Skocz do zawartości
kostek11

Słuchawki Jednocześńie Do Obu Kart.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam dwie karty audio, Audigy 2 do muzyki, i SoundStorma do gier. Mam słuchawki Sennheiser HD595 podłączona do obu tych źródeł na raz (kabel z jednym wejściem i dwoma wtyczkami typu jack). I jest mały problem, jak mam obie końcówki kabla podłączone do obu kart i wybiore w panelu sterowania jako źródło Soundstorma to gra ok, ale jak wybiorę audigy to dźwięk jest jakby przytłumiony, dopiero jak wyciągne jedną końcówke kabla z wyjścia soundstorma to wtedy Audigy gra ok ?

Wiecie co jest nie tak ? Przecież jako źródło gra wtedy tylko Audigy, więc jakie znaczenie ma wtedy Soundstorm, czemu Audigy gra dobrze dopiero po wyjęciu kabla z Soundstorma ??

Pozdr.

Kostek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugie wejście może być widziane jako obciążenie i napięcie siada. A tak w ogóle, to Audigy jest niedobre do gier czy Soundstorm do muzy, że tak robisz?

1210856[/snapback]

Wcześniej jak słuchałem muzy na głośnikach, to myślałem że Soundstorm to cudo, ale jak podłączyłem słuchawy HD595, to dopiero teraz słyszę różnicę, na plus Audigy oczywista :-) Bas jest niesamowity, czegoś takiego nie ma szans uzyskać na Soundstormie, słuchawki, czasem odnosi sie wrażenie, chodzą na pełnym paśmie, na Soundstormie strasznie płaski dźwięk. Czasem jak dla zabawy zapuszcze UT2004 na Audigy i zrobie combosa z shocka to wgniata w fotel. Ale to o muzyce.

Do gier używam SOundstorma, bo pomimo że nędznie gra, to ma dużo lepsze pozycjonowanie dźwięku 3D, a gram w UT2004 więc to sie przydaje :]

A co do tego obciążenia, widzisz jakieś lepsze rozwiązanie ? Może powinienem zastosować coś innego niż podwójny kabel do słuchawek ?

Pozdr.

Kostek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, to może ja też przetestuję zintegrowane audio.

Co do pytania, możliwości są 2:

- przełącznik - 2 wejścia, 1 wyjście, nie wiem, czy coś takiego jest gotowe do dostania, ale koszt części to jakieś 10 zł, dobrze by znaleźć przełącznik 2x3 piny, to akurat będzie pasować, masa może być cały czas podłączona,

- układ aktywny - na tranzystorach w układzie OC, wtedy wejścia nie będą się widzieć - ale to wymaga trochę prób i może nieco zepsuć jakość dźwięku, zasilanie brałby z kompa i nic nie trzeba przełączać.

Można by też poszukać w sieci, na pewno są jakieś gotowe układy do wybierania źródła dźwięku, może coś akurat przypasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi