Skocz do zawartości
lolipop

Mandrake I Neostrada, Było Ale Zajrzyjcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niech nikt sie nie zlości od razu i pzreczyta spokojnie i jak moze to niech pomoże.

Zainstalowalem mandrake 10.1 i mam dwa problemy.

1. Chce sie polączyć z netem <mam neo Sagem usb> Bylo już o tym, ale ja nie znam linuxa i nic nie rozumiem, jak tzreba sterownik zainstalować, i wogóle. Niby są opisy ale ja ni wiem gdzie to wszystko trzeba wpisywac. Może ktos będzie chcial napisać zebym sie najpierw nauczyl linuxa, a sobie poradze, wiec go uprzedze żeby nie pisał tak. Po prostu chce się połączyc, i wtedy jak z linuxa będe mial internet to bedę czytał i się doksztalcał. Proszę wiec o jakieś porady lub linki, tylko zaznaczam ze ja nie wiem za bardzo jak to gra w linuxie.

Czytalem coś o jadrze ze musi być 2.4.xxx, a ja mam 2.6. xx <czy to pzreszkadza??>

2. jak w skrócie zainstalować sterowniki Nvidia do grafy <bo do chipsetu na mobo będzie chyba analogicznie>

Będzie ktoś taki dobry i wyciagnie pomocną dłon?? Przeciez wy tez kiedyś zaczynaliscie!!

znalazlem cosik takiego http://www.mandrake.pl/index.php?showtopic=2989 <wersja 10.0 ale chyba to nie duża różnica> i nie wiem qrde na początku gdzie sie te Code wpisuje i jak się to rozpakowywuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. jak w skrócie zainstalować sterowniki Nvidia do grafy <bo do chipsetu na mobo będzie chyba analogicznie>

Wchodzisz do konsoli (xterm, aterm) logujesz sie jako root (polecenie SU)

wpisujesz /sbin/telinit 3 -> zamyka sie tryb graficzny.

Przechodzisz do folderu gdzie masz sterownik (daj sobie go do /home/TY) wpisujesz: sh Nvidia(cała nazwa sterownika)

Po zainstalowaniu uruchamisz VIM i przechodzisz do /etc/X11/XF86Config-4 (polecenie VIM /etc/X11/XF86Config-4).

W sekcji Device zmieniesz

Driver "nv"
na

Driver "nvidia"
Po zakończenu zamykasz VIM (naciszkasz ESC -> :wq)

Wpiszujesz /sbin/telinit 5

I gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda że może mi sie udać, wielkie dzięki

Dodano

jesli chodzi o instalacje modemu to po instalacji <tak mi sie wydaje ze zakonczonej pomyślnie> wpisuje startadsl i pokazuje sie ze modem nie dziala; a gdy wpisze eaglestat to pokazuje :

Pre-firmware device.

Przechoddze potem do windowsa zeby coś tam porobic, a jak znowu chce uruchomic linuxa to wszystko jets ok tylko przy pozycji

Inicjowanie interfejsu pppO .... pokazuje sie Time out i idzie dalej i sie uruchamia, lub stale na tej pozycji i czekac moge dwa dni i tak nie ruszy

A jesli chodzi o stery do grafy to robie tak jak instrukcje:telinit 3

przechodzi na cale okno, potem su rooot haslo i wpisuje ale nie wiem czy dobrze.Dokladna nazwa sterownika to NVIDIA-Linux-x86-1.0-5336-pkg1.run. Co musze wpisac po telinit 3?? Bo jak wpisuje jakies kombinacje z sh to nic sie nie dziaje albo pisze ze nie znalazlo pliku czy jakos tak.

Pomocy, już mnie denerwuje ten linux, jestem tak zdesperowany ze jestem prawie sklonny z niego zrezygnoiwac, a szkofda by bylo

Edytowane przez lolipop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi