Dr_Zoidberg Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 ROTFLMAO = rolling on the floor lauhing my ass off Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 ludzie w paranoje jakas wpadacie. moja komorka lezy obok TV i w momencie jak wysyla request do bazy slysze zaklocenie w TV, tak samo w samochodzie jak jade i zmienia baze slysze to w magnetofonie, jak lezy w domu tez co jakis czas wysyla ten sygnal. Ale w momencie jak jest wylaczona NIGDY nie wyslala tego sygnalu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 ja duzo gadam przez komore i jakos nie skraca mi sie czas reakcji np. po 30 minutach rozmowy przez komore wszystko jest normalnie:) zadnych kolorkow i kwiatkow w glowie Bo to działa w długim okresie - tzn. że jeżeli 5 lat temu zrobiłbyś swoją kopię 1:1 i nie dał jej komórki, to kopia trochę wolniej od Ciebie kojarzyłaby fakty :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 Pitur, zapodaj jakiegos linka.... Bo AFAIR to telefon wysyła registration request po porównaniu SID. A porównuje SID tuż po włączeniu. Wiec po jaka cholere ma wysyłać request w trybie power-off? Skoro i tak tuż po włączeniu wyśle ją jeszcze raz? nie da to absolut nic IMHO a moze tylko powodowac problemy. Np: gdzie MTSO bedzie szukac telefonu z replikowana karta? Coz.. Moge tylko tyle napisac. "Sprytny" Lepper jadac niedawno do panienki wylaczyl telefon. Niestety, juz nieistniejacy UOP namierzyl go w kilkanascie minut (tyle trwalo zapytanie w ERA). Zapewne Lepper bardzo sie z tego ucieszyl?.. Powtarzam - nie uznaje lamania mojego prawa (swietego) do prywatnosci. Sieci komorkowe nie daja takiej gwarancji. Ostatnie, ktore ja dawaly, byly pagery (tylko receiver, i to zwyczajnej stacji FM). Nade wszystko cenie sobie WOLNOSC. Oto moj "link".. :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Dzizas. O czym Ty mówisz? Jaki Lepper? I to niby na podstawie czyich doniesień tak mówisz? Daj linka albo cuś. A jeżeli nawet było tak jak mówisz, to jeżeli wyłączył komórkę już u tej laski, to w pamięci sieci została ostatnia lokalizacja. Jak dla mnie to żaden dowód. chyba ktoś tu nie wie o czym mówi :D i tą osobą nie jestem ja 8) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Dzizas. O czym Ty mówisz? Jaki Lepper? I to niby na podstawie czyich doniesień tak mówisz? Daj linka albo cuś. A jeżeli nawet było tak jak mówisz, to jeżeli wyłączył komórkę już u tej laski, to w pamięci sieci została ostatnia lokalizacja. Jak dla mnie to żaden dowód. chyba ktoś tu nie wie o czym mówi :D i tą osobą nie jestem ja 8) . Alez ja Ci nie kaze wierzyc. Swoich zrodel informacji nie mam ochoty ujawniac. Zreszta, historie z Lepperem (poza technika) opisywaly chyba wszystkie brukowce. A juz sam fakt, jak piszesz: "..w pamięci sieci została ostatnia lokalizacja..". Jesli nawet, to powinno to byc info dla NIKOGO, lacznie z uopami, prokuratorami, Prezydentem niedostepne. Pod grozba dlugiej kary wiezienia dla szefa takiej Sieci. A jak jest? Kseruja dowody, paszporty - bezkarnie. A jesli odbitki trafia w rece bandytow? Powtarzam, nie po to meczylem sie 30-ci lat w komunizmie, ktory musial wszystko o wszystkich miec zapisane, zeby teraz.. (spisowcow takze pognalem - nie ukarano mnie, jak dotad nawet zadnym pisemkiem). Chce byc wolny, i jestem. Jesli ktos wybiera co innego - jego (tez wolny) wybor.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Sorka. Ale nie czytam brukowców. Ale za to przeglądam właśnie specyfikacje GSM... I jak dotąd potwierdza się to co mówiłem. Tylko aktywne telefony wysyłają registration request. A jakieś historyjki o lepperach to możesz sobie między bajki włożyć... Zwłaszcza, ze pochodzą z nieujawnionych źródeł (ciekawe od kogo - sam jesteś agentem? Czy upiłeś jakiegoś?). A jak chcesz mogę przeprowadzić test - mam starszą nokię, którą mogę poświecić - jutro z samego rana kumpel do układu antenowego wstawi mi układzik, który będzie zliczał ile razy telefon starał się połaczyć z siecią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 nie wiem jak wy ale ja ide spac papapapa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Uhhh... Głupotę straszną walnąłem :oops: Przy wyłączonym/idle telefonie informacja sieci o lokalizacji słuchawki odnosi się tylko do LAC-a. A po przejrzeniu specyfikacji: Sieć zna lokalizację abonenta tylko z dokładnością do LAC-a (więcej nie potrzeba żeby go znaleźć w razie potrzeby). Telefon w idle (a tym bardziej power-off) nie informuje sieci o zmianie komórki, chyba że zmienia się LAC. Lokalizacja z dokładnością do CI (numer komórki) jest możliiwa gdy abonent sam realizuje połączenie, albo gdy sieć musi wysłąć mu SMS czy połączenie głosowe. (jest tez sposób z wymuszonym logowaniem) Lokalizacja z dokładnością do TA (512m) wykorzystywana jest tylko przez BSC. Albo też TYLKO za pomocą specjalnych aplikacji na karcie SIM przekazywana jest jako SMS. Z tego co zrozumiałem to lokalizacja TA wymaga 3 BTS-ów. I FIY LAC=stare województwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Pitur, skoro tak chcesz być wolny, to dlaczego robisz wszystko aby utrudnić pracę ludziom walczącym o prawo do prywatności? Bo wygłaszanie takich opinii jest gorsze niż działania NSA/CIA i innych TLA razem wziętych. Dzięki takim jak Ty, większość patrzy na ludzi popierających EFF jak na wariatów. A to właśnie dlatego, że ktoś cierpiący na zaawansowaną paranoję i w dodatku o mentalności 15 latka rozpowszechnia takie (łatwo weryfikowalne) brednie. Aha dla Twojej info - wyłączona Nokia 5510 przez całą noc nie próbowała się odezwać ani razu (wiem że wyniki miały być na wczoraj, ale dopiero w nocy udało się zmajstrować działający układ). Postaram się zapodać jakieś zdjęcia. A wogóle jak to sie stało że korzystasz z netu? Przecież Twój ISP wie o Tobie więcej niż Ty sam? Tak samo adservery. A chociażby admini tego forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Dzizas. O czym Ty mówisz? Jaki Lepper? I to niby na podstawie czyich doniesień tak mówisz? Daj linka albo cuś. A jeżeli nawet było tak jak mówisz, to jeżeli wyłączył komórkę już u tej laski, to w pamięci sieci została ostatnia lokalizacja. Jak dla mnie to żaden dowód. chyba ktoś tu nie wie o czym mówi :D i tą osobą nie jestem ja 8) . Alez ja Ci nie kaze wierzyc. Swoich zrodel informacji nie mam ochoty ujawniac. Zreszta, historie z Lepperem (poza technika) opisywaly chyba wszystkie brukowce. A juz sam fakt, jak piszesz: "..w pamięci sieci została ostatnia lokalizacja..". Jesli nawet, to powinno to byc info dla NIKOGO, lacznie z uopami, prokuratorami, Prezydentem niedostepne. Pod grozba dlugiej kary wiezienia dla szefa takiej Sieci. A jak jest? Kseruja dowody, paszporty - bezkarnie. A jesli odbitki trafia w rece bandytow? Powtarzam, nie po to meczylem sie 30-ci lat w komunizmie, ktory musial wszystko o wszystkich miec zapisane, zeby teraz.. (spisowcow takze pognalem - nie ukarano mnie, jak dotad nawet zadnym pisemkiem). Chce byc wolny, i jestem. Jesli ktos wybiera co innego - jego (tez wolny) wybor.. Pitur Czesciowo Cie rozumie, ale jak zauwazyl moj przedmowc , chyba wpadasz w paranoje ? BTW wolnosci : nigdy nie bedziesz wolny, jestes zalezny od tak wielu rzeczy ze , musialbyc wyniesc sie na ktorys z biegunoow, lub inna bezludna wyspa. Pomysl , od ilu rzeczy jestes zalezny zyjac w "cywilizowanym" swiecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Pitur Czesciowo Cie rozumie, ale jak zauwazyl moj przedmowc , chyba wpadasz w paranoje ? BTW wolnosci : nigdy nie bedziesz wolny, jestes zalezny od tak wielu rzeczy ze , musialbyc wyniesc sie na ktorys z biegunoow, lub inna bezludna wyspa. Pomysl , od ilu rzeczy jestes zalezny zyjac w "cywilizowanym" swiecie. Witam Alez zrozum mnie do konca [ :-) ].. Ja tylko swoja wlasna opinie o "komorkowej histerii" wyrazam. Znam troszke swiat, i wiem, ze jestesmy wciaz bardzo biednym krajem.. Chociaz sa i biedniejsze (w Madrycie setki ludzi mra z glodu i chorob na ulicach - codziennie). Zas jesli spojrzec na nasze, Polakow, zachowania, mozna by sadzic, ze mamy tu w kraju tyle zlota, co.. BundesBank. Niestety, Polska jest wciaz '"na dorobku", a za dzisiejsze nasze luksusy, typu: BMW (ktore i tak natychmiast ukradna) czy tez cellular - zaplaca nasi potomkowie. Nasze zadluzenie wobec swiata wciaz rosnie, a kiedys trzeba je bedzie splacic.. Zas sprawa wolnosci. Patrze na nia wzrokiem starego, doswiadczonego czlowieka. Zgoda, masz racje, trudno byc wolnym, niezaleznie od okolicznosci. Ale, czy nie powinnismy dazyc do tego, a nie pograzac sie w nowych zaleznosciach, nalogach, itd.? Jesli tego sie, jako Narod, nie nauczymy - kazdy ustroj bedzie dla nas "zly".. Cellular czesto nasza wolnosc jednak ogranicza. Tylko o tym tutaj pisze.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Przeczytajcie: http://info.onet.pl/570405,18,item.html . Troche racji chyba jednak ten Pitur ma.. :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Przeczytajcie: http://info.onet.pl/570405,18,item.html . Troche racji chyba jednak ten Pitur ma.. :-) o ................. w morde !!!!!!!!!! 8O a niby Matrix to taka fantastyka :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Ale co w tym nowego? Taka technologia jest od 20-30 lat?! Szwagier sprowadzał nawet dwie sztuki "mikrofalówek" dla jednej z wrocławskich wywiadowni gospodarczych. Kosztują tyle co baardozo dobry samochód. Jedyną nowością jest użycie do tego celu już zainstalowanych promienników ;-). IMHO uzywanie do tego komórek mija się z celem - za dużo odbić i interferencji od innych stacji bazowych. Faktycznie zgrubne śledzenie wydaje się możliwe, ale to wszystko... Zauważcie że dla prawidłowego działania radaru wymagana jest bezpośrednia widoczność "celu". Wiecej info o systemie celldar jest tutaj: http://www.roke.co.uk/download/default.asp Pitur i wydaje mi sie ze odwarcasz kota ogonem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Pitur i wydaje mi sie ze odwarcasz kota ogonem.Witam Czemu sie tak zawziales w pisaniu? Mnie do wynalazkow typu cellular i tak nie przekonasz, chyba ze zaplacisz mi odpowiednia okragla sumke za kazda minute obcowania z tym "czyms". A i wtedy.. pomysle. To nie jest technologia dla normalnych ludzi. Do tego tak biednych, i pragnacych wolnosci - jak Polacy. Piecdziesiat lat nasz kraj jeczal w sowieckiej niewoli - pamietaj o tym.. Swoje argumenty "przeciw" - przedstawilem. Twoich, "za" - niestety, jakos nie widze :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Czemu sie tak zawziales w pisaniu? Mnie do wynalazkow typu cellular i tak nie przekonasz, chyba ze zaplacisz mi odpowiednia okragla sumke za kazda minute obcowania z tym "czyms". A i wtedy.. pomysle. To nie jest technologia dla normalnych ludzi. Do tego tak biednych, i pragnacych wolnosci - jak Polacy. Piecdziesiat lat nasz kraj jeczal w sowieckiej niewoli - pamietaj o tym.. Swoje argumenty "przeciw" - przedstawilem. Twoich, "za" - niestety, jakos