Skocz do zawartości
mosciu22

Gf 4ti 4200

Rekomendowane odpowiedzi

MSI, rewizja GPU A3, 250/513Mhz, 64MB 3,6ns Hynix

Chcę wyciszyś kartę jak najmniejszym kosztem. Myślałem żeby odtaktować rdzeń i odłączyć kabelek od wentylatora, niestety nie wiedzieć czemu karta po zmniejszeniu taktowań poniżej defaultowe 250Mhz pokazuje artefakty. Czy to normalne, na GF 2Ti mogłem ustawić 50Mhz i nic się nie działo?

Jeżeli tak się nie da to co sądzicie o pomyśle odłączenia wentylatora na karcie i nałożeniu wolnoobrotowego wiatraka 80mm (1700 obr.). Czy to nie jest zbyt ryzykowne. Zastanawiam się bo na GF 2Ti (taktowanie rdzenia 200Mhz) mogłem nałożyć duży aluminiowy rediator i było bezgłośnie i stabilnie. Czy te 50Mhz więcej mają takie znaczenie? Jakie inne, tanie sposoby byście polecali?

Z góry dziękuję za propozycje wymiany na Radeona 9550 Gigabyte'a :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm mysle, ze zmniejszanie taktowania to nienajlepszy pomysl

ja jednak bym wyszlifowal rdzen i zamocowal Revolteca`a do GF4Ti

wydatek: 60zl, a za pomoca allegro nawet taniej

1227555[/snapback]

Revltec za glosny :)... (jesli ten okragly)...

polecam passive zalmana i mozesz nawet miec podkrecona grafe i tak sobie poradzi :).

a co do odkrecania to ja nigdy nie mialem problemow... zmniejszalem nawet ponizej 200 mhz na moim i nic sie nie dzialo... wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm wolałbym uniknąć demontażu oryginalnego coolera, jak tylko poajwią się 6600/6200 AGP to będę go sprzedawał ale do tego czasu coś bym z tym zrobił

a nie ma czasami do kupienia przejściówki z końcówki kabla od wentylatora na karcie graficznej na końcówkę Molex 3pin albo 4pin? (żeby na 5V go puścić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi