So-chan Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Nie byłem pewien gdzie zamieścić moje pytanie/problem. Od początku. Złożyłem sobie 2 komputer wyłącznie do ściągania(Kazy, e Mule itp.), Ale mam z nim dość duży problem, zwłaszcza z powodu jego przeznaczenia. Sprzęt: Windows 98 Płyta główna: Typ procesora Intel Celeron II, 600 MHz (9 x 67) Nazwa płyty głównej PCChips M754LMR (3 PCI, 2 DIMM, Audio, Video, LAN, Modem) Mikroukład płyty głównej ULi/ALi M1631 ALADDiN TNT2 Pamięć fizyczna 112 MB (SDRAM) Typ BIOS'u AMI (08/19/00) Ekran: Karta wideo NVIDIA Aladdin TNT2 Akcelerator 3D nVIDIA RIVA TNT2 Monitor CTX 1451 [14" CRT] Partycje: C: (FAT32) 7805 MB (7076 MB wolne) D: (FAT32) 70322 MB (48618 MB wolne) Rozmiar całkowity 76.3 GB (54.4 GB wolne) Sieć: Karta sieciowa PPP Adapter. Karta sieciowa Realtek 8139-series PCI NIC Problem polega na tym, że jak odpalam bydle i włączam np.: eDonkey, to po pewnym czasie jedyne, co zostaje na ekranie to słynny Blue Screen of Death. I tak cały czas. Wczoraj odpaliłem Prime95...Działał całą noc i wszystko, miodzio(co ciekawe brak krytycznego wyjątku). Dzieje się tak z eDonkey i Kaza innych nie sprawdzałem, ale musze to zrobić. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Windows 98 masz swoj powod problemow, ten system to relikt i do neetu to bym go raczej nie uzywal przynajmniej jak komp ma byc caly czas online ustaaw ta maszynke na xp( i tak zasobow nie potrzebujesz wiec spoko pojdzie), albo na linie i powinno byc oki (no chyba ze to jakas waga sprzetowa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 (edytowane) Windows 98 masz swoj powod problemow, ten system to relikt i do neetu to bym go raczej nie uzywal przynajmniej jak komp ma byc caly czas online ustaaw ta maszynke na xp( i tak zasobow nie potrzebujesz wiec spoko pojdzie), albo na linie i powinno byc oki (no chyba ze to jakas waga sprzetowa) 1220020[/snapback] Za przeproszeniem, to jest pieprzenie jakieś. Na porządnym kompie w98 sam z siebie się nie powiesi. Na 2 z 3 kompów mam 98se, włączone prawie nonstop (emule, gg, opera), i wszystko cacy. Wieszanie może mieć wiele przyczyn - przegrzewanie, zasilacz, wirusy, niedobre programy (kaaza się kłania), polecam poszukać w podstawowych zagadnieniach. A bardzo odradzam na takiej ilości ramu uruchamianie xp'ka - to będzie ból! edit: xp używam jedynie do grania - bo gry (jak się da więcej ramu) faktycznie pod xp chodzą lepiej. Edytowane 16 Stycznia 2005 przez grzmot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Windows 98 masz swoj powod problemow, ten system to relikt i do neetu to bym go raczej nie uzywal przynajmniej jak komp ma byc caly czas online ustaaw ta maszynke na xp( i tak zasobow nie potrzebujesz wiec spoko pojdzie), albo na linie i powinno byc oki (no chyba ze to jakas waga sprzetowa) 1220020[/snapback] Bla bla bla ... Tak sie sklada ze windows 98 jest duzo mniej wrazliwy na rozne smieci z netu od windowsa xp ktory instalowany bez miliona poprawek wogole sie nie nadaje zeby go podlaczac do internetu ... Czy to normalne ze zeby podlaczyc kompa do netu musze najpierw instalowac 2 servispacki bo inaczej zamyka mi go po 50 sek ? :P i jako przegladarke uzywac firefoxa bo ie w wersji 6 ma tyle dziur ze strach pomyslec ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
So-chan Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Heh, co do XP to w życiu bym go nie dał do takiego kompa, przeciez uzywanie tego w necie a zwłaszcza z takimi programami jak kaza to szleństwo(te wszytskie fire walle i inne syfy zabiorą 90% predkosci łacza,....niewazne). Bede urzywał 98 do upadłeg :D (98 FOREVER!!). Ale sprawdze "...przegrzewanie, zasilacz, wirusy, niedobre programy" ale wiekszosc dobrych programow p2p to 'niedobre programy', co do wirusów niedawno skanowalem(Avast itp) i jest wszystko ok(zreszta wirusy na kompie dos ciagania to chyba nie jest cos neinormalnego :wink: ), ale przegzewaniem i zasilaniem sie zajme. Dzieki za pomoc. PS.: 98 FOREVER!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...