nie widze :-( Czemu się tak zawziąłem pytasz? Mógłbym powiedzieć, że nie po to zapłaciłem $100 za członkowstwo w EFF, żeby pozwolić na psucie opinii wszystkim walczącym o prawo do pywatności i wolność wypowiedzi. Ale to nie byłaby prawda. Zawziąłem się za to że napisałeś "chyba ktoś tu nie wie o czym pisze", a nawet nie zadałeś sobie trudu elementarnego sprawdzenia faktów. Nie musiałeś od razu psuć komórki tak jak ja (no dobra nie psuć, bo jeszcze działa, ale rozbierać). Wystarczyło zapytać ludzi na pl.misc.telefonia.gsm - tam już takie dyskusje były. Wtedy nie sadziłbyś takich banialuków. Nie staram się Ciebie przekonać do komórek, chciałbym tylko aby wszyscy mieli pojęcie na temat "szpiegowania" za ich pomocą. Dlatego też nie podaję argumentów "za" tylko koncentruję się na obalaniu Twoich pseudo-argumentów. Argumenty "za" są powszechnie znane - wygoda, bazpieczeństwo itp... Zauważ, że nie dyskutujemy prywatnie, do tego co napiszemy mają dostęp wszyscy użytkownicy tweak.pl a to trochę zobowiązuje. Co zaś do wolności - to jestem zaangażowany w sprawę wolności a ściślej prawa do prywatności. Ale nie można patrzyć na to z perspektywy młodzieńczego buntu. Czasami pewne ograniczenia są konieczne dla dobra nas wszystkich - na przykład rezygnuję z mojego "prawa" do jazdy po mieście z szybkością 200 km. na godzinę licząc że inni zrobią tak samo. Rezygnuję z mojego prawa do totalnej anonimowości licząc, że trudniejsze będzie oszukanie mnie. Tak samo z komórkami - pozawalam operatorowi skserować moj dowód - licząc na niższe opłaty (które podwyższają oszuści "kradnący" telefony). Ważne jest aby rozsądnie gospodarować swoimi prawami, nie pozwalając władzom państwowym na przekroczenie pewnej granicy. A co do Twojego ostatniego argumentu, że cellular to technologia nie na kieszeń Polaków to powiedz mi czym to uzasadniasz. Bo z tego co wiem, to kraj z biedy i zacofania może wyjść tylko dzięki nowoczesnej technologii. Dzięki telefonii komórkowej można podnieść wydajność pracy. I to już jest zasadniczy argument za jej stosowaniem. Aha - Polacy zarabiają prawie dokładnie tyle samo co obywatele Unii czy USA. Możesz sam to sobie obliczyć - porównaj wydajność pracy z płacą. Polacy zarabiają 3 razy mniej, ale ich wydajność też jest 3 razy mniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Fajnie. Wiem na czym stoje. Fakty.. Po pierwsze, wcale nie jestem pewien, ze mi cokolwiek dowiodles co do braku komunikacji pomiedzy tym w Twojej kieszeni a opem, nawet po przesunieciu wylacznika na "off". Podobne, akademickie dyskusje slysze ostatnio czesto. Ale fakty (widze, ze co nieco wiesz) sa inne. Dzis mozna juz bez trudu policzyc (bez kanalu zwrotnego) ile osob jaka stacje w tv kablowej oglada, z poziomu operatora. Mierzy sie widmo heterodyn, i ich rozklad statystyczny. Dokladnosc: +-10 osob w 10tys sieci.. Podobna technike mozna wykorzystac w technologii komorkowej. I zapewne sie to juz od dawna po cichu robi. Nie miejmy zludzen, technologia przede wszystkim sluzy socjotechnice, wladzy. A ja mam "wadzi" zwyczajnie.. dosc. Za dyktatury komunistow napatrzylem sie przemocy na lata. Ale komunizm zdechl. Wole jednak przyklepac trupa lopatka :-) Piszac "zarobki" juz calkiem swiadomie zamieniasz nimi pojecie "zamoznosc", co juz dowodzi Twojego "malego sprytu" (nieczystych intencji). A zamoznosc Polakow wynosi okolo 0 (minus 40 miliardow USD dlugow). Te pieniadze kiedys bedziemy musieli zaplacic.. Wolnosc jednostki - jej zakres, kazdy ustala sobie sam (p. zapisy z Helsinek). O funkcji biznesowej techniki cellular pisalem przeciez, ale nie dotyczy to przeciez: uczniow, studentow, czy.. emerytow. A to wlasnie te grupy, z powodu szalenczej, zmasowanej promocji sa najliczniej kupujacymi "elektroniczne obroze" klientami. Ale czy to sa napewno dzialania.. bezinteresowne? Zas co do wolnosci w Sieci, serwer anonymous (160zl rocznie) daje Ci gwarancje, ze chocby sie "ciekawski" posikal, i tak nie zidentyfikuje kto i skad. Co innego, jesli ktos dopuszcza sie czynow zabronionych (dotyczy to takze cellular). Ale to jest margines. Lamanie praw milionow jednostek celem wychwycenia "tej jednej zlej" to podstawowa cecha totalitaryzmow. A ja za orwellowskimi wizjami bynajmniej nie tesknie. Jak i za "komora".. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Co do kablówek to się zgadzam - zahacza to czyste sqr.... Zaznaczam, że na kablówkach się nie znam, ale praktyka jest etycznie naganna. Ale co to ma wspólnego z komórkami? Znowu odwraczasz miałczaka ogonem. A co do komórek, to po jaką cholerę operator miałby coś takiego (tak skomplikowanego) robić? Przecież dane o ilości komórek "idle" dla komórki nie są mu do niczego potrzebne?! A dane co do ilości aktywnych komórek (na osi czasu) dostaje z BSC kiedy chce i tylko te dane są mu do czegokolwiek potrzebne. Więcej - zbieranie tych danych to jego obowiązek wobec klienta - tak aby zapewnić odpowiednią ilość "pasma" na danym obszarze. Gdyby zaś chciał uzyskać dane dotyczące ilości słuchawek w danej komórce, wystarczyłoby wymusić przelogowanie wszystkich aparatów, śledząc na bierząco BSC. Jak widzę z Twojego profilu jesteś elektronikiem - możesz więc sam sprawdzić jak działa wyłączona komórka, bo widzę że nie uwierzysz mi na słowo.- w zdjęcia też pewnie nie :-(. A co do pobocznej kwestii biedy Polaków to gdzie Ty widzisz to "0"??? Na elektronice to może i się znasz, ale z ekonomii to lama jesteś. Wiesz co świadczy o zamorzności krajów? W kolejności surowce mineralne i know-how. Nie mamy liczących się surowców (no może poza miedzią) więc zostaje nam droga Japońska - oni swoje bogactwo budowali nie mając praktycznie żadnych liczących się surowców. Powiedz mi na czym Ty chcesz oprzeć Polską gospodarkę? Ale zamożność mierzy się wiesz czym? Skumulowanym PKB. (tak naprawdę NEW, ale ma on pewne wady - jednak jest dość szeroko stosowany, ale sądzę że nie chodzi Ci o zamożność sensu stricte lecz raczej o siłę gospodarki i jej potencjał rozwojowy). A my je jakoś tak dziwnie mamy cały czas dodatnie. Niewielkie ale dodatnie. Poza tym nie wiem dlaczego nie liczysz tego co wyprodukowano przez 50 minionych lat - fakt duża część inwestycji jest nierentowna i należy je zamknąć, ale cała reszta należy już do skumulowanego PKB (po amortyzacji). W żadnym przypadku nie wychodzi "około zera". Zarobki należą zaś do kluczowego czynnika kształtowania PKB - wpływają na popyt wewnętrzny czyli pośrednio na rozwój gospodarczy. Przepraszam, ale robię często skróty myślowe - w końcu właśnie ekonomię studiuję... Pozstaram się pisać bardziej czytelnie. PARANOJA MODE ON A co do anynymizera - to jak byś był CIA/NSA to co byś robił coby podglądać obywateli? Włamywał się na ich komputery? Czy może na anonymizer? A może założył własny :-). Tutaj darmowy TIP - używaj freenetu (lub podobnych). Moze wymyślili je dla chińczyków, ale są lepsze niż statyczne serwery. PARANOJA MODE OFF Aha - anonymizer nie działa na Twojego ISP :twisted: :twisted: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 (cut)Ale co to ma wspólnego z komórkami? Znowu odwraczasz miałczaka ogonem.Chyba lubisz koty.. Ma o tyle, ze takie "tv ankiety" to lamanie naszego Prawa dp prywatnosci (w jakim celu? niestety, nie wiem). Cullular-si robia to samo (jestem tego pewien) tyle lepiej sie z tym kryja. Nie znam szczegolow technicznych, bo moje zaonteresowanie ta technika ogranicza sie do dwoch spraw: najbliszy przekaznik >500m od mojego domu (popedzilem takich), oraz pewnosc, ze na to smiecie nie wydam ani zlotoweczki. Nie mam po co. Utrzymuje sie z oszczednosci, jestem juz sam (dorosle dziecko). (cut)Gdyby zaś chciał uzyskać dane dotyczące ilości słuchawek w danej komórce, wystarczyłoby wymusić przelogowanie wszystkich aparatów, śledząc na bierząco BSC. Alez ja wciaz pytam: po co opowi jakiekolwiek dane o klientach, oraz - czy ma prawo aby je gromadzic (kiepsko zabezpieczone) oraz przetwarzac? Moim zdaniem: nie ma, absolutnie zadnego . Lamie wiec je. Durni klienci godza sie na to, i..placa (trzy razy wiecej niz np. w US). Wszystko to dla... szpanu glownie. A po co mialbym to g..no badac? Czy mi za te badania zaplaca? Za wywoz smieci zas place ja :-( PS. Piszemy "biezaco".. A co do pobocznej kwestii biedy Polaków to gdzie Ty widzisz to "0"??? Na elektronice to może i się znasz, ale z ekonomii to lama jesteś. Wiesz co świadczy o zamorzności krajów?(cut)Widzisz.. Nadal mnie obrazasz. Czy inaczej nie umiesz? Czyzbym obrazal Ciebie? Wiesz, znam realia socjalne Dolnej Bawarii i Mazowsza. Juz tylko to porownanie pozwala mi stwierdzic, ze sie mylisz. Mieszkalem tu i tu.. Nie chcialbym byc zlosliwy, ale "zamoznosc" piszemy zwykle przez "z z kropka".. Powiedz mi na czym Ty chcesz oprzeć Polską gospodarkę? (cut)Zapewne nie na telefonni komorkowej, winietach, mafii (abolicja podatkowa dla bandytow), oraz na "geniuszu" porabanego swira Kolodki. :-( (cut) Aha ( - anonymizer nie działa na Twojego ISP :twisted: :twisted: :twisted:Coz.. Dziala, i to przez kazdego (providera). Np. podaj moje PRAWDZIWE IP (niewykonalne..) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Przepraszam, nie chciałem abyś poczuł się urażony. Zdenerwowałeś mnie, tym że podtrzymujesz oczywiste brednie dotyczące gospodarki. Przykro mi, nie powinienem był używać osobistych przytyków. Tylko skąd to słówko "nadal". Po koleji: Jak już mowiłem jest to ich obowiązek - zapewnienie jak najwyższego standardu usług. Widzę że nie chcesz zrozumieć że operator telefonii komórkowej zbiera w tym celu tylko dane agregowane - w statystykach dotyczących wykorzystania celi nie ma żadnych danych osobowych. Czy to takie trudne? Ja na przykład nie lubię słyszeć "połączenie nie może być zrealizowane z powodu przeciążenia łączy". Tak samo w kablówce - nie ma żadnych danych osobowych. A służy to temu, że jeżeli 1 osoba na 10.000 ogląda TV Niepokalanów a 8.000 porn channel to pojawi się w sieci więcej kanałów porno, z czego zadowolone bedzie to 8000. Albo zniknie Niepokalanow i obnizy sie abonament z czego zadowolone bedzie 9999 osób. Widzę, że zabrakło Ci argumentów - jeżeli chodzi o gospodarkę. Nie potrafisz sensownie umotywowac tego "0". Cały czas słyszę tylko 50 lat komunizmu. I prosze zdecyduj sie - porównujemy zarobki czy siłe gospodarki, bo nie dalej jak 2 posty temu ganiłeś mnie za to że używłem słowa zarobki, a teraz porównujesz stopę życiową Mazowsza i Bawarii. A z anonymizerem - to działa on na mnie (nie znam Twojego IP) ale na ISP nie tak do końca (znaczy zależy od programu jakiego uzywasz i siły szyfrowania). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 No cóż wcześniej był tu dużo ostrzejszy post, ale zdecydowałem się go skasować. Poszukaj sobie info o definicji lamera i powiedz czy pasuje do niej ktoś kto nie mając zielonego pojęcia o technice komórkowej (do czego się później przyznaje i nie wykazuje żadnej chęci dowiedzenia się czegokolwiek) sadzi banialuki w rodzaju "wyłączonych komórek wysyłających sygnały". Jeżeli obraża Cię wytykanie Ci niewiedzy, to no cóż - żal mi Cię. A co do wytykania mi literówek - to po prostu żałosne (ok moje literówki też były żałosne. moja wina). Do tego uciekają się tylko ludzie, którzy nie mają już żadnych argumentów. I czy do definicji lamera nie pasuje ktoś, kto na proste w zasadzie pytanie udziela następującej odpowiedzi? Zapewne nie na telefonni komorkowej, winietach, mafii (abolicja podatkowa dla bandytow), oraz na "geniuszu" porabanego swira Kolodki. icon_sad.gif Powiedz mi, czy zdolny jesteś do rzeczowej dyskusji? Bo jak dotąd nie natknąłem się na ani jeden rzeczowy argument z Twojej strony. Powołałeś się tylko na jakichś Lepperów i niepotwierdzone źródła. :lol: A na niepotwierdzonych źródłach to Pan Lepper już się przejechał. Proszę przedstaw mi jeden niepodważalny argument na to że operatorzy sieci komórkowych zbierają niedozwolone informacje o użytkownikach. Bo to o czym mówisz to czyste domysły z tej samej bajki co kosmici w Klewkach. A co do opierania dobrobytu Polski na komórkach - to odsyłam do literatury - poczytaj trochę o na przykład organizacjach wirtualnych i telepracy. Wiesz to się sprawdza. Ja na przykład w tym roku pracowałem już dla dziesięciu firm i nie byłem w ani jednej z nich. Dodatkowo mam stałą pracę (też zdalną) i właśnie otwieram firmę. Praca w Polsce jest, tyle że trzeba umieć po nią sięgnąć. Oczywiście telefonia mobilna jest tylko jednym z wielu czynników sukcesu - potrzebne są nam wszelkie nowe technologie, pozwalające podnieść konkurencyjność Polskiej gospodarki - takie jak Internet. Aha a co do Twojego anonymizera - to poczytaj sobie o tym jak ISP może Cię szpiegować "na podmiankę*" - bo skoro robi to telewizja kablowa to tym bardziej. *) podszywanie się pod oryginalny serwer anonymizera. proste jak drut (tydzien obserwacji protokołów sieciowych stosowanych przez anonymizer i wpis w confie serwera) i stare jak sieci komputerowe. To AFAIK najstarsza na świecie sztuczka hakierska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Witam Chyba czas zakonczyc ta "mlockarnie"? To tylko propozycja z mojej strony. Osobiscie mam negatywne odczucia wobec osoby "Dr_Zoidberg", ale to jest moje swiete prawo. Odpowiem Ci tylko, zapewne niekompletnie na Twoje ostatnie, nader ostre zarzuty pod moim adresem. Pojecie "lamer" jest i bylo pojeciem obrazliwym. Nie udawaj, ze o tym nie wiesz. Nie okreslam tak nikogo. Ty nim szafujesz. Wreszcie napisales wyraznie, ze z cellular zyjesz - zarabiasz na tym. Ja jestem juz po czasie pracy - emerytem. Nie probuje zarabiac na czymkolwiek. Czyja opinia bedzie w oczach Czytelnika bardziej obiektywna, bezstronna?.. Literowek (jak to nazywasz) nie wytknalem Ci "jako argument", ale z powodu, o ktorym sam pisales wyzej - czytaja nas inni, i moga takie same "literowki" zaczac robic. (ale "lamerem" Cie nie nazwalem :-)). Co zas do wyciagania przeciwko mnie mojej oceny glupawego Grzesia K. - jak nazwalbys facia, ktory DEKRETEM, bez zadnych materialnych podstaw okresla "wzrost gopodarczy na poziomie 3.5%"? (wspomniales cos o studiowaniu ekonomii, czyzby u tego "geniusza"?). Dla mnie jest to zwykly hochsztapler, taki "profesor mniemanologii stosowanej", inaczej piszac - chciejstwa. Jak wiekszosc pokomunistycznych "wiatrow" zreszta.. (ta uwaga nie ma sie nijak do naszego akcesu do EU, Obywatelem EU, jako jeden z nielicznych Polakow jestem juz od lat, w EU nie ma bowiem "zrzeczenia obywatelstwa") Czy wylaczone urzadzenie elektroniczne mozna namierzyc (pod warunkiem, ze "off" faktycznie odcina zasilanie