Skocz do zawartości
lgrabiec

Problem Z Wifi 11mb/s Zamiast 54mb/s

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Jest problem, z którym nie mogę sobie poradzić od jekigoś czasu. Tak to wygląda

- Notebook Fujitsu-Siemens V2010 z kartą WiFI RaLink RT2500 b/g

- PC z identyczną kartą tylko na PCI.

Oba urządzenia łączą się w trybie Ad-Hoc bez żadnego problemu, to znaczy połączenie zostaje nawiązane, jakość sygnału znakomita (odłegłośc między PC a notebookiem to dosłownie kilka metrów). Z PC bez problemów udostępniam foldery, dyski, internet. Wszystko chodzi pięknie za wyjątkiem tego, że prędkość nawiązanego połączenia to zawsze 11Mb/s.

W opcjach obu kart wymusiłem standard g, włączyłem wszystkie tryby Burst itp, nic nie pomaga.

Na PC ma Win2000 na notebooku WinXP Home. Kanał łączności 1. Czy ktoś ma jakiś pomysł czemu nie działa 54Mb/s i jak wymusić żeby zadziałało?

Luke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, znalazlem rozwiązanie, wystarczyło przełączyc kanał z 1 na 11. Teraz mam prędkość połączenia 54Mb/s. Oczywiście maksymalny trnasfer jaki mi się udało osiągnąć przy kopiowaniu pliku t 3 megabajty na sekunde ale i tak jest super. Połączenie mam zawsze stabilne i nie zdażyło mi się żeby się rozłączył (a wczoraj przeniosłem około 30GB przez to WiFi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moglbys napisac, jak sie przelacza ten kanal? Jestem w temacie zupelnie zielony (dopiero co uruchomilem, nie bez klopotow, prymitywna siec ad-hoc miedzy notebookiem prawie takim samym jak twoj a stacjonarnym z karta Surecom na PCI) i tez dziala jako 11 a nie 54 Mb/s.

Patrzylem we wlasciwosci i opcje konfiguracyjne, ale nigdzie nie widze nic o zadnym kanale.

Na stacjonarnym Win XP Pro SP2, na notebooku Win XP HE SP1.

Edytowane przez yahve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Razem ze sterownikami zainstalował mi się taki program konfiguracyjny i tak w zakładce Advance ustawiam ten kanał.

Czy moglbys napisac, jak sie przelacza ten kanal? Jestem w temacie zupelnie zielony (dopiero co uruchomilem, nie bez klopotow, prymitywna siec ad-hoc miedzy notebookiem prawie takim samym jak twoj a stacjonarnym z karta Surecom na PCI) i tez dziala jako 11 a nie 54 Mb/s.

Patrzylem we wlasciwosci i opcje konfiguracyjne, ale nigdzie nie widze nic o zadnym kanale.

Na stacjonarnym Win XP Pro SP2, na notebooku Win XP HE SP1.

1266148[/snapback]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to kiszka, bo w zakladce programu konfiguracyjnego zadnego kanalu nie mozna ustawic... Oprocz ustawienia trybu dzialania (B, B/G lub G, co nie wymaga komentarza) mam tam tylko opcje "Tx Rate", ktora ustawilem na 54 Mbps, oraz "Tx BURST", ktora wlaczylem (cokolwiek co to powoduje, ale przy wylaczonym Tx burst tez dzialalo jako 11 Mb/s).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi