Skocz do zawartości
flasht

Co Z Tymi Pixelami?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos moglby mnie oswiecic jak to jest z tymi wypalonymi pixelami...? Dzisiaj bylem w sklepie widzialem kilka LCDkow... miedzy innymi IIyame i LG... oba byly moim skromnym zdaniem do [gluteus maximus]. Teraz z moich typow tak naprawde pozostal mi tylko 17" Sony HX73S ... ale ten nie ma chyba takiej fajnej gwarancji jak wymienione powyzej... Jak to tak naprawde jest?

1. Jakie sa szanse na to ze beda/stana sie te wypalone pixele?

2. Rozumiem, ze dziala to tak, ze kupuje sie kota w worku... zamawiam monitor - ma wypalone pixele to i tak juz za pozno...?

3. Jaki to ma sens? Ja np. jestem osoba, ktora nie zdzierzy nawet jednego subpixela... czy to bedzie oznaczalo, ze wywalilem 2k PLN w bloto??? Nikt tego chyba ode mnie nie kupi...?

Pozdrawiam

FlashT

A tak btw... nie ma takich -> 19" Belinea 101920B silver-black <- monitorow, ale z lepszym czasem dostepu?? (16ms)

A i... rozumiem ze taki monitor poprostu nie pojdzie w wyzszej rozdzielczosci niz ta nominalna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zalezy ci na braku pixeli to wez sobie kup monitor firmy ktora reklamuje nawet 1 padniety subpixel.

Z tymi pixelami to troche pogmatfana sprawa i tak naprawde nie zdarzaja sie one tak czesto jak sie o tym pisze ale jednak sie zdarzaja.

Najwiecej wypalonych pixeli wychodzi podobno w 1szym tygodniu uzytkowania i w fazie produkcji matrycy. Potem prawdopodobienstwo wypalenia sie spada.

Mozesz tez kupic monitor w normie ISO 13406-1

czy jakos tak wtedy kazdy subpixel i pixel bedzie podlegal wymiane. Ale niewiem nawet jak drogie moga byc takie monitory.

Znalazlem tez na necie takiego pdfa o pixela:

http://www.samsung.com/pl/products/monitor...iso_13406_2.pdf

lub:

http://www.benchmark.pl/artykuly/technika/...2/strona-1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piksele wypalone bywają naprawdę. Koleś kupił LG i miał 3 czarne, ale pozwolili mu wymienić na drugi egzemplarz z 1 czarnym. Oczywiście czarne mniej przeszkadzają niż świecące.

A co do tego, że zamawiasz monitor i potem musisz kupić, to po prostu głupi zwyczaj wprowadzony przez sklepy komputerowe oszczędzające na magazynach. Ja droższe części kupuję w sklepach, gdzie są na miejscu - mogę sobie obejrzeć, czy coś nie brakuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej znaną regulacją dotyczącą emisji promieniowania i ergonomii pracy przy monitorach CRT i LCD jest szwedzka norma TCO. Definiuje ona następujące parametry: czytelność obrazu, wpływ zakłóceń zewnętrznych, emisję promieniowania elektromagnetycznego, oszczędność energii oraz bezpieczeństwo elektryczne. Kolejne jej wersje, np. TCO'99 i nowsza TCO'03, są coraz bardziej rygorystyczne pod względem ergonomii pracy (jasność i kontrast obrazu) i ochrony środowiska (m.in. recykling podzespołów). Niemniej w przypadku natężenia pola elektromagnetycznego, generowanego przez wyświetlacz, obie specyfikacje dopuszczają te same wartości - maksymalne natężenie pola elektrycznego dla częstotliwości od 5 Hz do 2 kHz wynosić może 10 V/m, a dla zakresu 2-400 kHz - 1 V/m. Dla pola magnetycznego jest to odpowiednio 200 i 25 nT (nanotesli).

zródlo:

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_111788.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi