Sir_Gomez Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 No wiec mam taki maly problemik i prosilbym o jakies wskazowki, bo troche jestem zdezorientowany. Wlasnie wyjalem z pudelka nowa kosc Samsunga PC2100-25331-Z 512MB DDR CL 2,5 ECC, Reg i wpialem. Odpalam kompa, a on tej pamieci nie przyjmuje, z nia nie pojdzie, bez niej jest ok. Troszke mnie to dziwi, bo spelnia niby wszelkie wymagania dla Opteronow, jest ECC i Reg, tak jak dwie pozostale kosci 256MB... Jakies sugestie prosze...:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 a sprawdzałeś ją w innych slotach pamięci ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Czy to jest juz Twojja 3 kosc? Wyjmij pozostale i wepnij tylko tego Samsunga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Gomez Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 No wiec ramik chodzi ale tylko jak zapelniam 2 sloty, musze wiec jedna kosc wyjmowac, bo inaczej wogole nie odpali :( To jak to w koncu jest, nie moge trzech slotow (z czterech) miec zapelnionych? Musze jakas czwarta kosc wytrzasnac zeby 4 od razu zapelnic? Pytanie, czy pojda 4 czy znowu jakies "ale" beda mialy? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 (edytowane) Jak 3 maja to 4. tymbardziej. Czy te RAMy co masz sa dwustronne? Edytowane 19 Stycznia 2005 przez turtles5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) _VIP_ mi kazal napisac ze ten ram nigdy nigdzie nie pojdzie bo nog nie ma :D :D :D :D :D :lol: (joke) Update: tak jak wspomnial VIPek z pamiatkami ECC czesto rozne krzaczki wyskakuja sprawdz ta sama kosc osobno istnieje mozliwosc ze po prostu gryzie sie z pozostalymi ew. z sama mobo Edytowane 20 Stycznia 2005 przez Lagier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 a mowilem ...pijesz...nie pisz :]]]] z ECC sa czasami jazdy i trzeba dobrze podobierac kostki do MoBo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Gomez Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 turtles5 - wszystkie sa dwustronne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 To poczytaj sobie o kontrolerze zintegrowanym w Opteronie i o kosciach dwustronnych. Za Chiny Ludowe nie odpalisz 3. Jedyne wyjscie to sprzedac 2 z nich i kupic 1x512MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubotka Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Mając 4 gniazda masz dwa kanały Dual channel i możesz zamontować 2 lub 4 kości pamięci bez znaczenia czy dwustronne czy jednostronne. Pozdrówka all Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Gomez Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 No tak, wlasnie czekam na kolejna kosc, zobacze czy na 4 zapelnionych pojdzie. Dam znac co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZUQu Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Mając 4 gniazda masz dwa kanały Dual channel i możesz zamontować 2 lub 4 kości pamięci bez znaczenia czy dwustronne czy jednostronne. 1226988[/snapback] nie kumam tego? jak dwa kanaly DUAL CHANEL? czyli co 4 kanały :lol: ... a według mnie to czy pamięci są jednostronne czy dwustronne ma znaczenie i to niemałe. Z pamięciami dwustronnymi są dosyć często kłopoty ,podobno procesory mają kłopoty z ich obsługą [pamięci dwustronne trzeba dobierać by działały ze sobą (chociaż u niektórych poprostu chodzą ot tak bez dobierania-może to kwestia szczęścia:-) ] a jeszcze częściej gryzą się przy wysokim FSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubotka Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 ZUQu masz 4 sloty na mobo dwa pierwsze to kanał A w dualu a 2 kolejne to kanał B w dualu , czyli masz 4 sloty i dwa kanały ;) I na trzech kościach za chiny ludowe nie pójdzie...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Gomez Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 hmmm co nieco poczytalem juz na ten temacik i mam przynajmniej pewnosc, ze to nie ze wzgledu na dwustronnosc tych kosci, tylko zdaje sie na schematy rozmieszczen na plycie, z tego co rozumiem to mozna wpiac jedna, dwie lub dopiero cztery kosci. Problem w tym, ze z tego co widze, to 4 kosci tylko w przypadku Duala.. :( Moze byc problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubotka Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 No może ja musiałem wymienić pamięci na takie same bo inaczej system mi się w dualu nie chciał podnieść.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...