Skocz do zawartości
pmd

Problem Z Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

Jak napisałem wyżej mam problem z DVD romem. Jest to napęd combo i zawsze bezproblemowo odczytywał mi DVD. Od jakiegos czasu jednak nie chce tego robić. Nie wiem czemu. Nie jest uszkodzony zalany ani nic takiego. Poprostu sam z siebie przestał działać. Jaki może być tego powód. Mam Widnowsa XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze poprostu naped sie zepsul.

Jakwiadomo nie od dzis takie rzeczy chyba moga sie psuc wiec w czym problem?

Naprawiac samemu nie polecam bo pewnie padl laser a wymiana tego cacka to dosc spory koszt.

Moze sprobowac miekkim wacikiem ze spirytusem go tylko przeczyscic .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym spirytusem trzeba uwazac bo nie wiadomo z jakiego materialu zrobione jest szkielko lasera!! jesli z "nieodpowiedniego" to zmatowieje i w ogoole przestanie czytac plytki. osobiscie polecam wizyte w serwisie(jesli masz gwarancje) albo kupno nowego napedu bo nie sa w koncu takie drogie(dolooz nalepiej do nagrywarki dvd :) jak juz kupic to cos porzadnego :) )a naprawa moze cie serio duzo wyniesc i sie po prostu nie oplacac :?

Edytowane przez DarkRaven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyszczenie spirytusem i wacikiem to jest dobre tylko do ostatniej soczewki - tej co sie rusza i ustawia dystans od wirującej płyty i co ją widać po otwarciu obudowy napędu. Pomaga na krótką mete zwłaszcza jeżeli przyczyną jest kurz pozlepiany nikotyną (pali sie ostro przy kompie).

Cała reszta optyki ( 1-2 pryzmaty, soczewki, lustra półprzepuszczalne) równie brudna znajduje sie pod spodem. Na ogól w obudowie nierozbieralnej. Czasem czyszczenie pomaga na tyle że pracuje poprawnie z CD i CDR ale już nie z DVD

Marne napędy po prostu zużywają sie mechanicznie po okołu roku eksploatacji. System pozycjonowania lasera (mechanika) przestaje być dostatecznie szybka i napęd "sie gubi". Przy jego obecniej cenie zaleca sie raczej wymiane niż naprawe bo częsci + roboczogodzina + 30zł (albo i bez tych 30zł) to w zasadzie nowy napęd. No chyba że to nagrywarka DVD to jeszcze warto walczyć.

Warto poprzyglądać sie powierzchni tej soczewki którą widać. Czasem widac na niej efekty uderzenia o wirującą płyte CD/DVD - zarysowania. Wtedy tylko wymiana tego podzespołu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi