Skocz do zawartości
rootmp38

Jaka Płyta I Proc, Grafika Juz Jest Ati9600pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Aktualnie w kompie jest Celeron 1,3, płyta Abita, grafika nowiutka Radeon 9600 Pro. Sprzęt nie nadąża oczywiście za grafiką ponieważ płyta obsługuje tylko AGPx4 i widzi 64 MB RAM karty. Trzeba to zmienić. Ponieważ poprzednia karta GF2 i obecna płyta z procem zostanie przehandlowana więc daje to pewne pole co do ceny.

Cel jest prosty i jasny: maxymalna wydajność w grach. Budżet raczej ograniczony.

Poszukuję jakiegoś kompromisu między wydajnością, a ceną. Aktualnie jest tam pamięć 256 RAM@266, więć jeśli sugerowane rozwiązanie wymaga nowej pamięci to proszę zaznaczcie. Zasilacz jest "standardowy" ;-) 300W więc to trzeba wziąć pod uwagę. Idealnie byłoby gdyby do wymiany poszły właśnie tylko proc+płyta.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

pzdr

root

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ci zalezy na dobrej wydajnosci w grach to musisz poprostu zrezygnowac z tego Celerona.

Mozesz zakupic jakas platforme na P4 ewentualnie krecony Celeron D ale nawet nie napisales ile masz na to pieniazków.

Ja jednak proponowalbym ci migracje na AMD z racji ze jest tanszy a w grach nawet bardziej wydajny od Intela.

Konieczna tez bedzie zmiana ramu i prawdopodownie zasilacza.

Z pamiecia 256MB 266MHz to tutaj nic nie zawojujesz. Przydaloby sie conajmniej 512 DDR 400MHz.

Napisz dokladnie ile masz na to kasy to moze cos ci zlozymy z tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście to jest jasne, że Celeron idzie w odstawkę. Nie wukluczam też zmiany platformy na AMD. Co do P4 niestety chyba będzie za drogo. Chłopak, który tego używa, a ja mu tam coś czasem przy kompie grzebię, tylko gra i to jest dla niego ważne aby gierki chodziły płynnie.

O kasie niestety nic dokładnie nie wspominałem bo to nie będzie dla mnie i nie znam jeszcze budżetu. Chodzi mi mniej więcej o zorientowanie się w co się ładować.

Początkowo myślałem tylko o wymianie płyty i proca ze względu na koszty. Jeśli dojdzie do tego zasilacz i pamięć to kiepsko to widzę :-/

pzdr

root

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtaniej i w miare wydajnie to przesiadka na platforme amd :wink: Najtaniej to bedzie tak:semrpon2200 ok.160zl + plyta ok.150zl + 256MB ok.150 no i zasilka ok.80zl razem ok.550zl :wink: Oczywiscie to jest najtaniej i w miare wzrostu funduszy mozna brac juz lepsze czesci...tutaj mam na mysli plyte :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi