Fisheer Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 Zakupiłem dziś Fan Speed Controller Pentagramu, z nadzieja ze bede mogl sobie swobodnie regulowac obroty. Niestety tak nie jest, gdy przekrece pokretlo do konca wowczas wiatrak kreci sie z predkoscia taka jaka narzuci mu czujnik temperatury, a gdy chocby odrobine przykrece obroty coller staje w miejscu. Tak wiec defakto nie mam zadnej kontroli. Plyte Glowna mam Gigabate'a GA-7VAX, wiatrak natomiast firmy Arctic Cooling, modelu juz nie pamietam, w kazdym badz razie kreci sie do 3 tys obrotow a obecnie jest jedynie 1400 RPM... Nie wiecie co zrobic abym mogl sobie regulowac te obroty?? Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^KapitaN^ Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 sproboj zewrzec nozki czujnika i sprawdz czy wtedy masz regulacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisheer Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 Qrde w sumie to nie wiem o co chodzi:)... gdzie ten czujnik moze byc?? Tak za bardzo to go nigdzie nie widze zadnego oznaczenia nic... probowalem jedynie kabelki wyjmowac od wiatraczka ale to niestety nic nie dalo:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 no wiec arctic cooling w wersji TC (Thermal COntrol) czyli z czujnikiem potrafi nie ruszyć wcale jeżeli w pomieszczeniu jest około 18 stopni. I to przy pełnych 12V - tak go hamuje ten czujnik. U ciebie pewnie jest dość chłodno + DODATKOWO skręciłeś mu napięcie na panelu. Czyli masz podwójne zwolnienie (termistor + panel). Za dużo szczęścia na raz. Pozbądź sie elementu termicznego - jest tam gdzie wchodzą kable w wentyla, pod nalejką. Takie zielone coś, trzeba mu zewrzeć obie nózki (ścisnac i zlutować albo goobciąć i zlutować na sztywno. I wtedy jedyna regulacją jest panel. I wtedy to ty masz kontrole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnn666 Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 ja sobiscie bym proponowal zamiast termistora dac jakies potencjmetr, bo wg mnie "elektronika" w wentylu dziwnie reaguje na zmiane napiecia zasialjacego. oczywiscie moge sie mylic, ale z doswiadczen wiem, ze potencjometr w miejsce termistora dziala znacznie lepiej. jak jakis potencjometr to do wartosci rezystancji termiistora w niskiej temperaturze (jak nie masz miernika to daj 4,5 kOhm). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...