Skocz do zawartości
pawelgosk

Bvc3a-jakas Dziwna

Rekomendowane odpowiedzi

niedawno nabylem zabytkowy komp plyta prokomp bvc3a(via693) pocek celeron500 riva tnt2m64 64mb pc100

zaczelem w nim troche grzebac i.....

nie moge nigdzie w biosie zmienic taktowania pamieci (nie wiem czemu ale chodzi na 66 mhz chociaz jes wlaczone niesynchro taktowanie fsb i pamieci )brak jest takiej opcji w biosie ustawiania taktowania pamieci (instrukcja pisze co innego!) nie moge zmienic takze fsb powyzej 85 mhz( brak takiego pola w biosie) chociaz plyta niby moze do 150mhz chodzic

Probowalem najrozniejszych versji biosow (nie jest ich za duzo) nic nie daje

probowalem takze modbina a tu zaskoczenie ten sam bios wczytany z pliku niby ma wszystko widoczne a wczytany z plyty(alt-L) pokazuje troche krzaczkow i nieaktywne te opcje ktore sa mi potrzebne!!

Nie mam zielonego pojecia co sie dzieje wiec pytam madrzejszych moze ktos sie spotkal z takim czyms?

ps.nie wiem czy to cos zmienia ale plyta jest chyba optimusa bo pod prockiem jest ich stiker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta plyta to wynalazek firmy PROCOMP

a jesli ustawisz szyne na AUTO wg. zworek to w BIOSIE powinno sie dac zwiekszyc szyne na np.100MHz

albo trzeba bylo ustawic na zworkach szyne 100MHz i wtedy w biosie sie dalo ustawiac rozne czestotliwosci FSB.

Sorry ale taka plyta bawilem sie kupe czasu temu i moge cos niepamietac dokladnie, ale np. moja siostra miala kiedys taka plyte i jak ustawilem szyne na 66MHz to w BIOS-ie dalo sie ustawic max. FSB=83MHz , a jak sutawilem szyne na 100MHz to moglem ustawic szyne 90,95,100, itd.

Tyle ze celeron 500 moze sie nie uruchomic na szynie 100MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi