Skocz do zawartości
-weS-

Duron 1.8 Nie Chce Fsb 166

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie jestem jakims maniakiem o/c ale chce ukrecic troszq duronca mojego.

Plyta to MSI Via kt-600, 256 ddr kingstona no i ten duren 1.8...

Na poczatek dalem fsb 148 (13,5 x 148 czyli te 2ghz) i wszystko bezproblemowo.

No ale wiadomo zeby lepiej wszystko smigalo, chcialem przestawic magistralke na 166.

Komp sie nie wlacza, po resecie czarny ekran i res biosu musi leciec.

Probowalem zwiekszac napiecie ze standardowego 1.5 w sumie do 1.85 (pozniej jest przeskok do 2v), ale sie nie wlacza jak poprzednio.. zmniejszalem tez troszke timingi pamieci.. ale dalej lipa :mur:

Nie wiem co to moze byc

Jakies sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, :) jeśli nie jesteś obyty w OC to należało najpierw poczytać parę postów. Bo coś Ci ważnego umknęło mianowicie KT600 nie ma blokady PCI/AGP razem z wzrostem FSB wzrasta niebezpiecznie częstotliwość innych urządzeń. To po pierwsze. Na KT600 możesz ustawić 133, 166 i 200. Na jakim chłodzeniu dałeś te 1.85V, bo to mogło być lekko zabójcze dla procesora. Napisz, jakie masz pamięci tzn. :) czy 266, 333 czy może 400. I sprawdź czy masz odblokowany mnożnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podałeś pozostałej części komponetów PC ale przypuszczam iż pamięć jest conajmniej z serii 333 mhz lub wyżej.Jeżeli tak to według mnie możesz mieć taki problem, za wysoki jest mnożnik dla tego procesora:

13,5 x133=1795MHZ ale

13,5x166=2241mhz i to może być już za dużo jak na ten procek. Mozesz jeszcze spróbować

1.Zmień napięcie na procek na MAX. wartość [ mówisz iż jest 2V to ustaw ją]

2.zmień wszystkie wartosći pamięci na SPD zapisz ustawienia i restart

3.Zmień dopiero teraz szynę procka na 166.Jeżeli się nie uruchomi to przykro ale procek jest poprostu do D......!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...