amdek Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Wiec tak .. najpierw mialem Mandrakea8.2 a teraz mam RH8.0 i troche rzeczy mi sie nie podoba. 1.Jak sie zglosilo okno wybory OS w lilo przy boocie kompa , to mi kopara opadla na podloge !!! Takiej pixelozy juz dawno nie widzialem!!! Ten czerwony kapelusz na obrazku zajmuje 1/2 mojej 17'' w postaci kilku wielkich pikseli :( A nazwy OS-ow maja wymiary 2cm na 4cm !!!!! Czy jest jakis sposob na zmienienie rozdzielki przy wyborze OS ewentualni wstawienie jakiegos innego obrazka o wiekszej rozdzielce?? Bo w Mandraku ten obrazek byl ok wyrazny !!! 2.Potem w 640x480 wywalalo mi wszystkie komunikaty ladowania sie systemu (a to nie jest juz ladne bo literki sa kur..... wielkie), a poza tym ja i tak wiem co sie wlacza i nie chce ich widziec!!! Czy mozna cos ustawic zebym mial tak jak w Mandraku zeby pojawilo mi sie logo linuxa ,jakas bitmapka na caly ekran ,a na dole pasek postepu ladowania (w M8.2 wypisywalo tylko najwazniejsze komunikaty cos nieudane albo entering runlevel). Tak samo n przy zamykaniu. Bo udalo mi sie tylko ustawic zeby te komunikaty ladowania sie systemu byly pokazywane w 1024x768 (w lilo vga = "..."). Wiem ze RH to nie M ale nie przesadzajmy z ta surowoscia !!!! Wiecie jak mi pomoc ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cOyOte Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 domyslnym boot loaderem w RH jest chyba grub sprobuj zastosowac go zamiast lilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FREE_USER Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Co tam lilo można zmienić jego tło na coś innego spróbuj wpisać linux single i zmienić hasło roota na inne lilo umożliwia zabezpieczenie się przed takiego rodzaju sytuacjami a grub sam nie wiem ??? Poadrawaim :wink: :wink: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Oki ale jak ten obrazek zmienic ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cOyOte Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Oki ale jak ten obrazek zmienic ???? obrazek powinienes znalezc w katalogu /boot a jak soe dokladnie nazywa zobacz w poliku konfiguracyjnym /etc/lilo.conf chyba, ze w RH zrobili inaczej bo oni czasem tak potrafia :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cherry Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Co tam lilo można zmienić jego tło na coś innego spróbuj wpisać linux single i zmienić hasło roota na inne lilo umożliwia zabezpieczenie się przed takiego rodzaju sytuacjami a grub sam nie wiem ??? Poadrawaim :wink: :wink: :wink: W grubie mozna wiecej: np. haslo do gruba mozna zaszyfrowac a nie jak w lilo, gdzie w pliku konfiguracyjnym jest czystym tekstem zapisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...