Skocz do zawartości
Lharhard

Nawiew Z Hdd A Temperatura W Obudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze miałem otwartą obudowe i było fajnie, ale sie troche kurzyło :) Postanowiłem więc zamontować 2x Arctic cooling ( jeden nawiew z przodu na dole i drugi wyciagajacy pod zasilaczem ) i zamknąć obudowe :) No i niestety mam zonka co prawda temperature procka mam koło 47-48 ( w otwartej budzie 44 ) ale przyśpieszył mi przez to wiatrak na CPU i zrobił się głośnawy, że juz nie wspomnie o temperaturzez czujników płyty 29 ( wcześniej 25 ) ... Jednym słowem zrobiło się gorąco ...

Teraz sedno sprawy. Chce wpakować mój HDD do radiatora w kieszeni 5,25' z nawiewem z przodu. I teraz sie zastanawiam czy bedzie to dobrze rozwiazanie. Z jednej strony ten dolny arctic ( z przodu co nawiewa ) nawiewa słabo bo mu tam troche taśmy przeszkadzają, Więc taki dodatkowy nawiew dobrze by zrobił. Ale czy ten nawiew bedzie chłodny ? HDD ma gdzieś tak z 44 boje sie czy takie nawiewanie powietrza nie dowali mi jeszcze wiecej temperatury na płycie głównej.

Myśle o czymś w tym stylu ( może ktoś ma i mi doradzi czy dobre ) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41686899 lub http://www.titan-cd.com/english/product.as...del_no=TTC-HD82 Może ktoś doradzi jakieś inne rozwiązanie tego zawiłego problemu ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dlamnie hdd to przesada na procku masz sporawa temperature nie wiem niestety jakie sa parametry twojego kompa(jaka predkosc no ogolnie bys napisal co posiadasz w budzie) chipset to przesada:) 29 C:)? czym tusie martwic napisz jaka masz obudowe czy posiada po bokach jakies wneki (male dziury czy cos) czy na gorze ma wyjscie na wiatrach (sa budy z wiatrakami na gorze-> cieple powietrze unosci sie do gory wiec to rozwiazanie jest znakomite) Ja mam u siebie 2 Arctiki Silent boostera z zamienionym wiatrakiem na silent catsa (plus regulator obrotow bo by sie wytrzymac nie dalo bez tego) i mam temp na procku od 40 do 45 przy obciazeniu 3/4h na chipsecie mam 37 C =] a dysk wystarczy ze umiescisz na samym dole (o ile posiadasz tam prowadnice) i bedzie na niego wial 80mm AC i problem z glowy Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W budzie mam płytke ECS K7S6A, procek 1700+ ( ale to Palomino i dlatego sie to tak grzeje ), Radeonka 9550, HDD, DVD, FDD :) no i 2x arctici :) Buda jest juz dość stara ... brałem jak najtańszą bo 3 lata temu nie myślałem o chłodzeniu ;P A więc nie ma wiatraka u góry, prowadnic na dole dla hdd tez nie ;) Po bokach nie ma otworów. Jedyne miejsce ktorym moze mi uciekać powietrze to pourywane sledzie od portów PCI :) ( sam nie pamietam kiedy je urwałem ), wydaje mi sie jednak ze nie jest tak źle bo tam jest ten Radeonek a on ma tylko pasywne chłodzenie, wiec cyrkulacja powietrza w tamtych rejonach dobrze zrobi :)

Co do dysk to chce go włożyć na 5,25 bo zaraz podnim mam fdd i to troche podnosi jego temperature. A skoro juz go przenosze to zastanawiałem sie nad tymi radiatorami. No i teraz jest kwesti tego czy to bedzie nawiewać chlodne powietrze czy nagrzane ...

A jeszcze takie pytanko teraz na procku mam jakiegoś Colorfulla :) ( czy jakoś tak, nie jest chyba taki zły ) czy jakbym wymienił go na jakiegoś Pentagrama ale Al ( bo na cu mnie nie stać ) czy lepiej by chłodził procka i płyte ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi