Skocz do zawartości
maclat

Obudowa 100-150zł....

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie nie moge sie dogadac z panami z kieleckiego Netkomu <_<

troche mnie zwodza, juz "zamowilem" u nich Modecoma Nice'a i juz chyba ostatni raz do nich pojde.. :angry:

jak juz mi sie uda kupic to moze wrzuce jakies fotki jesli ktos by sie ew. nad taka budka zastanawial :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

nie zgadzam sie z twierdzeniem, iz do Modecoma Step 207 nie wejdzie pentagram 100. To wszystko zależy od płyty głównej. U mojego kumpla ogladałem taką obudowę i wewnątrz płytę gigabyte'a z socketem 939. Muszę przyznać że zainstalowano tam wiatrak pentagrama 100mm Cu z dużą rezerwą przestrzeni i spokojnie by wszedł nawet 120mm. Ogólnie obudowa mi się podoba, jedyny problem to wszechobecne śrubki.

Poza tym dla posiadających więcej niż 1 napęd CD/DVD dowiedziałem sie, iż jest możliwość zamówienia dodatkowej klapki na czoło obudowy w cenie ok 20zł.

pozdrawiam

karolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Tym razem kolejna wyprawa do Netkomu okazala sie owocna :) kupilem Nice'a i komp juz w niej siedzi,wiec czas na mala recenzje.

Blachy - calkiem niezle musze przyznac,calosc konstrukcji sprawia wrazenie solidnej.Metalowe zaslepki wylamuja sie nawet latwo ale paluchy mozna pociac wiec zalecam ostroznosc :)

Przestrzen - tu rowniez OK, przestronne wnetrze umozliwia latwy montaz napedow CD i dyskow.Sam mam tylko 2 urzadzenia 5,25' dysk i stacje ale mysle ze w przypadku wiekszej ilosci tez mozna by sobie poradzic :) Dysk wszedl dosc gladko i juz bez srobek 3mal sie jako tako -co ulatwia przykrecenie.

Chlodzenie - w srodko obudowy nie znalazlem zadnego wiatraka (czy to producent...? nie bede juz dochodzil), natomiast miejsce z tylu pod zasilaczem umozliwia zainstalowanie wiatraka zarowno 80mm jak i (co mnie bardzo ucieszylo :D ) 92mm. Tak samo sprawa wyglada z wiatrakiem wdmuciach!acym powietrze do budy (na dole z przodu).

W porownaniu z poprzednia obudowa (Pronox z pionowym mocowaniem zasilacza) temperatura mocno spadla. W Pronoxie: (komp dzialal powiedzmy 2h) 51-52*C w idlu i do 60 w stresie (56 po zdjeciu boczka budy).Natomiast Modecom: 42-43 w idlu i 45-46 w stresie.Ciekaw jestem na ile poprawia sytuacje Air Duct.Aha zapomnialbym-zainstalowalem z tylu wydmuciach!acego Arctic Cooling'a 80mm.

Wyposazenie - srubek co nie miara :-P niektore nawet nie wiem po co byly :) Szkoda ze brak wiatrakow..ale moze to standard,nie wiem. Dodatkowo 2 zaslepki z blachy (na tyl) i 2 do maskujace cd-romow.Te ostatnie musze przyznac ze sa TRAGICZNE!Asus jakos sie przebija ale lite-on nie daje rady i albo trzeba mu pomagac albo z zaslepki zrezygnowac.Do poprawy!

Calosc prezentuje sie ladnie a montaz nie przyniosl wiekszych problemow.Diody hdd i pwr chcialbym wymienic na niebieskie :)

Calosc kosztowala mnie 120zl

Reasumujac, stwierdzam ze przynajmniej w moim przypadku nie warto wywalac 300zl na Chiefteca.Owszem,na pewno komfort przy grzebaniu jest wiekszy ale jak dla mnie nie wart takiej kasy.Dlatego dla osob z nie tak zasobnym portfelem, aczkolwiek poszukujacych czegos dobrego - POLECAM!

Fotki wrzuce za kilka dni.

Teraz jeszcze jeden problem - wyprowadzenie USB.Na zdjeciu schemat po lewej przedstawia jak wyglada gniazdo w plycie glownej,natomiast fotka po prawdej jak wygladaja wtyczki od obudowy(komplet od 1 gniazda).Co z tym zrobic?? Pomozecie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak widzisz, usb V+ do power, itd... a brazowy GND do GND na koncu, obojetnie do ktorego rzedu wepniesz wtyczke usb...

Edytowane przez artur.c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

artur.c - dzieki wielkie,dziala jak powinno :)

A oto obiecane zdjecia.Sorki za jakosc, ale moja cyfrowka ma obiektyw o mocno kiepskiej jasnosci .. :cry:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

http://www.ee.pw.edu.pl/~latallom/b5.jpg

http://www.ee.pw.edu.pl/~latallom/b3.jpg

http://www.ee.pw.edu.pl/~latallom/b6.jpg

Dzieki wszystkim za pomoc i zainteresowanie :)

Pozdro

Edytowane przez maclat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi