Skocz do zawartości
cadavre

Samsung I Temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Moze to troche "ekscentrycznie" zabzmi ale sprawdz reka - jesli nie sprawia wrazenia dziwnie cieplego to sie nie przejmuj - widzialem juz odczyty ze spedfana kiedy podawal nawet ujemne temperatury np. barton krecony na FSB 221 - 1,8V chlodzony TT Volcano 12 ( spedfan püodawal minus 16 stopni ) :wink:

EW. Sciagnij jakis program ze strony producenta i zmierz temperaturke

PS. tez cos mi sie wydaje ze Sandra pokazywala temperature HDD ( ale nie jestem pewien)

EDIT. w sumie jesli dysk jest owiewany przez jakies wentylki i nie nie byly przeprowadzane na nim zadne "wymagajace" zadania to ta temperaturka moze byc Realna ( nie widze tu powodu do niepokoju)

Edytowane przez Sportmaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to troche "ekscentrycznie" zabzmi ale sprawdz reka - jesli nie sprawia wrazenia dziwnie cieplego to sie nie przejmuj - widzialem juz odczyty ze spedfana kiedy podawal nawet ujemne temperatury np. barton krecony na FSB 221 - 1,8V  chlodzony  TT Volcano 12 ( spedfan püodawal    minus 16 stopni )  :wink:

EW. Sciagnij jakis program ze strony producenta  i zmierz temperaturke

PS. tez cos mi sie wydaje ze Sandra  pokazywala temperature HDD ( ale nie jestem pewien)

EDIT. w sumie jesli dysk jest owiewany przez jakies wentylki i nie  nie byly przeprowadzane na nim zadne "wymagajace" zadania to ta temperaturka moze byc Realna  ( nie widze tu powodu do niepokoju)

1271961[/snapback]

12*C jest raczej nierealne :) Chyba, ze mu ogrzewanie w domu wylaczyli :D No nic, ja juz spotkalem sie sam z 2 samzungami co pokazywaly w smarcie dziwnie niskie temperatury (np. samsung ~ wlasnie 12*C a obok niego maxtor ~30*C). Moze cos nie tak z czujnikami???

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi w moim caviarku zaden program czujnika nie wykrywa i nie pokazuje temperatury :(. Smart w biosie włączony. Z innymi dyskami na tej samej tasmie jest ok. Nie wiem co jest grane. Tych WD800JB to widzialem ze 4-5 roznych typow (serii?) zaczynam podejrzewac ze w moim nie ma tego czujnika albo jest uwalony!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy chłodzeniu wentylatorem nie jest możliwe uzyskanie choćby 15*C, więc Samsung coś poknocił z czujnikami, bo źle wskazują!

1272852[/snapback]

Wspomne jeszcze, że przy wyłączonym wentylatorze, po paru godzinnej pracy temperatura sięgała 32°C...

i jeszcze fakt, iż do kupna dysku samsunga z nowej serii Spin Point przekonała mnie fachowa opinia o niskim wydzielaniu ciepła podczas pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ActiveSMARCIE tak samo 12*C. Fakt, że po odpaleniu kompa mam 10*C, a potem rośnie do 12*C, więc można sugerować, że odczyt jest OK, ale w jakiejś dziwniej skali (np. x2,5 :D ). A nie wiecie może jaka jest trzecia temp. na płytach Epoxa. Jest temp. procesora, temp. chipsetu i jeszcze jednak temperatura na pierwszym kanale Winbonda (pokazuje ją m.in. SpeedFan, ale i dużo innych programów zamiast temp. procesora).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi w moim caviarku zaden program czujnika nie wykrywa i nie pokazuje temperatury :(. Smart w biosie włączony. Z innymi dyskami na tej samej tasmie jest ok. Nie wiem co jest grane. Tych WD800JB to widzialem ze 4-5 roznych typow (serii?) zaczynam podejrzewac ze w moim nie ma tego czujnika albo jest uwalony!

1272581[/snapback]

pewnie masz CRA1

one nie maja czujnika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi