GLen Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Posiadam UPS marki Fideltronik z wymienionym akumulatorem. Działa idealnie. Do niego podpięty jest komputer i monitor. Zasilacz w komputerze to standardowy Codegen 300W. Mam zamiar z uwagi na dużą awaryjność tego zasilacza zakupić coś nowego (np. ModeCom 350W z PFC lub jakich Chieftec). Te zasilacze mają filtr PFC. Jak one zachowają się w przypadku pracy awaryjnej z UPS? Słyszałem wiele różnych teorii na ten temat, jednak nikt nie jest w stanie nic konkretnego powiedzieć. Proszę o radę czy czeka mnie wymiana UPS na inny model (jakieś EVERy generują sinusoidę zamiast przebiegu prostokątnego) czy szukać zasilacza bez PFC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Przede wszystkim jakiej mocy jest ten UPS? Zobacz również na wątki: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...=ups+akumulator http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...=ups+akumulator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Po pierwsze żaden nawet najlepszy ups nie generuje ci idealnej sinusoidy. Większość generuje przebiegi trapezoidalne. Większość zasilaczy znakomicie sobie radzi z takim prądem, ponieważ mostkowi Graetz'a na wejściu zasilacza "wisi" czy dostanie trapez czy sinusoidę, byle był to prąd przemienny. PFC ma tutaj niewiele do powiedzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Mam, działa, problemów nie stwierdziłem. W związku z tym wszystkie teorie o dupę potłuc, chyba że są z tym zbieżne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLen Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Czy ktoś z Was dokonał próby, polegającej na wyłączeniu napięcia 230V i pracy kilkuminutowej na zasilaczu z PFC i UPS dostarczającym napięcia prostokątnego lup trapezu? Myślę, że dopiero takie, przynajmiej 10-krotne próby bez awarii zasilacza lub UPS-a byłyby wiarygodne. Większość UPS jest typu Back i ich podłączenie nawet na lata bez wyłączenia prądu na pewno nie wywoła ujemnych skutków dla zasilacza z PFC! Mój ups to Fideltronik F450PRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Nie przeprowadzałem takich prób, robi to za mnie energetyka średnio kilka razy w tygodniu a UPSa mam już trochę czasu. Poza tym mostkowi to naprawdę wisi co na wejściu dostanie byle tylko było po równo w obie strony. Później i tak prostują to jeszcze kondensatory i stabilizatory, więc jakbyś podał nawet trójkąt o tym samym napięciu skutecznym to zasiłka nawet nie zauważy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...