Skocz do zawartości
Paulie

Goodram Ddr400 @ 2 3 3 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie następujące - czy są jakieś "cudowne" moduły pamięci?

Fabrycznie zaprojektowane na takie timingi (wg. SPD): 2 3 3 6 @ 133, 2.5 3 3 7 @ 166 i

3 4 4 8 @ 200. Na płycie Gigabyte 7N400E-L (do tej pory w sumie nie wiem czy toto ma dual channel - niby nForce2 Ultra 400, ale chyba jakiś okrojony) - po włożeniu 2 modułów w konfiguracji "niby" dual channel (kupione jako para) i włączeniu timingów jak w temacie współpracują z Athlonem 3200+ @ 200MHz doskonale. Przeszły wszystkie MemTesty, Rightmark Memory Analyzer itp.

Widziałem, że niektóre moduły GoodRam 333 zgłaszały się w SPD jako Infineony, te 400-tki które ja posiadam się tak nie zgłaszają więc to chyba jakaś własna produkcja Wilk-a.

Paweł Huzar

<panth@poczta.onet.pl>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszłość?? Tzn... te "goodramy" z czasem dochodzą do swoich nominalnych parametrów? Czy po prostu nie wytrzymały? Z tego co widzę - wymieniłeś na Kingstony - rzeczywiście lepsze??

Z tą płytą tak podejrzewałem.. Dziwi mnie ciągle tylko, że jak włożę pamięci do złącz obok siebie to mi MemTest86+ pokazuje "single channel", a jak do złącz teoretycznie dualchannelowych - to odpowiednio "DC" :). Niestety - w tym samym programie nie pociąga to za sobą zmiany zmierzonej przepustowości.

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kingstony lepsze. Po 1 - 512, po 2 - dual. Wyniki są widocznie większe w wielu benchmarkach. Choć przeszłość z goodram'ami wspominam nie aż tak źle;] ahh.. całe 3 miesiące :)

A właśnie - Jak wsadzisz pamięci niby w duala i odpalisz kompa to podczas POST'u widnieje napis "DDR Dual Channel Enabled" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi