Aniołek69 Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Mam problem z uruchomieniem kompa, tzn. zaczyna ładować się systemWIN XP, dochodzi do momentu w ktorym jest logo XP na czarnym tle, ale obraz jest przyciemniony i komp wisi, dopiero po restarcie ładuje się poprawnie. Może jest ktoś kto ma problem , lub miał kiedyś podobne "zawirowania". Chciałbym zaznaczyć, że problemy zaczęły się po zmianie procka na Bartona 2600+, wcześniej na Athlonie 1800+ nie było takich objawow. Proszę o pomoc, bo ta sytuacja trwa już ponad 3 miesiące i nikt mi nie potrafił do tej pory pomoc. MSI KT3 Ultra 2, Barton 2600+, GeForce 5900XT, 512 MB DDR 333, Seagate Barracuda 7.200 40GB, SB Audigy , CD-RW LiteOn, DVD Toshiba, Chieftec 360W Dual Fan. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniołek69 Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 System instalowałem kilkakrotnie i nie ma poprawy, naprawdę nikt nie wie co jest powodem tych problemow??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.A.G.I.K. Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 pewnie zmieniałeś BIOS'a w płycie bo formalnie mozna wsadzic tylko do 2200+ jak sie dobrze przypominam. A teraz na temat : spróbuj włożyć procek do innej płyty od kolegi i zobacz czy Mu sie to samo dzieje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 miałem kt3ultra2-c i z max fsb jakie obsługiwała to 133 potem sie robiło nieciekawie na pco/agp ;] zjedź do fsb 133 i zobacz czy wsio ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 miałem kt3ultra2-c i z max fsb jakie obsługiwała to 133Bo ty miałeś wersje -C - ona była oberżnięta z fsb 166 - ja miłem normalną wersję - bez C i na niej śmigało na 166 bez problemu. Co do problemu - spróbuj przełożyć pamięć do innego slotu - czasem pomaga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniołek69 Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Jeśli chodzi o "pamiątki" to mam 2X256 MB , nie wiem , czy to ma jakieś znaczenie. Zamieniłem miejscami i jak na razie chodzi, ale może to tylko przypadek, sprawdzę jutro z rana. W zasadzie problem uruchomienia kompa pojawia się przy pierwszym włączeniu danego dnia, pozniej już startuje normalnie, np. gdy wyłączę na godzinę i załączę - wszystko jest ok. Gdy przerwa między załaczaniem trwa kilka godzin, problem ze startem powraca. Czytałem ostatnio, że nowe płyty pod AMD mają dodatkowe gniazdo zasilające ( podobno wymagane przy prockach powyżej 2000 MHz ) i może tu jest przyczyna ? Zasilacz posiada taką wtyczkę, ale na mojej płycie nie ma gniazda. Chciałbym jeszcze dodać, że system pracuje stabilnie, żadnych restartow itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 mialem msi kt3 ultra 2 - duron 1400 z odblokowanym cachem smigal na 12,5 x 175 bez problemow, te objawy ktore opisujesz to w najmniejszym stopniu dotycza plyty glownej - poprotu albo ktoras z pamieci zaczyna sie krzaczyc, albo zasilacz niedomaga(malo prawdopodobne), zmien miejsce audigy... napisz czy masz najnowszy bios ale tak odemnie to na 80% pamiatki, albo plyta sie spierdzielila na dobre tak btw to plyta obsluguje max bartony 3000+ i magistrala 166mhz ma pci/agp na 33/66mhz - czyli nie sciemniac ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniołek69 Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 Bios mam najnowszy, tzn. ostatni dostępny 5.70 ( max. Barton 3000+) i tak prawdę mowiąc to moje problemy zaczęły się właśnie po zmianie biosu, w momencie, gdy kupiłem Bartona 2,6 i trzeba było zaktualizować , żeby ruszył na magistrali 166, wcześniej 133 to było max. Pamiątki raczej są ok, bo gdyby tak nie było, to podejrzewam, że system by szwankował, a jest wszystko stabilne. Zasilacz ma 3 miesiące, więc raczej odpada ten motyw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 ja lecialem na 5.7 tez i nie mialem problemow, sproboj wrzucic 5.6...., przelec pamieci mem testem, i daj defaultowe ustawienie biosu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 Bo ty miałeś wersje -C - ona była oberżnięta z fsb 166 - ja miłem normalną wersję - bez C i na niej śmigało na 166 bez problemu. Co do problemu - spróbuj przełożyć pamięć do innego slotu - czasem pomaga. 1215448[/snapback] całkiem mozliwe :> za to miałem owe dodatkowe gniazdo na płytce do zasilania oddzielnie procka ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniołek69 Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 Właśnie skończyłem testy pamiątek (Memtest - 86 v.3.2) - zero błędow. Czekam na dalsze sugestie... A tak a propo płyty gł. to właśnie trafiła mi się okazja wymiany MSI na Gigabyte 7N400 n Force2 za małe pieniądze. Co sądzicie o tej płytce? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 mieniaj, nforce2 to nie kt333 :) - pozatym calkiem przyjemna plytka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniołek69 Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 No i mam już nową płytkę :D GIGABYTE 7N400 nForce2. Wszystko śmiga wyśmienicie, komp wstaje bez problemu. Na MSI KT 333 włożyliśmy Athlona 2,4 ( FSB 133 )i też jest wszystko ok, więc zamiana udana, wszystkie strony zadowolone. Ale i tak nie wiem co było powodem moich problemow z tą płytą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...