Skocz do zawartości
łuk-a-sz

Problem Z Windows 95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam na starym komputerze na którym prowadzona jest księgowość podatkowa zainstalowany Windows95. W czasie usuwania zbędnych plików np.stare gry,dema. Po restarcie systemu winda się ładuje i zaraz po tym pasku ładowania wyskakuje monit z "Można teraz bepiecznie wyłączyć komputer". Tryb awaryjny nie działa bo pokazuje się to samo:/

Nie wiem już co można z tym zrobić, więc pytam się tu może tu ktoś wie jak mi pomóc.

Z góry dzięki

GG:1708460

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraz dyskietki znajdziesz na www.bootdisk.com jakiej tylko chcesz :-)

A co do scanreg to jest to dobre polecenie, ale pewnie nie masz sciezek:

Zrob ta:

cd X:\Windows\command

scanreg /restore

I powinno zadzialac, za X wstaw litere dysku na ktorym masz system.

setupcor.exe masz na cd z instalka Windows'a jezeli go uruchomisz to zainstaluje jeszcze raz windows ale zachowa wszystkie ustawienia :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecenie z dyskietki "sys c: " też nie dało żadnego efektu :mur:

Proszę o wyrozumiałość, bo dawno się takimi sprawami nie zajmowałem :-|

setupcor.exe masz na cd z instalka Windows'a jezeli go uruchomisz to zainstaluje jeszcze raz windows ale zachowa wszystkie ustawienia

Ale programy będą działać jak przedtem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciagnij sobie z bootdisk.com dyskietke z obsluga cdromu i pozniej przejdz w dosie na CDROM i uruchom setupcor

Wszystko powinno dzialac jak przedtem.

1239804[/snapback]

Ten setupcor nie działa :mur: Mam tego bootdisca z cd-romem z Win 98. Przechodzę na cd-rom i tam nie ma takiego polecenia :sad: A nie można zrobić setup bo pisze ze już system jest :mur:

Teraz to już wykładka :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jestem krok dalej. Mój błąd polegał na tym że po uruchomieniu kompa z dyskietki startowej Win98 na dysku D: nie pokazywał mi wszystkiego. (sprzwdzałem na innym kompie co jest na tej oryginalnej płycie win95) I tam jest katalog Win95 i tam jest setupcor. Ale odpaliłem dysk. startową Win95 i tam też się myliłem bo mi przypisało cd-rom jako R: . I odpaliłem tego setupcora.......... i zonk "Twój komputer już ma zainstalowany system operacyjny, który nie może być uaktualniony za pomocą tej wersji Instalatora, Musisz mieć wersję Upgrade Win95".

Teraz to już mnie powoli :mur: :mur: . Może jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji. Chyba że ktoś wie jak mam to dalej kontynuować ??

Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu na plycie z Twoim pirackim windowsem nie ma setupcor?

Czemu nie masz polecenia scanreg?

Zobacz czy zadziala:

sfc /scannow

(potrzebna plyta z ktorej instalowales)

Jezeli chcesz zainstalowac jeszcze raz windows przy pomocy setupcor to w katalogu z windowsem (tym juz zainstalowanym;-))

zmien nazwe pliku win.exe na temp.exe czy cos byle sie nie nazywal win.exe bo setup sprawdza czy jest taki plik i jak znajdzie to Ci wyswitli wlasnie taki komunikat jak napisales, oczywiscie jak bedziesz instalowal to do tego samego katalogu w ktorym masz poprzedni windows :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu na plycie z Twoim pirackim windowsem nie ma setupcor?

Czemu nie masz polecenia scanreg?

Zobacz czy zadziala:

sfc /scannow

(potrzebna plyta z ktorej instalowales)

Jezeli chcesz zainstalowac jeszcze raz windows przy pomocy setupcor  to w katalogu z windowsem (tym juz zainstalowanym;-))

zmien nazwe pliku win.exe na temp.exe czy cos byle sie nie nazywal win.exe bo setup sprawdza czy jest taki plik i jak znajdzie to Ci wyswitli wlasnie taki komunikat jak napisales, oczywiscie jak bedziesz instalowal to do tego samego katalogu w ktorym masz poprzedni windows :-)

1240886[/snapback]

1. :D Mam oryginalnego Windowsa 95 :D

2. Tego właśnie nie wiem :sad: Robiłem tak jak kazałeś x:Windows\Command\ i tam to polecenie i nie działa :sad:

3. sfc /scannow mam robić tak jak robiłem scanreg ??

4. Jak powyższe nie pomogę robię to z podmianą nazwy :rolleyes:

Może teraz sobie wyjdę na polko bo mam ferie jak to zrobię :D :D :D

Bo 2 dni mi to zabrało :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. hm moze w 95 nie ma, eh dawno go nie instalowalem ;-)

2. Probowales poszukac w innych katalogach? chyba ze tez go nie ma w 95, ale raczej powinien byc tak samo jak setupcor.

3. tak, wpisujesz w dosie, oczywiscie musisz miec ten plik i sciezke do niego, jezeli nie masz to poszukaj to samo jak scanreg :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi