pl00b00 Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 wlasnie przed chwila wpadl do nie kumpel z kompek i mowi ze tragedia, bo komp mu sie nie o dpala. ja mowie spoko zara znajdziemy na to lekarstwo ale tu klop. moje umiejetsci sa male albo ja jestem tepy, a wiec do rzeczy. kumpel z kompem nic nie rbil jedyne co to podkrecal procka celka 400@450 ale to dawno i wsio chodzi gud. w biosie nie grzebal ani go nie uaktualnial. a problem jest nastepujacy: po wlaczeniu kompa nie ma zadnych postow ani nic tylko napis: Award BootBlock BIOS v1.0 Copygriht© 1998, Award Software, Inc. Bios ROM checksum error Detecting floppy drive A (potem komp mieli stacja dyskoof) i wywala napis Insert System Disk And Press ENTER i nicio. Wszystko to na jednym ekranie wywala. Na moje wachowe ( :lol: ) oko wyglada, ze siadl bios ale jak to mozliwe przecie nic w kompie nie bylo grzebane, ani uaktualniane. Jedyne objawy jakie kumpel zauwazyl wczesniej to takie ze kompa czasem sie nie wlanczal tylko wygrywal melodyjke 8O , naprawde, on odroznia te sygnaly post od czego innego. mowi ze to byla jakas normalna krotka melodyjka jego mobo to ACORP 440BX 6BX81 ATX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 wlasnie przed chwila wpadl do nie kumpel z kompek i mowi ze tragedia, bo komp mu sie nie o dpala. ja mowie spoko zara znajdziemy na to lekarstwo ale tu klop. moje umiejetsci sa male albo ja jestem tepy, a wiec do rzeczy. kumpel z kompem nic nie rbil jedyne co to podkrecal procka celka 400@450 ale to dawno i wsio chodzi gud. w biosie nie grzebal ani go nie uaktualnial. a problem jest nastepujacy: po wlaczeniu kompa nie ma zadnych postow ani nic tylko napis: Award BootBlock BIOS v1.0 Copygriht© 1998, Award Software, Inc. Bios ROM checksum error Detecting floppy drive A (potem komp mieli stacja dyskoof) i wywala napis Insert System Disk And Press ENTER i nicio. Wszystko to na jednym ekranie wywala. Na moje wachowe ( :lol: ) oko wyglada, ze siadl bios ale jak to mozliwe przecie nic w kompie nie bylo grzebane, ani uaktualniane. Jedyne objawy jakie kumpel zauwazyl wczesniej to takie ze kompa czasem sie nie wlanczal tylko wygrywal melodyjke 8O , naprawde, on odroznia te sygnaly post od czego innego. mowi ze to byla jakas normalna krotka melodyjka jego mobo to ACORP 440BX 6BX81 ATX sprawdz czy wykrywa hdd bo jak nie to padl chyba dysk, u mnie tak bylo tzn domagal sie dysku systemowego chociaz byl zalozony a i bios go nie wykrywal (padla prawdopodobnie elektryka u mnie) :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 wlasnie przed chwila wpadl do nie kumpel z kompek i mowi ze tragedia, bo komp mu sie nie o dpala. ja mowie spoko zara znajdziemy na to lekarstwo ale tu klop. moje umiejetsci sa male albo ja jestem tepy, a wiec do rzeczy. kumpel z kompem nic nie rbil jedyne co to podkrecal procka celka 400@450 ale to dawno i wsio chodzi gud. w biosie nie grzebal ani go nie uaktualnial. a problem jest nastepujacy: po wlaczeniu kompa nie ma zadnych postow ani nic tylko napis: Award BootBlock BIOS v1.0 Copygriht© 1998, Award Software, Inc. Bios ROM checksum error Detecting floppy drive A (potem komp mieli stacja dyskoof) i wywala napis Insert System Disk And Press ENTER i nicio. Wszystko to na jednym ekranie wywala. Na moje wachowe ( :lol: ) oko wyglada, ze siadl bios ale jak to mozliwe przecie nic w kompie nie bylo grzebane, ani uaktualniane. Jedyne objawy jakie kumpel zauwazyl wczesniej to takie ze kompa czasem sie nie wlanczal tylko wygrywal melodyjke 8O , naprawde, on odroznia te sygnaly post od czego innego. mowi ze to byla jakas normalna krotka melodyjka jego mobo to ACORP 440BX 6BX81 ATX sprawdz czy wykrywa hdd bo jak nie to padl chyba dysk, u mnie tak bylo tzn domagal sie dysku systemowego chociaz byl zalozony a i bios go nie wykrywal (padla prawdopodobnie elektryka u mnie) :? <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly gadacie, tak sie dzieje jak procek jest podkrecony i deczkom sie przegrzwa, mam anzjomego ktoremu po kazdym rstarcie z windy ta zachowuje sie komp, po twardym czestwo wraca do normy, lekarstwo na to to odkrecic procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 a próbowałeś clear cmos?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Jak by sie czepieć to może to też być oznaką wirusa skoro twierdzi że to melodyjka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Jak by sie czepieć to może to też być oznaką wirusa skoro twierdzi że to melodyjka :) A idzze juz spac. Takim gadaniem to tego problemu nie rozwiazemy do rana. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Jak by sie czepieć to może to też być oznaką wirusa skoro twierdzi że to melodyjka :) Może i świrus. Ale melodyjki grały bardzo stare wirusy, które nie były aż tak groźne żeby aż tak namieszać. Może siakiś nowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pl00b00 Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 ale ja nic nie moge zrobic, cmos czyscilem i gowno to dalo, a te wypisy to sie pojawiaja na pocztaku tzn. jest najpierw czarny ekran a potem te napisy i nic wiecej i umarl w butach :evil: a z ta melodyjka to prawda bo jego braciak tez slyszal :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 ale ja nic nie moge zrobic, cmos czyscilem i gowno to dalo, a te wypisy to sie pojawiaja na pocztaku tzn. jest najpierw czarny ekran a potem te napisy i nic wiecej i umarl w butach :evil: a z ta melodyjka to prawda bo jego braciak tez slyszal :?: Odkręć procka (tak jak napisał SpiderMAN). Jak nie pomoże to się poddaję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pl00b00 Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 a w swirus watpie. prawie wszystkie (99%) plytki maja odemnie bo ja mam neta i im wszystko zgrywam, a jak cos sciage to sprawdzam anty virem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pl00b00 Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 a jak tego procka odkrecic??? bo byl podkrecany w biosie, to powinno wszystko wrocic do normy jak sie baterie cmos wyciagnie. byla wyciagana i kupa dalej nic nie dzila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 ludzie trzymajcie mnie bo zaraz spadne z krzesla........ Czy nik z szanownych panow nie zauwazyl ze to jest AWARD BOOT BLOCK przeciez to jakas paranoja........ Chyba mowil ze mieli stacja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A skoro dziala ci grafika to jest bardzo proste... sam tak kiedys mialem zrob dysk systemowy format a: /s nagraj na ten dysk plik do flashowania awarda i plik BIN z biosem "sciagnij ze strony producenta plyty glownej " normalnie wloz dyskietke do tego kompa odpal go gdy zobaczysz ze juz dyskietka wystartowala to normalnie odpal programik awarda i zaprogramoj bios-a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 a jak tego procka odkrecic??? bo byl podkrecany w biosie, to powinno wszystko wrocic do normy jak sie baterie cmos wyciagnie. byla wyciagana i kupa dalej nic nie dzila. Jak woła o dyskietkę to może da się zrobić upgrade bios'u. Jak nie to szukaj drugiej takiej samej płyty i zmień kość bios'u. Jeszcze jedna możliwość to włożyć jakiegoś innego procka na fsb 100 i sprawdzić czy pójdzie (bo może ten celek dogorywa). Nie mam już więcej pomysłów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pl00b00 Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 ale kurcze jakiego biosa znalezc bo nie jestem dobrze zorientowany w upgejdowaniu biosu. jesli mozesz napisz. i tak myslalem ze to cos z biosem wiec nie jestem taki tepy (hyba) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 ale kurcze jakiego biosa znalezc bo nie jestem dobrze zorientowany w upgejdowaniu biosu. jesli mozesz napisz. i tak myslalem ze to cos z biosem wiec nie jestem taki tepy (hyba) :D Musiz poznac producenta plyty glownej ! Albo przynajmniej MODEL. Powinien byc napisanygdzies pomiedzy slotami PCI Nazwa producenta "moze" byc napisana na radatoze od chipsetu ! Bios i programik do upgrejdu znajdziesz na stronie producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 ale kurcze jakiego biosa znalezc bo nie jestem dobrze zorientowany w upgejdowaniu biosu. jesli mozesz napisz. i tak myslalem ze to cos z biosem wiec nie jestem taki tepy (hyba) :D Znasz model płyty? Jak tak to w czym problem - strona producenta i ściągasz bios. Jak nie znasz to na laminacie pomiędzy slotami pci lub isa powinien być napis z modelem płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Musiz poznac producenta plyty glownej ! Albo przynajmniej MODEL. Powinien byc napisanygdzies pomiedzy slotami PCI Nazwa producenta "moze" byc napisana na radatoze od chipsetu ! Bios i programik do upgrejdu znajdziesz na stronie producenta. Byłeś szybszy. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterq Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 ludzie trzymajcie mnie bo zaraz spadne z krzesla........ Czy nik z szanownych panow nie zauwazyl ze to jest AWARD BOOT BLOCK przeciez to jakas paranoja........ Chyba mowil ze mieli stacja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A skoro dziala ci grafika to jest bardzo proste... sam tak kiedys mialem zrob dysk systemowy format a: /s nagraj na ten dysk plik do flashowania awarda i plik BIN z biosem "sciagnij ze strony producenta plyty glownej " normalnie wloz dyskietke do tego kompa odpal go gdy zobaczysz ze juz dyskietka wystartowala to normalnie odpal programik awarda i zaprogramoj bios-a heh wreszcie ktos to powiedzial...a ja dopiero teraz zajzalem......co za fachowcy....dysk zepsuty buuuuuuuhahahahaha :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pl00b00 Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 thx za odpowiedzi i zara sie biore do roboty. zyczcie mi powodzenia. i znowu zwieksze swoje umiejetnosci w kolejnej dziedzinie. wiedzialem ze tutaj znajde spox ludzi ktorzy zawsze pomoga. jeszcze raz THX ALL. :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 ludzie trzymajcie mnie bo zaraz spadne z krzesla........ Czy nik z szanownych panow nie zauwazyl ze to jest AWARD BOOT BLOCK przeciez to jakas paranoja........ Chyba mowil ze mieli stacja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A skoro dziala ci grafika to jest bardzo proste... sam tak kiedys mialem zrob dysk systemowy format a: /s nagraj na ten dysk plik do flashowania awarda i plik BIN z biosem "sciagnij ze strony producenta plyty glownej " normalnie wloz dyskietke do tego kompa odpal go gdy zobaczysz ze juz dyskietka wystartowala to normalnie odpal programik awarda i zaprogramoj bios-a moim zdaniem to wina biosu i tez bym tak zrobil :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAZIK STASZEWSKI Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 A [gluteus maximus] TAM,MOJ KUMPEL MIAL TO SAMO TYKO ZE BEZ "MLENIA STACJI"I TO BYLA WINA RAMÓW... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...