Gość x_EP Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 (edytowane) Dzięki że wszedłeś na ten wątek. Może podzielisz się spostrzeżeniami ;) Otóż najpierw moja maszynka: Prescott 3,20E D0 + Zalman 7000 na miedzi Abit IS7 2x512 DDR566 Vitesta (nówki dzisiaj kupione ;) 4x Hitachi 7K250 160GB Sata 3x Napędy optyczne (CDRW, DVD, DVDRW) Tuner TV Sat Kontroler Sata Raid SB Audigy Chieftec 360W model 360-202 a nie 302 jak podałem jednemu forumowiczowi. Otóż sądzę że mój zasilacz nie wyrabia. Jeszcze dzisiaj rano procesor na standardowym napięciu puściłem na FSB225 (3,6Ghz) i na 2x256/400 TwinMOS. Całość chodziła ładnie. Nie testowałem długo, raptem dwie próbki SuperPI po 8MB - bez problemu. kompik od rana pewnie dobrze się wygrzał. Pod wieczór zmiana pamięci na piękniuśkie czeroniuśkie A-Data no i wygrzewanie na nowo. Tym razem dłużej się bawiłem. Zapodałem od razu FSB230 i zawiecha podczas ładowania systemu. Podbicie napięcia vcore do ~1.38 dopiero sprawiła że wszedłem do systemu, ale znowu zawiecha ledwo prime odpaliłem. Zwiększyłem bardziej napięcie. Kompik się uruchomił, prime pochodziło parę minut i komputer się wyłącza. Dodam że obudowa zasilacza naprawde gorąca. Dał się włączyć dopiero po 20 sekundach (może zadziałało zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe). Odczyt temp z SpeedFan'a pod obciążeniem 64-65 stopni (moim zdaniem zawyża) ale napięcia latają jak głupie. Vcore pod obciążeniem 1.30v (jak w biosie ustawione 1.38). Dodam że wczesniej na 2,60C @3.25 1.7v pod obciążeniem SpeedFan i inne progsy pokazywały mi 1.65v... ogólnie napięcia latają, ale +3.3, +5.0, +12v w normie, równiez pod obciążeniem (tak wiem ile jest wart odczyt programowy). Odczyt w biosie przy ustawionym vcore ~1.38v : 1.33v wiec raczej kiepsko Zauważyłem że wyłączanie się komputera zaczeło jak podniosłem vcore, wcześniej były zwisy. Może podniesienie vcore sprawiło że zasilacz twardo zaczynał strajkować że po prostu nie wyrabia. Otworzyłem obudowę, wentyl na max obroty, magistrala 225 i znowu prime. Po 10 minutach komputer się wyłącza znowu. Wcześniej odłączyłem 3 napędy optyczne (chociaż one nie pracowały cały czas awięc nie brały znaczących ilości prądu). Sprawa dość dziwna. Można by częściowo podejrzewać temp, ale cooler mam dobry, zresztą buda otwarta zimno w pokoju a forumowicze na steepingu C0 na 3,7ghz takim samym AC biegają na takim samym zasilaczu i grafie, tylko mniej dysków twardych (np kolega DA VINCI). Ale też słyszałem że u niego zasilacz niewyrabia, a mamy takie same. Tak więć jak sądzicie gdzie jest kruczek? Moim zdaniem jest to zasilacz - po prostu nie wydala. Napięć nie trzyma, a podnoszenie powoduje że się wyłącza. Nie jest to zasilacz zresztą wyczynowy. Na razie dałem sobię spokój z kręceniem, poczekam co inni powiedzą, może do nowego zasilacza ;) Edytowane 19 Stycznia 2005 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 na moim 3.0E@3,75GHz chieftec 420W pokazywal 11,76V na +12V ,a co dopiero 360W......zasilka do wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 na moim 3.0E@3,75GHz chieftec 420W pokazywal 11,76V na +12V ,a co dopiero 360W......zasilka do wymiany 1225685[/snapback] Z tego co zauważyłem solidnie siedzisz w temacie więc twoje zdanie bardzo sie liczy. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 dla mnie OT wszystko jasne Prescotty to pradozerne bestie i niestety trzeba do nich konkretniejszej zasilki moze Enermax :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) dla mnie OT wszystko jasne Prescotty to pradozerne bestie i niestety trzeba do nich konkretniejszej zasilki moze Enermax :> 1225697[/snapback] Dobrze prawicie chłopaki ;) Jak sprzedam P4 2,60C + 2x256/400 TwinMOS'a to zacznę lokalizować jakis sensowny zasilacz. Na teraz zero o/c. Od jakiegoś czasu kusił mnie przyjaciel Topowerem 400W (dobra linia 12v), lecz mi bardziej przypadł do gustu starszy brat, mianowicie Topower 500W (bardzo dobra linia 12v) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15408 (zareklamuje chlebodawcę ;) Pomijam na razie to że po sprzedaniu poprzedniego procka i pamięci zostanie mi na piwo i nie wiem skąd ja wezmę 429zl na zasilacz ;( Chyba zgodzicie się że ten zasilacz to porządny kawał płytki drukowanej, kondensatorów, rezystrów, tranzystorów, cewek, filtrów, blachy i plastiku? :) Na konkurencyjnym benchmarku bardzo dobre noty zwłaszcza w kategorii cisza. Co do komputrona... właśnie. Ten zasilacz widziałem jeszcze w sklepie u mate'a (z mcs.pc.pl) w podobnej cenie, nigdzie indziej. Coś czuje że będzie jak za pięknych lat <1989 z kasą w kieszeni i brakiem towaru na półce ;) Edytowane 20 Stycznia 2005 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) toppower jest OK ale nie za ta cene Enermax EG465AX-VE FMA z aktywnym PFC zjada go na sniadanko a cenka 400 pln jesli jestes zainteresowany wal na priva Tu masz zakres obciazen w/w enermaxa Edytowane 20 Stycznia 2005 przez Lagier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Tu masz zakres obciazen w/w enermaxa Musiałbym to przemyśleć, za 400zł to można mieć bardzo cichą 500wat'ówkę. Co ci się w topowerach nie podoba? jeśli można spytać (tak rozpędem nawizując do mojego problemu by nie było ot). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Musiałbym to przemyśleć, za 400zł to można mieć bardzo cichą 500wat'ówkę. Co ci się w topowerach nie podoba? jeśli można spytać (tak rozpędem nawizując do mojego problemu by nie było ot). 1225895[/snapback] Ener to ener - nie porównuj z Toppower Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) Ener to ener - nie porównuj z Toppower 1225921[/snapback] Wiesz... sporo ludzi pisało że Topower to dobra klasa, do tego bardzo cichy. Czy twoim zdaniem zwłaszcza w kwestii ciszy można brać pod uwagę Enermax'a? Pytam się bo nie wiem Edytowane 20 Stycznia 2005 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Wiesz... sporo ludzi pisało że Topower to dobra klasa, do tego bardzo cichy. Czy twoim zdaniem zwłaszcza w kwestii ciszy można brać pod uwagę Enermax'a? Pytam się bo nie wiem 1225927[/snapback] Słuchaj - miałem przez 2 lata Enermaxa 353W i porównywałem zarówno napięcia (LOAD) oraz głośnośc z Chiefteciem 360W - przy konfigu z mojego podpisu Ener dawał 11.76V pod obciążeniem (Dual Prime), Chief siadał i resetował kompa. Jeżeli chodzi o głośność pracy to również Ener na tym polu bije szefa - sprawdzone organoleptycznie. Teraz mam OCZ PowerStream 520W i jak można się spodziewać zasilacz jest sporo głośniejszy od Enermaxa tudzież Chiefteca - tak jak mówie - coś za coś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) topower nie jest zly,a nawet jest bardzo dobry...ale nie jest to ta sama klasa zasilaczy co Enermax (a o OCZ,PCP&C to juz nie wspominam :] ) Edytowane 20 Stycznia 2005 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 topower nie jest zly,a nawet jest bardzo dobry...ale nie jest to ta sama klasa zasilaczy co Enermax (a o OCZ,PCP&C to juz nie wspominam :] ) 1225939[/snapback] Ostro promujecie Enermax'a chłopaki ze sklepu ;). Ale jestem ciekaw jak wychodzą w porównaniu z topowerem jeśli chodzi o ciszę... zresztą jako posiadacze tych zasilaczy możecie powiedzieć czy ten Enermax EG465AX-VE FMA jest równie chichy... Bo jeśli tak to oczywiście jeszcze po przemyśleniach, ale przy dopływie gotówki martwić się nie musicie u kogo kupię takowe PSU ;) Jeżeli chodzi o głośność pracy to również Ener na tym polu bije szefa - sprawdzone organoleptycznie. Hmmm to daje do myślenia. Co do samego enermax'a to mniej więcej wiem co to jest za firma, składałem niemało kompików na tym sprzęcie, lecz nigdy właściwie nie miałem okazji w wyciszonym pomieszczeniu posłuchac jak pracuje. Co do mojego chieftec'a... przerobiłem go na dwuwentylatorowy gdzie oba wentyle robią ledwo 1400-1500obr więc nie można powiedzieć że jest to głośny sprzęt. Ale wydajność prądowa jak widać nie zadowala już. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 AX-VE FMA ma ma manualna regulacje obrotow i na minimum jest praktycznie nieslyszalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) AX-VE FMA ma ma manualna regulacje obrotow i na minimum jest praktycznie nieslyszalny 1225960[/snapback] Ok jeśli jest tak jak mówisz to załatwiłeś sobie własnie klienta (daj mi tylko uzbierać pieniądze). Kończąc > na sporym obciążeniu pociągnie przy minimalnych obrotach (EG465AX-VE FMA)? Robiłeś może takie testy? Edytowane 20 Stycznia 2005 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 u mnie latal taki tylko na minimum :] i nie pocil sie zbytnio my Ci damy czas na zbieranie kasy,a Ty nam daj czas na sciagniecie nowej dostawy bo kurde opoznienie mamy chwilowe ,a wsycko sie juz wysprzedalo (wczoraj chyba ostatnia sztuka poszla) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 u mnie latal taki tylko na minimum :] i nie pocil sie zbytnio To chciałem usłyszeć ;) my Ci damy czas na zbieranie kasy,a Ty nam daj czas na sciagniecie nowej dostawy bo kurde opoznienie mamy chwilowe ,a wsycko sie juz wysprzedalo (wczoraj chyba ostatnia sztuka poszla) 1225991[/snapback] Luz stary, układ w porządku ;) Gdy będę miał pieniądze to zgłoszę się i zamówię tego Enermax'a. BTW jak to w życiu jest cień szansy w niedalekiej przyszłości na przypływ gotówki.. powiedz mi _Vip_... Enermax Coolergiant EG485AX-VHB SFMA 480W (500 pln) Takich też sie spodziewasz? (równie ciche jak zaprezentowany wyżej model?, ostatecznie warto dołożyć 100zł?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 warto..colergianty sa zajebiaszcze...ostatnio taki 480W dostal wyroznienie wraz z powerstream'em 520W ,mimo tego ze testowali wersje z pasywnym PFC,te ktore my sprzedajemy sa z aktywnym.Zasilki cichutenkie i przedewszystkim najwieksza zaleta...dwie linie +12V link do testu http://www.techreport.com/reviews/2004q4/psus/index.x?pg=1 ma przyjsc kilka szt. collergiantow 480W i prawdopodobnie tez slabsze wersje 380W i 430W...na zamowienie krowiaste 600W :] no i poprzednie modele AX-VE 433W,P-VE 431W z pojedynczymi liniami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) warto..colergianty sa zajebiaszcze...ostatnio taki 480W dostal wyroznienie wraz z powerstream'em 520W ,mimo tego ze testowali wersje z pasywnym PFC,te ktore my sprzedajemy sa z aktywnym.Zasilki cichutenkie i przedewszystkim najwieksza zaleta...dwie linie +12V ma przyjsc kilka szt. collergiantow 480W i prawdopodobnie tez slabsze wersje 380W i 430W...na zamowienie krowiaste 600W :] Kusisz ;) Jeśli bym zamawiał zasilacz to raczej tego 480W (dla zdrowego spokoju chciałbym mieć coś w okolicach 500W). Dwie linie +12v..... szczęka opada - nie wiedziałem! (zamiast spojrzeć drugi raz na tabliczkę... ;) W tym swietle ten sprzęcik jest jeszcze bardziej milusi (chyba nie będziesz miał w cenie ~500zł nic bardziej miłego?) Nowa dostawa mówisz.... zmiany cen się pewnie nie spodziewasz... a z ciekawości (bo raczej taki to mi się nie przyda) ta krowa 600W w jakiej cenie by była? :) Edytowane 20 Stycznia 2005 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) krowa ok.650zl :D BTW kilka dni temu byla aktualizacja cen,kiedy nastepna...tego niewiem UPDATE : tu masz foteczki tego coolergianta EG485 - http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=92194&st=210 (str 8 i 9) Edytowane 20 Stycznia 2005 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) krowa ok.650zl uuuu tak ciężka sprawa że głowa boli ;) BTW kilka dni temu byla aktualizacja cen,kiedy nastepna...tego niewiem Rozumiem, jak już to i pewnie cena ledwo drgnie bo sprzęt jest powyżej średniej ;) tu masz foteczki tego coolergianta EG485 Idę po chustkę bo ślinotoku dostaje, tych złotych nigdy w łapie nie miałem ;) Edytowane 20 Stycznia 2005 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 coolergianty sa ewidentnie sycace....po wylaczeniu kompa przez jeszcze 2minuty zasilka utrzymuje napiecie na wentylach zeby sie wychlodzic :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 coolergianty sa ewidentnie sycace....po wylaczeniu kompa przez jeszcze 2minuty zasilka utrzymuje napiecie na wentylach zeby sie wychlodzic :] 1226090[/snapback] Tak więc jak tylko sprzedam na Allegro P4 2,6C Box (zejdę do 450 od ręki dla postronnych ;) i duala twinmosa to wyjdę na zero za te A-Daty co wczoraj za ciężki tysiąc :( wyciułałem. Wtedy będę starał się naruchać pieniądze na tę złotą piękność i się do ciebię odezwę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 zapraszam serdecznie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 nio to widze ze pod moja nieobecnosc VIPek powiedzial juz wszystko co trzeba :) Ep gód czojs zapewniam Cie ze nie bedziesz zalowal ;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 nio to widze ze pod moja nieobecnosc VIPek powiedzial juz wszystko co trzeba :) Ep gód czojs zapewniam Cie ze nie bedziesz zalowal ;]]] 1226167[/snapback] Tak tak, _VIP_ zrobił mi kazanie i jestem nawrócony :) Teraz tylko naruchać pieniążki, ale damy radę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 no...my musimy poru.....tfu...naruchac enermaxow :]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 no...my musimy poru.....tfu...naruchac enermaxow :]]] 1226178[/snapback] Szukając zdjęć i opinii o tym zasilaczu przypadkiem trafiłem na sklep konkurencji .... i ludzie tam mają w ofercie wydaje mi się ten sam zasilacz, tylko za 399zł Klik. Śmierdzi mi coś tutaj bo ta cena jest chyba mało realna. Chyba czekają na dostawę (zresztą chłopaki wy też czekacie na dostawę) pisza coś o 26-27 stycznia... ale wątpie by realizowali zamówienia na takie ceny, ponieważ sprzęt na tweaku zwykle ma ceny niekiepskie, a Enermax zalicza się do drogiego sprzętu mimo wszystko ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 widzialem te "inne" oferty ....ale nie ma bata zeby te zasilki szly za taka kase....bo to poprostu grubo ponizej kosztow ...trzeba czekac,ale na moje oko nic z tego nie bedzie bo przeciez "zrodlo" jest identyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 widzialem te "inne" oferty ....ale nie ma bata zeby te zasilki szly za taka kase....bo to poprostu grubo ponizej kosztow ...trzeba czekac,ale na moje oko nic z tego nie bedzie bo przeciez "zrodlo" jest identyczne 1226482[/snapback] Masz sporo racji, ja w tym tyg raczej i tak kasy na zasilacz mieć nie będę, więc zobaczymy co będzie w przyszłym. Osobiście też wątpie by te zasilacze były za takie pieniądze (no i ten termin na przyszły tydzień dopiero), chociaż pracownik tamtego sklepu zapewnia że cena się zgadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 wiec bylby to najtanszy enermax w europie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...