Chaos Opublikowano 29 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2005 samo PI do ramdisku dalem mysle jeszcze co by dalo jakby swap dac na pierwsza partycje jakeisgos drugiego dysku ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 Chaos przelicz 2 mb jak mozesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 teraz ma AC i 10x235 .. wiec na tamtym ustawieniu ci juz nie przelicze.. ale bylo 39sek bez zadnych ramdiskow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 (edytowane) a nie 1.39 sek? :D na mojej konf. mi sie udalo poki co na zawalonym systemie 2m policzyc w 1.52 z tego co pamietam, bo nie mam chwilowo dostepu do swojego kompa. a tak wogole to przy przeliczaniu PI co odgrywa wieksza role, zegar proca czy FSB i co za tym idzie szybkosc pamiatek? Edytowane 30 Stycznia 2005 przez Raul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 mowilem o 1mb 2mb 1:29 ale na jakim ustawieniu to liczylem to nie mam pojecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraku Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 (edytowane) osobiscie uwazam ze PI nie jest dobrym testem do pokazania wydajnosci i roznic w pamieci RAM, lepszy jest chyba prime. A dlaczego nie PI? Dlatego ze Pi o ile mi wiadomo obliczane jest metoda rekurencji, potrzebuje niewiele zmiennych (ale za to o duzej wielkosci w koncowce). Wyniki zapisywane sa na dysku przeciez w specjalnych plikach ktore tam sie tworza i co jakis czas jest odwolywanie do plikow. Prosta droga widac wiec ze PI uruchamiane z RAM-dysku bedzie jeszcze szybsze. Co do architektury DUAL nie zglebilem jej by wiedzic czy np mozna wykonywac dwie operacje rownoczesnie na pamieciach (np. odczyt na jedne a zapis na drugiej). Jesli taka jest idea DUAL to widac dlaczego minimalnie wyniki sa lepsze. No i na sam koniec pod uwage trzeba wziac fakt ze PI nie zostalo napisane wczoraj a w 1995 roku, gdzie architektura byla inna znacznie. I ten program roznil sie od oryginalnego kodu na superkomputerze. W helpie napisali ze ilosc pamieci jest krytyczna (przy opcji ze 2MB starcza na milion znakow a 8MB to dobra opcja), ale ten rok trzeba pamietac. Moze lepiej byloby zrobic test 32M, bylby bardziej "realny" i pasujacy do dzisiajszych warunkow, bo 32M liczbe zeby zapisac to juz troche trzeba, prawda? Co myslicie o tescie 32M? ps. a jak sie myle to pewnie ktos mnie zrypie :P ps2. znaczna roznica przy tescie 16M bylaby gdyby bylo powiedzmy 128/256MB RAM (tak mysle cos...) _______________ edit: no ten test potrzebuje 6 zmiennych i najlepiej gdy beda ta duuuuze folat (zmiennoprzecinkowe), a to automatycznie zabiera mase pamieci na zapisanie takiej liczby 32M. Potestujcie, prosze, bo jestem ciekaw swojej teorii a sam mam kompa slabeusza jeszcze :) Edytowane 30 Stycznia 2005 przez kraku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...