Lharhard Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Zawsze miałem otwartą obudowe i było fajnie, ale sie troche kurzyło :) Postanowiłem więc zamontować 2x Arctic cooling ( jeden nawiew z przodu na dole i drugi wyciagajacy pod zasilaczem ) i zamknąć obudowe :) No i niestety mam zonka co prawda temperature procka mam koło 47-48 ( w otwartej budzie 44 ) ale przyśpieszył mi przez to wiatrak na CPU i zrobił się głośnawy, że juz nie wspomnie o temperaturzez czujników płyty 29 ( wcześniej 25 ) ... Jednym słowem zrobiło się gorąco ... Teraz sedno sprawy. Chce wpakować mój HDD do radiatora w kieszeni 5,25' z nawiewem z przodu. I teraz sie zastanawiam czy bedzie to dobrze rozwiazanie. Z jednej strony ten dolny arctic ( z przodu co nawiewa ) nawiewa słabo bo mu tam troche taśmy przeszkadzają, Więc taki dodatkowy nawiew dobrze by zrobił. Ale czy ten nawiew bedzie chłodny ? HDD ma gdzieś tak z 44 boje sie czy takie nawiewanie powietrza nie dowali mi jeszcze wiecej temperatury na płycie głównej. Myśle o czymś w tym stylu ( może ktoś ma i mi doradzi czy dobre ) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41686899 lub http://www.titan-cd.com/english/product.as...del_no=TTC-HD82 Może ktoś doradzi jakieś inne rozwiązanie tego zawiłego problemu ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpeeDyLOCO Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 jak dlamnie hdd to przesada na procku masz sporawa temperature nie wiem niestety jakie sa parametry twojego kompa(jaka predkosc no ogolnie bys napisal co posiadasz w budzie) chipset to przesada:) 29 C:)? czym tusie martwic napisz jaka masz obudowe czy posiada po bokach jakies wneki (male dziury czy cos) czy na gorze ma wyjscie na wiatrach (sa budy z wiatrakami na gorze-> cieple powietrze unosci sie do gory wiec to rozwiazanie jest znakomite) Ja mam u siebie 2 Arctiki Silent boostera z zamienionym wiatrakiem na silent catsa (plus regulator obrotow bo by sie wytrzymac nie dalo bez tego) i mam temp na procku od 40 do 45 przy obciazeniu 3/4h na chipsecie mam 37 C =] a dysk wystarczy ze umiescisz na samym dole (o ile posiadasz tam prowadnice) i bedzie na niego wial 80mm AC i problem z glowy Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lharhard Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 W budzie mam płytke ECS K7S6A, procek 1700+ ( ale to Palomino i dlatego sie to tak grzeje ), Radeonka 9550, HDD, DVD, FDD :) no i 2x arctici :) Buda jest juz dość stara ... brałem jak najtańszą bo 3 lata temu nie myślałem o chłodzeniu ;P A więc nie ma wiatraka u góry, prowadnic na dole dla hdd tez nie ;) Po bokach nie ma otworów. Jedyne miejsce ktorym moze mi uciekać powietrze to pourywane sledzie od portów PCI :) ( sam nie pamietam kiedy je urwałem ), wydaje mi sie jednak ze nie jest tak źle bo tam jest ten Radeonek a on ma tylko pasywne chłodzenie, wiec cyrkulacja powietrza w tamtych rejonach dobrze zrobi :) Co do dysk to chce go włożyć na 5,25 bo zaraz podnim mam fdd i to troche podnosi jego temperature. A skoro juz go przenosze to zastanawiałem sie nad tymi radiatorami. No i teraz jest kwesti tego czy to bedzie nawiewać chlodne powietrze czy nagrzane ... A jeszcze takie pytanko teraz na procku mam jakiegoś Colorfulla :) ( czy jakoś tak, nie jest chyba taki zły ) czy jakbym wymienił go na jakiegoś Pentagrama ale Al ( bo na cu mnie nie stać ) czy lepiej by chłodził procka i płyte ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 (edytowane) a nie lepiej sobie sprawic nową obudowe ?? lub używaną ? a jeśli chodzi o pentagramy al to tutaj masz z tańszych potem Ten a ten jest troche droższy ale chyba bardziej wydajniejszy Edytowane 8 Lutego 2005 przez paluszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...