Skocz do zawartości
The_Structor

[c++] Tablice - Zapis I Odczyt Z Pliku

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym napisac taki program:

uzytkownik podaje liczby, ktore zapisywane sa do pliku

nastepnie z tego pliku sa odczytywane i zapisywane do tablicy...

Napisalem program, ktory zapisuje wartosci do pliku i odczytuje je, ale nie wiem jak to zrobic z tablica, zeby dodatkowo miala taki sam rozmiar jak ilosc elementow w pliku, czy moglby mi ktos pomoc, bo nie moge nigdzie znalezc odpowiedzi :/

jeszcze tak dla lepszego zrozumienia:

podaje liczby, np:

3,4,5,6,7,8

program zpaisuje je do pliku o wybranej przeze mnie nazwie (np. 1.txt)

nastepnie program tworzy tablice o rozmiarze takim jak ilosc elementow (w tym wypadku 6) i zapisuje w niej liczby z pliku (np. 1.txt), czyli tab[0]=3, etc...

z gory dzieki za pomoc i poswiecony czas, bo sie mecze z tym :/ ale mysle ze to sie przyda nie tylko mi

chodzi o jak najlatwieszy sposob, tak zebym mogl to spokojnie zrozumiec i wykorzystac w swoich programach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo latwe, moze niezbyt optymalne ale wydaje mi sie ze wystarczy, przelatujesz plik raz, zliczasz ilosc liczb, powiedzmy liczac ile jest przecinkow + 1 i pozniej tworzysz tablice i przelatujesz jeszcze raz po pliku, choc pewnie zaraz sie okaze ze nie do konca Cie zrozumialem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym napisac taki program:

uzytkownik podaje liczby, ktore zapisywane sa do pliku

nastepnie z tego pliku sa odczytywane i zapisywane do tablicy...

Napisalem program, ktory zapisuje wartosci do pliku i odczytuje je, ale nie wiem jak to zrobic z tablica, zeby dodatkowo miala taki sam rozmiar jak ilosc elementow w pliku, czy moglby mi ktos pomoc, bo nie moge nigdzie znalezc odpowiedzi :/

Zapis:

- zapisujesz rozmiar tablicy (tu dajesz spację albo '\n')

- zapisujesz wszystkie liczby z tablicy (rozdzielone przecinkiem albo spacją).

i tyle :)

Czyli, dla tablicy {1,2,3,4} dostaniesz:

"4 1 2 3 4"

Odczyt:

- wczytujesz pierwszą liczbę: rozmiar tablicy

- alokujesz pamięć na tablicę (rozmiar już masz)

- wczytujesz po kolei liczby i wpisujesz do tablicy.

Ponieważ wiesz ile liczb masz wczytać (znasz rozmiar tablicy) od razu możesz wyłapać błąd w pliku danych (np. za mało liczb)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moglby ktos napisac jakis przyklad ? O_o

1209578[/snapback]

#include <vector>#include <fstream>#include <iostream>#include <stdlib.h>using namespace std;int main(){ char znak[]=" "; vector <int> tab; ifstream plik("plik.txt"); string liczba; while ( plik.good() ) {        znak[0]=plik.get();      if(znak[0]!=' ')      {          liczba.insert(liczba.size(),znak);      }          else      {          tab.push_back(atoi(liczba.c_str()));          liczba.erase();      }     } tab.push_back(atoi(liczba.c_str()));  for(int i=0; i<tab.size(); ++i) {     cout << tab[i] <<endl; }     system("pause"); return 0;}

mam nadzieje ze pomoglem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi