas anomalia i tak raczej nie powinno byc :? Problem raczej lezy po stronie SS :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...