Skocz do zawartości
domel.fm

Maxtor 6y120mo I Temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec DTemp mi pokazuje jak nic nie robie to ok 41 st a jak juz cos robie to nawet 53 st . Dokladnie to jak skanuje dysk programem antywirusowym awast to pokazuje mi sie taka temperaturka. I niewiem czy ona jest bezpieczna dla mojego dysku. Dysk ma 8 mb bufor i jest na s-ata.

Wogle to jakie są dopuszczalne temperatury pracy dysku.???

Pozdro all.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz slabe chlodzenie w obudowie lub w ogole brak to tak niestety jest....

w mojej budzie, an dyski twarde dmucha wiatraczek 80 mm, zalman i mam temp. 21-28 st. C

w zwyklych obudowach, ciasnych, goracych moze osiagac do 55 st. C

jest to w zasadzie bezpieczne :) maxtory sie grzeja, w koncu maja super wydajnosc.

Jednak zywotnosc dysku n tym traci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZIEKI ZA ODPOWIEDZ

Niedlugo dostanie chlodzenie wodne i wtedy juz nie powinno byc problemu ale puki co to jest ...

i przy okazji go wtedy wycisze i bedzie git..

jedyny słyszalny element w moim kompie nieliczaz chiefteca 120mm fan ultra slient ale jest cichszy niz dysk..

Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie maxtor 6B200M nie jest nawet letni w dotyku. Temperatura wacha sie 26-28 stopni. Czujnik temperatury mam oddzielny ktory przykleilem od spodu do odlewanej obudowy dysku.

Tez zalezy czy masz przykrecony bezposrednio do metalowej obudowy komputera czy np. w jakichs plastikowych uchwytach. Gdy styka sie z obudowa to cieplo bardzo szybko jest odbierane przez jej metalowe scianki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi