-weS- Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Witam. Nie jestem jakims maniakiem o/c ale chce ukrecic troszq duronca mojego. Plyta to MSI Via kt-600, 256 ddr kingstona no i ten duren 1.8... Na poczatek dalem fsb 148 (13,5 x 148 czyli te 2ghz) i wszystko bezproblemowo. No ale wiadomo zeby lepiej wszystko smigalo, chcialem przestawic magistralke na 166. Komp sie nie wlacza, po resecie czarny ekran i res biosu musi leciec. Probowalem zwiekszac napiecie ze standardowego 1.5 w sumie do 1.85 (pozniej jest przeskok do 2v), ale sie nie wlacza jak poprzednio.. zmniejszalem tez troszke timingi pamieci.. ale dalej lipa :mur: Nie wiem co to moze byc Jakies sugestie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Witam, :) jeśli nie jesteś obyty w OC to należało najpierw poczytać parę postów. Bo coś Ci ważnego umknęło mianowicie KT600 nie ma blokady PCI/AGP razem z wzrostem FSB wzrasta niebezpiecznie częstotliwość innych urządzeń. To po pierwsze. Na KT600 możesz ustawić 133, 166 i 200. Na jakim chłodzeniu dałeś te 1.85V, bo to mogło być lekko zabójcze dla procesora. Napisz, jakie masz pamięci tzn. :) czy 266, 333 czy może 400. I sprawdź czy masz odblokowany mnożnik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MORSZCZACHA Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Nie podałeś pozostałej części komponetów PC ale przypuszczam iż pamięć jest conajmniej z serii 333 mhz lub wyżej.Jeżeli tak to według mnie możesz mieć taki problem, za wysoki jest mnożnik dla tego procesora: 13,5 x133=1795MHZ ale 13,5x166=2241mhz i to może być już za dużo jak na ten procek. Mozesz jeszcze spróbować 1.Zmień napięcie na procek na MAX. wartość [ mówisz iż jest 2V to ustaw ją] 2.zmień wszystkie wartosći pamięci na SPD zapisz ustawienia i restart 3.Zmień dopiero teraz szynę procka na 166.Jeżeli się nie uruchomi to przykro ale procek jest poprostu do D......! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...