Yacho Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Wiec niedlugo pojawia sie pieniazki i bede mogl zabrac sie za kupowanie elementów mojego WC :) Wspepnie wybralem cos takiego : ATMAN 306 - 79 zł Spider Extreme - 140 zł - tu nie wiem czy wybrac PX (z pleksa) czy LX (100% miedz - doradzcie cos bo mam kwadratowa glowe :) EasyClick - 8 zł ;) Kadetówke juz mam za free :) Weze Eheima - mysle ze caly uklad opre na 12 mm - nie ma sensu bawic sie w 2 rodzaje mysle - 30 zl Zaciski i inne takie ciach!ły - pewno ok 30 zl to wszystko razem daje niecałe 300 zł - co o tym myslicie i co ew zmienic ? Docelowo mialoby to chlodzic Celerona D 2.53 - na AC wyciagam 3.42 - ale mi mało :) mysle ze moze potem dojdzie grafika + cos tam jeszcze ale to raczej odlegla przyszlosc :) Dzieki za wszelkie uwagi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 No ja bym zmienił tylko pompkę. 2000 to trochę dużo hałasu :) Zastosuj coś z wydajnością max do 1000. Zastanawialem sie nad tym. Jak to jest, że na zachodzi królują wezyki 8/10 max 9/12 A u nas nie tylko druzgocące przekroje - 16/22 ale i pompy potwory 3000l/h. Jak wiadomo na wydajność bloku wpływa znacznie predkosc wody nad wlotem. Aby uzyskać duzą predkosc to: albo sotosujemy male przekroje (i słabsze pompki) albo duze przekroej (i pompy potwory). Dla przykładu chcąc uzyskać ta samą predkość wody z rurki 8/10 a 16/22 w pierwszym przypadku trzeba zastosować pompkę 300-600 l/h a w drugim przynajmniej 2000l/h. Co to za sobą niesie. Wieksze pompy są głosniejsze, mają większe wibracje, ciężej je upchnąć w i tak cisanych budach, nie wspomnę o pojemnikach na pompki niezatapialne. Dlatego chcę powiedzieć, ze zastosowanie nawet słabszej pompki i odpowiednich wezyków i króćców da podobne rezultaty. Miałem ostatnio przypadek, że klient złożył zestaw na wezach 9/12 a zastosował pompę Eheim1250. Rezultat był taki, ze pompa ta wytworzyła takie podcisnienie, ze przed pompką wężyk 16/22 sie po porstu zassał i skleił. Dlatego do wszytkiego należy czuć umiar - zarówno w pompach jak i średnicach. Weżyki 12/16 sa juz max rozmiaem jaki powinno sie stosować, ze wzgeldu na wygodę montażu. 1207046[/snapback] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 A moze blok PowerX ? jak on wypada w porownaaniu ze spiderem czy urielem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...