Skocz do zawartości
Vincent de Marco

Coolermaster 80-tka Z Czujka Temp.

Rekomendowane odpowiedzi

Da rade zmniejszyc jakos obroty Coolermasterow 80-tek z czujnikiem temp. ? Jakbym obcial kabelki od czujki temp. to rozkreca sie na maxa czy zwolnia do min. ?

Nie chce mi sie ich wyjmowac na noc a jak odlacze to nawet w idle sie cos tam grzeje. Najchetniej puscilbym je tak na 300-400 obr. Da sie jakos ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie wiatrak dzial w przedziale od 1000 do 2600 obrotów( dla mnie na 1300 jest cichy ale o gustach sie nie dyskutuje :-P ). mozesz go wyjac z obudowy albo umiescic w miejscu w którym zasysasz powietrze z zewnatrz, obroty wtedy spadna do minimum. Co do 300-400 obrotów to da sie to zrobic ..ale nie wiem po co bo wtedy przeplyw pow. bedzie bliski zeru. Ale jezeli chcesz mo0zesz zrobic redukcje napiecia z 12 na 3-5v i bedzie cicho:D jednak jezeli chcesz dac tak niskie obroty to musisz dac równie niskie napiecie ...nie jestem w staniue podac jakie ono bedzie...ale przy bardzo niskim napieciu witrak moze po prostu nie ruszyc ( za malo powera na rozruch ), musialbys wtedy pokombinowac i zrobic ukladzik który podczas wlaczania sie wiatraczka daje max pradu a potem obniza automatycznie do poziomu jaki ustawiles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz kilka sposobów jedne prostsze inne trudniejsze.

1. Zewrzeć kabelki od czujnika obrotów (rozkręca się na max) i regulować regulatorem fan mate albo pentagram - rozwiązanie droższe bo trzeba dokupić regulatory. Można też rozciąć czerwony kabel i dostawić potencjometr 100 omowy. Masz wtedy płynną regulację obrotow (koszt ok. 3 zł). Potencjometr musi być do obudowy a nie do druku.

2. Wyciąć czujnik obrotów zmierzyć jego rezystancję w temp. pokojowej i w jego miejsce dostawić rezystor o podobnej lub tej samej wartości albo potencjometr można wtedy płynnie regulować prędkość.

3. Zamienić kabelki we wtyczce wentylatora tak by uzyskać 7V(czerwony zostaje na 12V, czarny zmieniasz na 5V) - może wtedy nie ruszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi