Skocz do zawartości
HoUsE.NeGrO

Semp2500+, Rad 9550 Stare I Nowe Problemy...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po długim, światecznym tweakowaniu!

Miałem niedawno problem z nowym kompem w nast konfiguracji:

Sempron 2500+

Gigabyte 7VT880

GoodRam 512 MB

Sapphire Radeon 9550 128/128

megabajt 330W

W związku z tym że starego tematu, w którym go poruszyłem, juz nie ma - założyłem nowy.

Mianowicie chodziło o zawieszanie się kompa w grach bez tweakowania czegokolwiek (wywalał VPU Recover lub gasnięcie monitora)

Rozwiązaniem okazał się update BIOSu MOBO, który nie rozpoznawał jezcze nawet Sempronów.

3DMark2001: (Sapphire Radeon 9550 @ 315/420)

old BIOS: 6796

new BIOS: 8639 (do tego zmniejszyłem jeszcze suwak pod D3D z "najlepsza jakość" na "jakość")

Ogólnie najlepszym wynikiem na megabajcie 330W i Sapphirku ze standardowym chłodzeniem było 9273 marki @ 371/430.

Na takich ustawieniach jednak nie dało się grać bo po chwili wywalało.

Następną rzeczą była zmiana zasialacza na modecom GTF 350W (PF).

Po tym zabiegu Radzio poszsedł na 415/490 co dało 10096 marków (+ Sempron @ 1802 Mhz)

Stabilnie dało się grać na 410/480 (FarCry). Później miałem okazje zamienić Sapphire na Gigabyte za dopłatą 30 zeta.

Tak też zrobiłem :) Na GB doszedłem do 420/520 (+ Sempron @ 1802) co dało ok 10500 marków.

Za stare, spalone graty dostałem odszkodowanie w postaci 512 DDR Kingstona, co poprawiło wynik na 10700 marków ( +Sempron @ 1827).

Wyższego wyniku niz ok 10700 nie mogę wyciągnąć.

Grać się da stabilnie (FarCry 1024/768/high) na 410/510 + Sempron @ 1827. (AGP + 0,2V, CPU 1.850V)

Ogólnie jestem zadowolony z tego Radeona, ale i tak mam pewien niedosyt co do tych 3Dmarków. ;)

Teraz do problemów i pytań...

1. Nie chodzi mi dual :( Mam jedną kość GoodRAM, drugą Kingston - obie mają CL3, 512MB DDR400. Przy bootowaniu mam jednak non stop "64bit - Single Channel". Gryzą się? Włożone są na 100% dobrze (próbowałem sloty 1+3, 2+4, a nawet 1+2, 3+4) WTF is going on? :angry:

2. Kręcenie proca mnożnikiem. Czy opłaca się bawic w odblokowywanie mnożnika na mojej zasilce przy wykręconym Radeonie? Teraz chodzi mi na 10.5 x 174 stabilnie przy 1850V. Przy wyższych FSB wiesza się w 3Dmark01, nawet jeśli dam 1.950 (co czynię niechętnie ;). Czy starczy jeszcze soku do kręcenia mnożnika na CPU?

3. ...powędruje do tematu o Radku ;)

4. Zasilacz... Po zmianie zasilacza z megabajt na modecom linia 3.3 poszła do góry z 3.210 na 3.280, ale za to 12V spadła z 11.85 do 11.45. Przejmować się albo potraktować to z dokładnością czujnika MOBO ;)

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tak twoja plytka nie ma blokowania dzielnika agp/pci, tak wiec lepiej trzymaj sie w granicach 133/166/200mhz z magistrala - przy 175 zapewne wyklada ci sie grafika albo kontroler hdd przy za wysokim taktowaniu magistrali, najlepsze wyjscie dla ciebie to wlasnie zmiana mnoznika, aha i wydaje mi sie ze niepotrzebnie podnosisz napiecie na agp... raczej nic nie pomoze a moze zabic karte, odczytami napiecia przez mobo sie nie przejmuj, zmierz miernikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tak twoja plytka nie ma blokowania dzielnika agp/pci, tak wiec lepiej trzymaj sie w granicach 133/166/200mhz z magistrala - przy 175 zapewne wyklada ci sie grafika albo kontroler hdd przy za wysokim taktowaniu magistrali, najlepsze wyjscie dla ciebie to wlasnie zmiana mnoznika, aha i wydaje mi sie ze niepotrzebnie podnosisz napiecie na agp... raczej nic nie pomoze a moze zabic karte, odczytami napiecia przez mobo sie nie przejmuj, zmierz miernikiem

1206894[/snapback]

przy FSB 174 mam na PCI chyba 35Mhz, HDD wywala błędy (nie mozna znaleźć systemu) dopiero przy 37 Mhz.

Do ile można by pójść mnożnikiem? 12x wyciągnie? (normalnie x10.5)

help me z tymi ramami plzzz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi