mikaelus Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Zauważyłem, że chyba wszystkiestarsze radiatorki są pomalowane. Mam pytanko, bo słyszałem, że farba jest potrzebna - czy miałbym jakieś problemy, gdybym takiego osobnika wypolerował od spodniej strony? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 IMHO byłoby tylko lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Farba potrzebna ?? Chyba cos sie komus pokrecilo. Farba tylko zwieksza rezystancje termiczna radiatora wiec tylko przeszkadza , a nie jest potrzebna. DLaczego teraz wszystkie radiatory nie maja farby ? Mozesz spokojnie go wypolerowac do golej blachy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 chyba po to zeby ladnie wygladaly :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 No to git! Jutro lecę po papier ścierny :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 od spodu napewno nie... poleruj do gołej blachy. a farba jest (chyba - kojaże taki topic) po to żeby lepiej to ciepło oddawać do powietrza - podobno jakoś lepiej promieniuje czy coś takiego... zara poszukam. Farba potrzebna ?? Chyba cos sie komus pokrecilo. Farba tylko zwieksza rezystancje termiczna radiatora wiec tylko przeszkadza , a nie jest potrzebna. DLaczego teraz wszystkie radiatory nie maja farby ? Mozesz spokojnie go wypolerowac do golej blachy. wszystkie miedziane nie mają, ale aluminiowe mają - przynajmniej titany :) - jak toto nie jest farba to nie wiem co to jest. Pamiętam że jak polerowałem titana (to już drugi) to to srebrna farba zeszła i miałem zupełnie inny kolor aluminium (też srebrny ale bardziej ciemny, i bardziej matowy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 a farba jest (chyba - kojaże taki topic) po to żeby lepiej to ciepło oddawać do powietrza - podobno jakoś lepiej promieniuje czy coś takiego... zara poszukam. Było coś takiego :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 było było tylko znaleźć nie moge... qrna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 W starych coolerach to byla czarna farba. Na fizyce uczylem sie ze ciemne kolory lepiej wypromieniowuja cieplo (chyba fale podczerwone). To samo sie dzieje z pochlanianiem energi. Dlatego w sloneczny dzien czlowiekowi ubranemu naczarno bedzie bardzo goraco a ubranemu np. w cos bialego bedzie chlodniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 no coś takiego, fakt chodziło o czarną :) a dlaczegow szystkie titany są powleczone srebrną ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 no coś takiego, fakt chodziło o czarną :) a dlaczegow szystkie titany są powleczone srebrną ??? Bo ładniej wygląda ? :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 ... a dlaczegow szystkie titany są powleczone srebrną ???zeby gupi mial rebusik :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Tu chodzi o marketing... Dobre (i drogie) radiatory dla elektroniki nadal są czernione. A te dla zwykłych zjadaczy chleba już nie, bo ludziom wydawały się mniej skuteczne od tych nie czernionych... Bo przyzwyczaili sie, ze czernione były tylko stare, aluminiowe kontrukcje. To taki sam przypadek jak z wierceniem dziur w okładzinach wygłuszających - zmniejszało ich skuteczność, ale klienci się przyzwyczaili do "dziurawych" kafli i twierdzili ze nowe nie działają... (pomimo że testy pokazywały co innego)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Ale rozumiem, że spód mogę polerować z czystym sumieniem? :D Mam jeszcze jedno pytanko: czy są jakieś mocne kleje o podwyższonej termoprzewodności (gdzie i za ile :D) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Spód - nie ma problemu. I mocne powiadasz - zobacz to: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=11105 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 A ile za takie coś?! ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł W. Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Na aluminium pojawia się po jakimś czasie osad coś jak utlenianie (z resztą najlepsze miedziane też są pokrywane czymś bezbarwnym) - może dlatego lepsze się maluje aby ten osad nie zmniejszał oddawania ciepła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...