silver_21 Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 Witam. Ogólnie piszę pracę na ten temat. Mam 20 kompów i łącze DSL2000- dostaję 5 zewnętrznych adresów IP, chcę wykorzystać tylko jeden, a komputerom nadać IP z puli prywatnej 10.0.0.X. Czy muszę używać do tego NAT? Jeśli nie to jak mam to zrobić? Dodaję że mam router i dołączone switche do których dodanych jest 20 kompów. I jeszcze jedno. Od tepsy dostaję standardowo router z modemem ADSL i nie wiem czy dobrze robie bo chcę go wywalić a wstawić inny router z modemem ADSL,wbudowanym firewallem i access pointem. Czy to będzie działało czy musze miec ten modem od TP? Pomożcie!! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 Witam. Ogólnie piszę pracę na ten temat. Mam 20 kompów i łącze DSL2000- dostaję 5 zewnętrznych adresów IP, chcę wykorzystać tylko jeden, a komputerom nadać IP z puli prywatnej 10.0.0.X. Czy muszę używać do tego NAT? Jeśli nie to jak mam to zrobić? Dodaję że mam router i dołączone switche do których dodanych jest 20 kompów. I jeszcze jedno. Od tepsy dostaję standardowo router z modemem ADSL i nie wiem czy dobrze robie bo chcę go wywalić a wstawić inny router z modemem ADSL,wbudowanym firewallem i access pointem. Czy to będzie działało czy musze miec ten modem od TP? Pomożcie!! Pozdrawiam 1249233[/snapback] 1. Oczywiście, że możesz wywalić standardowy modem TP i zapodać router z wbudowanym modemem. 2.Jeżeli dzielisz łącze na więcej niż 2 komputery i przypisujesz im adresy to automatycznie musi powstać maskarada (NAT). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver_21 Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 No to wszystko jasne. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...