Skocz do zawartości
pl00b00

co jest grane (bios ???)

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie przed chwila wpadl do nie kumpel z kompek i mowi ze tragedia, bo komp mu sie nie o dpala. ja mowie spoko zara znajdziemy na to lekarstwo ale tu klop. moje umiejetsci sa male albo ja jestem tepy, a wiec do rzeczy.

kumpel z kompem nic nie rbil jedyne co to podkrecal procka celka 400@450 ale to dawno i wsio chodzi gud. w biosie nie grzebal ani go nie uaktualnial.

a problem jest nastepujacy: po wlaczeniu kompa nie ma zadnych postow ani nic tylko napis:

Award BootBlock BIOS v1.0

Copygriht© 1998, Award Software, Inc.

Bios ROM checksum error

Detecting floppy drive A

(potem komp mieli stacja dyskoof)

i wywala napis Insert System Disk And Press ENTER

i nicio.

Wszystko to na jednym ekranie wywala.

Na moje wachowe ( :lol: ) oko wyglada, ze siadl bios ale jak to mozliwe przecie nic w kompie nie bylo grzebane, ani uaktualniane.

Jedyne objawy jakie kumpel zauwazyl wczesniej to takie ze kompa czasem sie nie wlanczal tylko wygrywal melodyjke 8O , naprawde, on odroznia te sygnaly post od czego innego. mowi ze to byla jakas normalna krotka melodyjka

jego mobo to ACORP 440BX 6BX81 ATX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie przed chwila wpadl do nie kumpel z kompek i mowi ze tragedia, bo komp mu sie nie o dpala. ja mowie spoko zara znajdziemy na to lekarstwo ale  tu klop. moje umiejetsci sa male albo ja jestem tepy, a wiec do rzeczy.

kumpel z kompem nic nie rbil jedyne co to podkrecal procka celka 400@450 ale to dawno i wsio chodzi gud. w biosie nie grzebal ani go nie uaktualnial.

a problem jest nastepujacy: po wlaczeniu kompa nie ma zadnych postow ani nic tylko napis: 

Bios ROM checksum error

Detecting floppy drive A

i nicio.

Na moje wachowe ( :lol: ) oko wyglada, ze siadl bios ale jak to mozliwe przecie nic w kompie nie bylo grzebane, ani uaktualniane.

Jedyne objawy jakie kumpel zauwazyl wczesniej to takie ze kompa czasem sie nie wlanczal tylko wygrywal melodyjke  8O , naprawde,  on odroznia te sygnaly post od czego innego. mowi ze to byla jakas normalna krotka melodyjka

sprawdz czy wykrywa hdd bo jak nie to padl chyba dysk, u mnie tak bylo tzn domagal sie dysku systemowego chociaz byl zalozony a i bios go nie wykrywal (padla prawdopodobnie elektryka u mnie) :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie przed chwila wpadl do nie kumpel z kompek i mowi ze tragedia, bo komp mu sie nie o dpala. ja mowie spoko zara znajdziemy na to lekarstwo ale  tu klop. moje umiejetsci sa male albo ja jestem tepy, a wiec do rzeczy.

Bios ROM checksum error

Detecting floppy drive A

i nicio.

Jedyne objawy jakie kumpel zauwazyl wczesniej to takie ze kompa czasem sie nie wlanczal tylko wygrywal melodyjke  8O , naprawde,  on odroznia te sygnaly post od czego innego. mowi ze to byla jakas normalna krotka melodyjka

sprawdz czy wykrywa hdd bo jak nie to padl chyba dysk, u mnie tak bylo tzn domagal sie dysku systemowego chociaz byl zalozony a i bios go nie wykrywal (padla prawdopodobnie elektryka u mnie) :?

<span style="color:red;">[ciach!]</span>ly gadacie, tak sie dzieje jak procek jest podkrecony i deczkom sie przegrzwa, mam anzjomego ktoremu po kazdym rstarcie z windy ta zachowuje sie komp, po twardym czestwo wraca do normy, lekarstwo na to to odkrecic procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja nic nie moge zrobic, cmos czyscilem i gowno to dalo, a te wypisy to sie pojawiaja na pocztaku tzn. jest najpierw czarny ekran a potem te napisy i nic wiecej i umarl w butach :evil: a z ta melodyjka to prawda  bo jego braciak tez slyszal :?:

Odkręć procka (tak jak napisał SpiderMAN). Jak nie pomoże to się poddaję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie trzymajcie mnie bo zaraz spadne z krzesla........

Czy nik z szanownych panow nie zauwazyl ze to jest AWARD BOOT BLOCK

przeciez to jakas paranoja........

Chyba mowil ze mieli stacja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A skoro dziala ci grafika to jest bardzo proste... sam tak kiedys mialem

zrob dysk systemowy format a: /s

nagraj na ten dysk plik do flashowania awarda i plik BIN z biosem

"sciagnij ze strony producenta plyty glownej "

normalnie wloz dyskietke do tego kompa

odpal go

gdy zobaczysz ze juz dyskietka wystartowala to normalnie

odpal programik awarda i zaprogramoj bios-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak tego procka odkrecic??? bo byl podkrecany w biosie, to powinno wszystko wrocic do normy jak sie baterie cmos wyciagnie. byla wyciagana i kupa dalej nic nie dzila.

Jak woła o dyskietkę to może da się zrobić upgrade bios'u. Jak nie to szukaj drugiej takiej samej płyty i zmień kość bios'u. Jeszcze jedna możliwość to włożyć jakiegoś innego procka na fsb 100 i sprawdzić czy pójdzie (bo może ten celek dogorywa). Nie mam już więcej pomysłów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale kurcze jakiego biosa znalezc bo nie jestem dobrze zorientowany w upgejdowaniu biosu. jesli mozesz napisz. i tak myslalem ze to cos z biosem wiec nie jestem taki tepy (hyba) :D

Musiz poznac producenta plyty glownej !

Albo przynajmniej MODEL.

Powinien byc napisanygdzies pomiedzy slotami PCI

Nazwa producenta "moze" byc napisana na radatoze od chipsetu !

Bios i programik do upgrejdu znajdziesz na stronie producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale kurcze jakiego biosa znalezc bo nie jestem dobrze zorientowany w upgejdowaniu biosu. jesli mozesz napisz. i tak myslalem ze to cos z biosem wiec nie jestem taki tepy (hyba) :D

Znasz model płyty? Jak tak to w czym problem - strona producenta i ściągasz bios. Jak nie znasz to na laminacie pomiędzy slotami pci lub isa powinien być napis z modelem płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiz poznac producenta plyty glownej !

Albo przynajmniej MODEL.

Powinien byc napisanygdzies pomiedzy slotami PCI

Nazwa producenta "moze" byc napisana na radatoze od chipsetu !

Bios i programik do upgrejdu znajdziesz na stronie producenta.

Byłeś szybszy.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpal go

heh wreszcie ktos to powiedzial...a ja dopiero teraz zajzalem......co za fachowcy....dysk zepsuty buuuuuuuhahahahaha :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpal go

moim zdaniem to wina biosu i tez bym tak zrobil :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi