Skocz do zawartości
Chaos

Superpi 16mb Porownanie & Test Dual 256+512

Rekomendowane odpowiedzi

a nie 1.39 sek? :D na mojej konf. mi sie udalo poki co na zawalonym systemie 2m policzyc w 1.52 z tego co pamietam, bo nie mam chwilowo dostepu do swojego kompa. a tak wogole to przy przeliczaniu PI co odgrywa wieksza role, zegar proca czy FSB i co za tym idzie szybkosc pamiatek?

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie uwazam ze PI nie jest dobrym testem do pokazania wydajnosci i roznic w pamieci RAM, lepszy jest chyba prime. A dlaczego nie PI? Dlatego ze Pi o ile mi wiadomo obliczane jest metoda rekurencji, potrzebuje niewiele zmiennych (ale za to o duzej wielkosci w koncowce). Wyniki zapisywane sa na dysku przeciez w specjalnych plikach ktore tam sie tworza i co jakis czas jest odwolywanie do plikow. Prosta droga widac wiec ze PI uruchamiane z RAM-dysku bedzie jeszcze szybsze. Co do architektury DUAL nie zglebilem jej by wiedzic czy np mozna wykonywac dwie operacje rownoczesnie na pamieciach (np. odczyt na jedne a zapis na drugiej). Jesli taka jest idea DUAL to widac dlaczego minimalnie wyniki sa lepsze. No i na sam koniec pod uwage trzeba wziac fakt ze PI nie zostalo napisane wczoraj a w 1995 roku, gdzie architektura byla inna znacznie. I ten program roznil sie od oryginalnego kodu na superkomputerze. W helpie napisali ze ilosc pamieci jest krytyczna (przy opcji ze 2MB starcza na milion znakow a 8MB to dobra opcja), ale ten rok trzeba pamietac. Moze lepiej byloby zrobic test 32M, bylby bardziej "realny" i pasujacy do dzisiajszych warunkow, bo 32M liczbe zeby zapisac to juz troche trzeba, prawda?

Co myslicie o tescie 32M?

ps. a jak sie myle to pewnie ktos mnie zrypie :P

ps2. znaczna roznica przy tescie 16M bylaby gdyby bylo powiedzmy 128/256MB RAM (tak mysle cos...)

edit:

no ten test potrzebuje 6 zmiennych i najlepiej gdy beda ta duuuuze folat (zmiennoprzecinkowe), a to automatycznie zabiera mase pamieci na zapisanie takiej liczby 32M. Potestujcie, prosze, bo jestem ciekaw swojej teorii a sam mam kompa slabeusza jeszcze :)

Edytowane przez kraku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi