Skocz do zawartości
mikaelus

Stare radiatorki i ich farba?!?!

Rekomendowane odpowiedzi

Farba potrzebna ?? Chyba cos sie komus pokrecilo.

Farba tylko zwieksza rezystancje termiczna radiatora wiec tylko przeszkadza , a nie jest potrzebna.

DLaczego teraz wszystkie radiatory nie maja farby ?

Mozesz spokojnie go wypolerowac do golej blachy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od spodu napewno nie... poleruj do gołej blachy. a farba jest (chyba - kojaże taki topic) po to żeby lepiej to ciepło oddawać do powietrza - podobno jakoś lepiej promieniuje czy coś takiego... zara poszukam.

Farba potrzebna ?? Chyba cos sie komus pokrecilo.  

Farba tylko zwieksza rezystancje termiczna radiatora wiec tylko przeszkadza , a nie jest potrzebna.  

DLaczego teraz wszystkie radiatory nie maja farby ?  

Mozesz spokojnie go wypolerowac do golej blachy.

wszystkie miedziane nie mają, ale aluminiowe mają - przynajmniej titany :) - jak toto nie jest farba to nie wiem co to jest. Pamiętam że jak polerowałem titana (to już drugi) to to srebrna farba zeszła i miałem zupełnie inny kolor aluminium (też srebrny ale bardziej ciemny, i bardziej matowy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W starych coolerach to byla czarna farba. Na fizyce uczylem sie ze ciemne kolory lepiej wypromieniowuja cieplo (chyba fale podczerwone). To samo sie dzieje z pochlanianiem energi. Dlatego w sloneczny dzien czlowiekowi ubranemu naczarno bedzie bardzo goraco a ubranemu np. w cos bialego bedzie chlodniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu chodzi o marketing...

Dobre (i drogie) radiatory dla elektroniki nadal są czernione.

A te dla zwykłych zjadaczy chleba już nie, bo ludziom wydawały się mniej skuteczne od tych nie czernionych... Bo przyzwyczaili sie, ze czernione były tylko stare, aluminiowe kontrukcje.

To taki sam przypadek jak z wierceniem dziur w okładzinach wygłuszających - zmniejszało ich skuteczność, ale klienci się przyzwyczaili do "dziurawych" kafli i twierdzili ze nowe nie działają... (pomimo że testy pokazywały co innego)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...