w 100%-tach jak wyjecie baterii, co w telef. cellular nie ma miejsca - sprawdz, zamiast niszczyc tor w.cz. - cos zasilane jest nadal, ale co?) - to juz bylby temat na odrebna dyskusje. Pozwole sobie jednak juz teraz postawic teze: MOZNA i to zawsze (obwody rezonansowe), chyba ze jest ono super ekranowane, to jest tylko problem kosztow i potrzeby (celu, np socjotechnika). Uzywajac wiec Twojego sposobu myslenia, "zal mi Cie, Dr_Zoidberg", ale, pomimo wszystko, dziekuje Ci za powyzsza dyskusje i, -- Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 OK. EOT. Mogę tylko dodać, że w sieci jestem odkąd założono inet na Akademii Ekonomicznej (czyli już jakies 6-7 lat). Wtedy do dobrego tonu należało nazywanie rzeczy po imieniu. Czyli między innymi lamerów - lamerami (wybacz, ale nie znam innego określenia na lamera). Wtedy nazwanie tak kogoś bolało. Jak cholera. Ale etykietka nie pozostaje przy człowieku na zawsze. Aha - prosze nie przeinaczaj moich słów. Ja nie zarabiam na komórkach - nie sprzedaję ich (poza tymi których używałem). Komórka to tylko narzędzie mojej pracy - efektywne i niezbędne ale tylko narzędzie. Bardziej można powiedzieć, że żyję z internetu ;-) nie studiowałem też u Kołodki. Nie głosowałem nawet na SLD. To co jest zasilane zależy już od modelu telefonu - w większości prymitywne układy zegarowe. Karta SIM żre za dużo prądu - dlatego jest inicjalizowana po każdym właczeniu. Co do socjotechniki - nawet gdyby to pomyśl o gigantycznych kosztach - bardzo zawodnej technologii. I dużo prostszych metodach jakie można zastosować (znaczniki feromonowe na przykład - nadają sie co prawda tylko do śledzenia jednostek). No cóż przykro mi że tak wyszło. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Witaj Jakos ponuro zabrzmiala Twoja odpowiedz. Wyjasniam - nie chcialem Cie obrazic! Malo tego - nie chce w Tobie miec wroga. Po prostu, jako starego technokrate, juz "stac mnie na luxus" bycia humanista - czego przez caly czas pracy musialem, jak ognia unikac. Wspomniales o zawodzie, tak, bylem elektronikiem (odruchowo wpisalem to w profilu), ale BYLEM. Od lat juz staram sie o tym zapomniec, probujac ogladac swoj zawod "od drugiej strony". Elektronika to nie tylko postep, to takze zagrozenia. Wlasnie dlatego staram sie odzywac wszedzie tam, gdzie moge o tychze zagrozeniach w Sieci napisac unikajac branzowej "nowomowy", i kiedy ktos pisze nieprawde, to tak samo jak Ty - z uporem staje przeciwko. Wspomniales (EFF), ze nie jest Ci obca obrona naszych obywatelskich praw - nam chodzi o to samo! Czmu wiec, grajac w tej samej druzynie, strzelamy sobie nawzajem samobojcze bramki? :-) Wyobrazam sobie taka dyskusje jak cos w stylu programu "Sonda" - dwie skrajne opinie, zas Czytelnik sam ocenia. Ale bez osobistych wycieczek. Tylko to mnie w Twoich wypowiedziach zabolalo.. Uff.. Moze i ja sie zagalopowalem. Przepraszam Cie, licze na to, ze mi wybaczysz, i jeszcze taka "tweak-Sonde" tu wspolnie przeprowadzimy (?..) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Hej! To wcale nie miało brzmieć ponuro - nie czuję się wcale obrażony. Właściwie to powinienem przeprosić - takie rzeczy powinienem był wysyłać na PRIV :oops: :oops: :oops: Wstyd mi. Jeszcze raz przepraszam. A co do tego tematu - warto byłoby zapodać go którejś z organizacji zajmujących się ochroną prywatności - to oni powinni przeprowadzić jakieś sensowne badania i określić do jak bardzo telekomy mogą ingerować w naszą prywatność. My niestety nie mamy ani sprzętu ani środków właściwych do tego celu. :( No a taka "SONDA" to byłby niezły pomysł ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...