cadavre Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Mam dysk twardy Samsunga jak w temacie i mam problem. W SpeedFanie podczas odczytu temp. mam na dysku 12.C? O co biega z tą temp odczytywaną ze SMARTa we SpeedFanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sportmaus Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) Moze to troche "ekscentrycznie" zabzmi ale sprawdz reka - jesli nie sprawia wrazenia dziwnie cieplego to sie nie przejmuj - widzialem juz odczyty ze spedfana kiedy podawal nawet ujemne temperatury np. barton krecony na FSB 221 - 1,8V chlodzony TT Volcano 12 ( spedfan püodawal minus 16 stopni ) :wink: EW. Sciagnij jakis program ze strony producenta i zmierz temperaturke PS. tez cos mi sie wydaje ze Sandra pokazywala temperature HDD ( ale nie jestem pewien) EDIT. w sumie jesli dysk jest owiewany przez jakies wentylki i nie nie byly przeprowadzane na nim zadne "wymagajace" zadania to ta temperaturka moze byc Realna ( nie widze tu powodu do niepokoju) Edytowane 12 Lutego 2005 przez Sportmaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cadavre Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Nie mam obaw co do tego, że się mocno grzeje, bo "na rękę" ma za 31C więc jest OK, ale mam takie "zboczenie", żeby wiedzieć ile co ma dokładnie! ;) Na stronie Samsunga nie ma programu do SMARTA :(. Thanks za odp! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomulus Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Witam Mam S...1213C i standardowa temp w SpeedFan to 29-31*C W przypadku kopiowania formatowania" testowania dysku - temp w granicach 37-41*C ale norma to 31*C +/- Pozdrawiam tom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) Moze to troche "ekscentrycznie" zabzmi ale sprawdz reka - jesli nie sprawia wrazenia dziwnie cieplego to sie nie przejmuj - widzialem juz odczyty ze spedfana kiedy podawal nawet ujemne temperatury np. barton krecony na FSB 221 - 1,8V chlodzony TT Volcano 12 ( spedfan püodawal minus 16 stopni ) :wink: EW. Sciagnij jakis program ze strony producenta i zmierz temperaturke PS. tez cos mi sie wydaje ze Sandra pokazywala temperature HDD ( ale nie jestem pewien) EDIT. w sumie jesli dysk jest owiewany przez jakies wentylki i nie nie byly przeprowadzane na nim zadne "wymagajace" zadania to ta temperaturka moze byc Realna ( nie widze tu powodu do niepokoju) 1271961[/snapback] 12*C jest raczej nierealne :) Chyba, ze mu ogrzewanie w domu wylaczyli :D No nic, ja juz spotkalem sie sam z 2 samzungami co pokazywaly w smarcie dziwnie niskie temperatury (np. samsung ~ wlasnie 12*C a obok niego maxtor ~30*C). Moze cos nie tak z czujnikami??? Edytowane 12 Lutego 2005 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Mi w moim caviarku zaden program czujnika nie wykrywa i nie pokazuje temperatury :(. Smart w biosie włączony. Z innymi dyskami na tej samej tasmie jest ok. Nie wiem co jest grane. Tych WD800JB to widzialem ze 4-5 roznych typow (serii?) zaczynam podejrzewac ze w moim nie ma tego czujnika albo jest uwalony! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzewin Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Witam! Mam samsunga SP1614N i temp 12-16°C przy chłodzeniu wentlatorem Y.S.Tech 92mm zamontowanym w bocznej ściance obudowy Chiectec BX... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cadavre Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Przy chłodzeniu wentylatorem nie jest możliwe uzyskanie choćby 15*C, więc Samsung coś poknocił z czujnikami, bo źle wskazują! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzewin Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Przy chłodzeniu wentylatorem nie jest możliwe uzyskanie choćby 15*C, więc Samsung coś poknocił z czujnikami, bo źle wskazują! 1272852[/snapback] Wspomne jeszcze, że przy wyłączonym wentylatorze, po paru godzinnej pracy temperatura sięgała 32°C... i jeszcze fakt, iż do kupna dysku samsunga z nowej serii Spin Point przekonała mnie fachowa opinia o niskim wydzielaniu ciepła podczas pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 spróbuj programem ActiveSmart, ten powinien odczytać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cadavre Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 W ActiveSMARCIE tak samo 12*C. Fakt, że po odpaleniu kompa mam 10*C, a potem rośnie do 12*C, więc można sugerować, że odczyt jest OK, ale w jakiejś dziwniej skali (np. x2,5 :D ). A nie wiecie może jaka jest trzecia temp. na płytach Epoxa. Jest temp. procesora, temp. chipsetu i jeszcze jednak temperatura na pierwszym kanale Winbonda (pokazuje ją m.in. SpeedFan, ale i dużo innych programów zamiast temp. procesora). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Mi w moim caviarku zaden program czujnika nie wykrywa i nie pokazuje temperatury :(. Smart w biosie włączony. Z innymi dyskami na tej samej tasmie jest ok. Nie wiem co jest grane. Tych WD800JB to widzialem ze 4-5 roznych typow (serii?) zaczynam podejrzewac ze w moim nie ma tego czujnika albo jest uwalony! 1272581[/snapback] pewnie masz CRA1 one nie maja czujnika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...