michal_aniol Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Mam dysk Seagate 60 GB i pamiętam że jak go kupiłem to był niemalże bezgłośny. Trzeba było ucho do niego przystawić, żeby usłyszeć takie delikatne chrobotanie. Obecnie - po około 2 latach użytkowania dysk się po prostu tłucze przy otwieraniu jakiejkolwiek aplikacji lub przy kopiowaniu. Zaznaczam że oprócz tego mankamentu jest całkowicie sprawny. Nie ma żadnych bad blocków, nie był w zasadzie w ogóle wyjmowany z obudowy, nie był rzucany o ścianę, ani nie zaznał kąpieli itp :) Czym to jest spowodowane? Przecież chyba nie tym że się zbytnio grzeje? Czy można go jakoś wyciszyć? Próbowałem już Ati Tool ale nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireblade Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 nie mam pojecia dlaczego, nie podales jaka to wersja barakudy 7200.6 czy 7200.7 a moze barakuda V a nawet moze 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Jest to Barrakuda wersja V. Czy to zależy od wersji? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireblade Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 oczywiscie, najcichrze sa 7200.7. 7200.8 juz sa wyraznie glosniejsze:) poprostu wczesniejeze wersje sa bardziej awarjne, glosniejsze i sie wiecej grzeja:) moim zdaniem narazie najlepsze ze barakud jest wersja VII:) i dlugo taka pozostanie:) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Ok, teraz już wiem które są najcichsze a które najgłośniejsze, ale dalej nie wiem czemu mój był cichy a teraz jest głośny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Szukaj czlowieku, wszystko bylo ( i to jeszcze pare tematow takich samych wczoraj zalozyliscie ) / Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 To logiczne ze z uplywem czasu dysk bedzie pracowal coraz glosniej. Łożyska olejowe kótre zastosowane sa w dyskach po tylulatach sie juz poprostu wyrobiły i nie tłumia tak dobrze hałasu. Moj maxtor tez na pocztaku byl cichy po 3 latach slychac go jak diabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 @xan - szukałem - nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi @nyny - dzięki za odpowiedź. Producenci w takim razie robią kogoś w balona :) Bo takie dyski są około rok ciche a później wszystko szag trafia. Z drugiej strony te urządzenia cały czas pracują i faktycznie łożyska mogą się wyrobić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...