M.K Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Witam wszystkich! Mam jeszcze dodatkowe pytania. 1.W ktorym miejscu w ukladzie najlepiej umiescic pompke? 2.Podajcie mi prosze konkretne lokalizacje, gdzie moge znalezc informacje na temat ekstremalnego podkrecenia (podnoszenie napiec) radka 8500 lub gieefa4-4400. Z gory THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 POMPKA-->BLOK-->CHLODNICA-->POMPKA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 A według mnie pompkę najlepiej umieścić w zbiorniczku wyrównawczym :) :) :) . Oczywiscie jesli mówimy o układzie otwartym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 POMPKA-->BLOK-->CHLODNICA-->POMPKA Rzeklbym ze doopa :? Zakladamy ze pompka jest w zbiorniczku : POMPKA -----> CHLODNICA ----> BLOK -----> POMPKA Logicznie myslac i znajac podstawy fizyki :P , taki uklad jest IMHO najwydajniejszy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 POMPKA-->BLOK-->CHLODNICA-->POMPKA Rzeklbym ze doopa :? Zakladamy ze pompka jest w zbiorniczku : POMPKA -----> CHLODNICA ----> BLOK -----> POMPKA Logicznie myslac i znajac podstawy fizyki :P , taki uklad jest IMHO najwydajniejszy :) dopra, to zobaczymy ile ci pompka pociagnie :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P-i-T-E-R Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 dopra, to zobaczymy ile ci pompka pociagnie :/ A co sie ma niby z tą pompką stać ?? Przecież to czy pompka jest za czy przed nie ma znaczenia, jeśli chodzi o żywotność pompki, przynajmniej mi sie tak wydaje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 dopra, to zobaczymy ile ci pompka pociagnie :/ A co sie ma niby z tą pompką stać ?? Przecież to czy pompka jest za czy przed nie ma znaczenia, jeśli chodzi o żywotność pompki, przynajmniej mi sie tak wydaje. Ma znaczenie. W przypadku: POMPKA -----> CHLODNICA ----> BLOK -----> POMPKA pompka pompuje cieplejszą wode, ale czy ma to wpływ na jej żywotność to nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar_Rumarth Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 dopra, to zobaczymy ile ci pompka pociagnie :/ A co sie ma niby z tą pompką stać ?? Przecież to czy pompka jest za czy przed nie ma znaczenia, jeśli chodzi o żywotność pompki, przynajmniej mi sie tak wydaje. Ma znaczenie. W przypadku: POMPKA -----> CHLODNICA ----> BLOK -----> POMPKA pompka pompuje cieplejszą wode, ale czy ma to wpływ na jej żywotność to nie wiem. jak woda goraca, ale jak letnia?? U mnie jest zimna(noo letniawa), jak i weze (przed i po). Pompka jest zimna, woda ja chlodzi bo mam wydajna chlodnice(_nawet bez wentyli_), jest spox. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P-i-T-E-R Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 A właśnie, bo ostatnio sie zastanawiam nad zrobioeniem kilku bloków wodnych tzn na wszstkie komponenty w komputerze które sie grzeją. Jak na razie mam zrobione chłodzenie procka, ale chciałbym chłodzić także: - chipset płyty głównej - kartę grafiki [być może i jej pamięci] - zasilacz - oraz może dysk twardy Zastanawiałem się nad tym jak to wszystko połączyć, tzn chodzi mi czy równolegle czy szeregowo, a jak szeregowo to w jakiej kolejności podłączać to. Może macie jakieś pomysły. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Ja bym proponowal cos takiego: W ten sposob 'glowny' strumien wody poplynie przez procesor, a potem rownolegle przez 2 podobne bloki, a nadwyzka cisnienia spowodowana oporami w tychze 3 blokach spowoduje przeplyw (mniejszy naturalnie, a ile mniejsze zalezy od oporow w obu liniach) przez T-zlaczke (nie Y-zlaczke!!!) dodatkowa linie z dyskiem i ramem(w twoim przypadku pamieci gpu) zalozmy. Trzeba by jeszcze odpowiednio dobrac przeplyw, tak zeby nie byl on zbyt duzy w linii pobocznej (dysk, pamiec) kosztem linii glownej, ale to nie jest problem, wystarczy dac np. dluzsze/mniejszej srednicy kable w linii dodatkowej a wieksze w glownej, lub kombinowac inaczej. Taki tylko pomysl, coby nie trzeba bylo inwestowac w pompe zbyt duzej mocy. Wlasnie ja tak planuje zrobic i uzyc do tej MJ1000 (tyle tylko, ze pompka na same bloki, bez chlodnic). Mam 802, ale pobiera troche za duzo energii i jest ciut za duza jak dla mnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 dopra, to zobaczymy ile ci pompka pociagnie :/ A co sie ma niby z tą pompką stać ?? Przecież to czy pompka jest za czy przed nie ma znaczenia, jeśli chodzi o żywotność pompki, przynajmniej mi sie tak wydaje. Ma znaczenie. W przypadku: POMPKA -----> CHLODNICA ----> BLOK -----> POMPKA pompka pompuje cieplejszą wode, ale czy ma to wpływ na jej żywotność to nie wiem. jak woda goraca, ale jak letnia?? U mnie jest zimna(noo letniawa), jak i weze (przed i po). Pompka jest zimna, woda ja chlodzi bo mam wydajna chlodnice(_nawet bez wentyli_), jest spox. oczywiscie ze pompka->blok->chlodnica->(zbiornik wyrown - u mnie - zeby bylo wiecej wody w ukladzie)-> pompka po to jest chlodnica zeby jak najszybciej schlodzic wode w ukladzie bo to ona najlepiej oddaje cieplo a nie rurki na jej drodze, a tak naprawde to mysle ze w praktyce kolejnosc oddawania ciepla ma niewielkie znaczenie poniewaz temp wody uzyskiwane na naszych procach sa smiesznie male w porownaniu do wydajnosci sposobu chlodzenia jaki jest zastosoany (mowie o wodzie of korz), problem kolejnosci schladzania chlodziwa to jest raczej w reaktorach chlodzonych woda a nie w komputerkach, moj apel brzmi: dokrec cybant! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Holman ma racje mowiac, ze kolejnosc ma niewielkie znaczenie, bo zyski sa znikome. Ale aby system byl mozliwie najwydajniejszy, trzeba wykorzystywac kazda mozliwosc, zeby cos ulepszyc. Uklad Pompka->blok->chlodnica->pompka ma oczywiscie zalete, woda wpadajaca do chlodnicy jest troche cieplejsza, niz w przypadku, kiedy chlodnica jest przed blokiem, a ze wieksza roznica tmeperatyr chlodnica<>woda, wiecej ciepla odprowadza. Ale, przesledzmy co sie dzieje dalej: 'chlodna' woda z chlodnicy wpada do zbiornika lub samej pompki, na tej drodze nagrzewa sie ona odrobine, czy to przez weze, czy w samym zbiorniku (zadko kiedy temp. w srodku obudowy jest mniejsza od temp wody, o ukladach poza obudowa nie mowie) i wreszcie nagrzewa sie przez sama pompke, ktora energie wydziela do wody takze w postaci ciepla. Ta troche 'ogrzana' woda trafia na blok... Sytuacja druga: Pompka->chlodnica->blok->pompka Teraz ogrzana woda przez weze,zbiornik,sama pompke najpierw trafia na chlodnice, gdzie czesc jej ciepla jest odbierana, a potem od razu na blok. Nie ma wiec dodatkowych elementow, ktore nagrzewaja wode przed blokiem (dla purystow: owszem, jest jeszcze rurka chlodnica-blok, ale ten wplyw jest bardzo maly). Dlatego mysle, ze uklad pompka->chlodnica->blok(i)->pompka jest korzystniejszy. Mowimy tutaj o roznicy 0.1-1C w temp wody plynacej przez pompke w obu wersjach, wiec raczej nie wplywa ona zbyt drastycznie na zywotnosc owej pompki, wiec tym aspektem bym sie raczej nie martwil... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Holman ma racje mowiac, ze kolejnosc ma niewielkie znaczenie, bo zyski sa znikome. Ale aby system byl mozliwie najwydajniejszy, trzeba wykorzystywac kazda mozliwosc, zeby cos ulepszyc. Uklad Pompka->blok->chlodnica->pompka ma oczywiscie zalete, woda wpadajaca do chlodnicy jest troche cieplejsza, niz w przypadku, kiedy chlodnica jest przed blokiem, a ze wieksza roznica tmeperatyr chlodnica<>woda, wiecej ciepla odprowadza. Ale, przesledzmy co sie dzieje dalej: 'chlodna' woda z chlodnicy wpada do zbiornika lub samej pompki, na tej drodze nagrzewa sie ona odrobine, czy to przez weze, czy w samym zbiorniku (zadko kiedy temp. w srodku obudowy jest mniejsza od temp wody, o ukladach poza obudowa nie mowie) i wreszcie nagrzewa sie przez sama pompke, ktora energie wydziela do wody takze w postaci ciepla. Ta troche 'ogrzana' woda trafia na blok... Sytuacja druga: Pompka->chlodnica->blok->pompka Teraz ogrzana woda przez weze,zbiornik,sama pompke najpierw trafia na chlodnice, gdzie czesc jej ciepla jest odbierana, a potem od razu na blok. Nie ma wiec dodatkowych elementow, ktore nagrzewaja wode przed blokiem (dla purystow: owszem, jest jeszcze rurka chlodnica-blok, ale ten wplyw jest bardzo maly). Dlatego mysle, ze uklad pompka->chlodnica->blok(i)->pompka jest korzystniejszy. Mowimy tutaj o roznicy 0.1-1C w temp wody plynacej przez pompke w obu wersjach, wiec raczej nie wplywa ona zbyt drastycznie na zywotnosc owej pompki, wiec tym aspektem bym sie raczej nie martwil... zgadzam sie, bardzo dobra i rzeczowa analiza, ale w zwiazku z niewielka roznica temperatur mysle ze nalezy sie raczej kierowac tym jak komu pasuje ulozyc elementy wc w budzie, trzeba pamietac zeby rurki nie byly za dlugie i zeby bylo jak najmniej gwaltownych zwrotow strumienia wody (tzn zagietych rurek itp), reasumujac mysle ze nalezy sie kierowac : 1. optymalnym ulozeniem ukladu 2. kolejnoscia elementow wc, w tej wlasnie kolejnosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...