Skocz do zawartości
Kalwas

Ale mnie duma rozpiera - pierwszy WB made in piwnica

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało sie bo trudach i znojach zrobiłem pierwszy w 95% (te 5% to końcówki) własnej roboty WB na chipset.

Zajeło mi około 8 godzin ale jak by mi sie wiertarka nie popsuła to by zrobiłe w 5.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Za tudzien znowu jade do chaty to zrobie blok na HDD i na grafe.

Tylko że na grafe to mam podstawe robiąną przez frezera :((

Jak bym miał fezare to bym sam zrobił.

Taki będzie spód.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalwas:

Fajny. On jest frezowany w środku? Pytam, bo nie widzę żadnych połączeń.

W środku jest jedna duża komora. Ze względu na to że jest on na chipset a nie grzeje sie on tak bardoz max 10W to miał za zadanie jak najmniej ograniczac przepływ. A dlatego że za tydzień robie kolejne bloki na HDD na grafe. A w planie jeszcze jest na PSU i proca dlatego z moją pompką fontannową 1500l/h i jej 22W bloki na PSU, HDD i chipset będą najprosttrzej konstrukcji żeby jak najmniej ograniczać przepływ.

Tak więc na

procek - spirala kwadratowa około 30cm długości z powkręcanymi nagwintowanymi pręcikami miezianymi o średnmicy 2mm

grafa ten ślimak co na górze

chipset jedna komora

PSU jedna komora

HDD literka M.

Blok lutowałem. Ale uwierzcie mi że zgrzanie 4 części na raz wcale nie jest proste ale najtrudniejszy blok uważam za udany, jako że był pierwszy.

Nie zrobie już tego błędu co wcześniej i nie zamontuje bloku bezpośrednio w imadle bo później strasznie trudno jest usunąć ślady ze szczęk.

Ten blok składa sie z 3 warstw

podstawa tylko 1mm blacha

środkowa 10mm płaskownik ponawiercany wewnątrz następnie wycięty i wypiłowany kwadrat

górna plaskownik 5mm

blok ma wymiary 40x40x16 te zaczepy po bokach pasują idealnie do otworów na mobo :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...