Skocz do zawartości
pl00b00

kilka pytan odnosnie procka i mobo

Rekomendowane odpowiedzi

a otuz te moje pytania:

1. mam p200 mmx - czy da sie to wogole podkrecic i o ile ??? bo kurde nie mam zadnych zworek na plycie, ani w biosie sie nie da (czyzbym nowszego biosa musial sciagnac???)

2. jak sie dowiedziec co mam za mobo (jakiej firmy i jakie). pudelka nie mam, zadnej kartki z opisem tez, w instrukcji nic nie pisze o nazwie plyty, na plycie tez nic nie ma napisanego, programami roznymi prubowalem i nic, wiem tylko tyle, ze to cos jest na chipsecie sis'a (starszy model bo komp ma 4,5 roku).

za odpowiedzi z gory THX.

jezeli cos nie tak z pyataniami to prosze sie nie zloscic na mnie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna go podkrecic pod warunkiem jezeli twoja plyta ci pozwala. Sam kiedys mialem pentka 233mmx i krentnalem go na 266 8) smigal dosyc dlugo bo 3 lata a potem go sprzedalem. Co do plyty to jej nazwe masz podana na pierwszej planszy po wlaczeniu kompa na samym dole. Mozesz tez sprobowac zainstalowac SiSoft Sandre byc moze ona wykryje jaka masz plytke?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a otuz te moje pytania:

1. mam p200 mmx - czy da sie to wogole podkrecic i o ile ??? bo kurde nie mam zadnych zworek na plycie, ani w biosie sie nie da (czyzbym nowszego biosa musial sciagnac???)

2. jak sie dowiedziec co mam za mobo (jakiej firmy i jakie). pudelka nie mam, zadnej kartki z opisem tez, w instrukcji nic nie pisze o nazwie plyty, na plycie tez nic nie ma napisanego, programami roznymi prubowalem i nic, wiem tylko tyle, ze to cos jest na chipsecie sis'a (starszy model bo komp ma 4,5 roku). 

jezeli cos nie tak z pyataniami to prosze sie nie zloscic na mnie  :lol:

aha co do krecenia to mozesz krecic tylko zworkami rzadko sie zdarzalo (o ile sie zdarzalo) zeby te plyty mialy moznosc podkrecania w biosie. Jesli nie masz zadnych zworek (chociaz z takim czyms sie jeszcze nie spotkalem) to z tego by wynikalo ze se nie pokrecisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a otuz te moje pytania:

Da sie tylko plyta musi pozwalac na zmiana mnoznika i/lub magistrali, no i trzeba podniesc napiecie. Kumpel mial P200MMX podkrecone na 266 MHz

jezeli cos nie tak z pyataniami to prosze sie nie zloscic na mnie  :lol:

Jak napisali koledzy przedmowcy - dobrabedzie SiSoft Sandra, a jak nie to taki programik ctbios - sprawdza producenta po numerze modelu mobo, ktory zczytuje z biosu.

Powodzenia w podkrecaniu archaicznego kompiszona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko się zapytam, czy jest sens to kręcić? Bo w sumie nie wiem do czego chceż go używać... do gier, to choćbyś go i o 100% podkręcił to i tak będzie za mało, a do normalnych rzeczy, jako tako będzie działał identycznie obojętnie czy 166MMX, 200MMX czy 266...

Jeżeli płyta nie ma żadnych zworek, to wyjątkowo dziwna jest. Bo w sumie, takiej totalnie bezzworkowej nie widziałem. W biosie zapewne wiele nie znajdziesz, więc z kręcenia nici...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odrazu z gory big thx za odpowiedzi

a tera:

ta plyta ma zworki tylko zadnej co by odpowiadala za pokrecanie (sprawdzalem jusz milion razy)

a podkrecic chocby troszke chcialem zeby se umilic czas w oczekiwaniu na nowego kompa, chyba se lepiej pocwiczyc na pentiwce 200 niz jak se kupie jakiegos amd'ka za nie dlugo. 30 a 500 zeta to je roznica nie :lol: bo procka do tej pory nie ruszalem, bralem sie tylko za karte graficzan :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odrazu z gory big thx za odpowiedzi

a tera:

ta plyta ma zworki tylko zadnej co by odpowiadala za pokrecanie (sprawdzalem jusz milion razy)

a podkrecic chocby troszke chcialem zeby se umilic czas w oczekiwaniu na nowego kompa, chyba se lepiej pocwiczyc na pentiwce 200 niz jak se kupie jakiegos amd'ka za nie dlugo. 30 a 500 zeta to je roznica nie  :lol: bo procka do tej pory nie ruszalem, bralem sie tylko za karte graficzan :oops:

może ma dip-switch'e? btw - poszukaj na mobo czy nie ma nadrukowanej takiej tabelki z megahercami, zwykle instrukcje są nadrukawane na mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...