Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dysk 60GB Baracude IV i chce go podzielic na trzy partycje i mam dwie opcje jak je zrobic - ktora z nich jest lepsza , wydajniejsza, itp :

I opcja

partycje podstawowa C: 5GB - NTFS

partycja rozszezona a wniej dyski logiczne:

D:50Gb - NTFS

E:5GB - FAT32

II Opcja ( skladajaca sie tylko z partycji podstawowych)

partycje podstawowa C: 5GB -NTFS

partycje podstawowa D: 50GB - NTFS

partycje podstawowa E: 5GB -FAT32

Partycje mam zamiar zolozyc partition magicem i uzywam tylko jednego systemu operacyjnego Windows Xp na partycji C

Czy ma jakis wplyw na szybkosc dysku i systemu gdy zalozy sie kilka parycji podstawowych zamist rozszezonej a wniej dyski logiczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam BCude 40 i 2 podstawowe 4GB (NTFS) i reszta (FAT32).

Chodzi elegancko i bez problemowo.

Co do wydajności zdaje się małe partycje są wolniejsze (<2GB), przynakmniej taką sytuacje ja obserwowałem u siebie.

Co do podziału, twój wybór, ale podstawowe działają spox (tylko nie w fdisku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wofek - ntfs jest 100X lepszy od fata. Jak pracujesz w sieci to w ogole nie ma innej opcji niz ntfs. Dlatego dalbym 8 GB NTFS, pozniej 32GB FAT i 18GB fat jesli faktycznie potrzebne ci dwie. Lepiej by chyba wysza jedna fat na 52 GB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to wypalić sobie porządną płykę z dosem i narzędziami typu pqmagic, ghost, etc. i obsługą ntfs i podzielić dysk na 2 podstawowe NTFS 5 i 55 GB i wszystko w tym temacie.

Jeszcze ewentualnie można zrobić ok 2GB FAT, jezeli to konieczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy moglby mi ktos odpowiedziec na pytanie :

Czy ma jakis wplyw na szybkosc dysku i systemu gdy zalozy sie kilka parycji podstawowych zamist rozszezonej a wniej dyski logiczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... kiedys ktos sie wypowiadal na temat dzielenia dyskow (bodajze jakis koles z Seagate'a ale tego nei pamietam - wiem ze koles sie dosc ostro znal) i z tego co on mowil wynikalo, ze pod Windowsem(!) najoptymalniejszy podzial dysku to sa partycje po 5 Gb, lecz przy dzisiejszych rozmiarach dyskow to wychodzi troche duzo! Koles stwierdzil na to, ze powyzej 8 Gb nie oplaca sie partysji bo to juz nie dziala tak jak powinno! To ze sprzet (Winda) chodzi jakos tak lepiej to faktycznie zauwazylem - mniej zwisow. Nie wiem od czego to zalezy w tym momencie - moze Windows ma jakies "kaprysy" :)

... ponoc wlasnie tak jest najoptymalniej - lecz przy hdd 80 Gb - 10 partycji :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... kiedys ktos sie wypowiadal na temat dzielenia dyskow (bodajze jakis koles z Seagate'a ale tego nei pamietam - wiem ze koles sie dosc ostro znal) i z tego co on mowil wynikalo, ze pod Windowsem(!) najoptymalniejszy podzial dysku to sa partycje po 5 Gb, lecz przy dzisiejszych rozmiarach dyskow to wychodzi troche duzo! Koles stwierdzil na to, ze powyzej 8 Gb nie oplaca sie partysji bo to juz nie dziala tak jak powinno! To ze sprzet (Winda) chodzi jakos tak lepiej to faktycznie zauwazylem - mniej zwisow. Nie wiem od czego to zalezy w tym momencie - moze Windows ma jakies "kaprysy" :)

... ponoc wlasnie tak jest najoptymalniej - lecz przy hdd 80 Gb - 10 partycji :(

Jakieś głupstwa pleciesz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam bzdura.. mam dwie Baracudy 80 GB kazda ma partycje

1. 18 GB NTFS

2. 28 GB NTFS

3. 28 GB NTFS

tak samo na drugiej

BII 30 GB mam 1 partycje 28 GB NTFS... dysk 6,4 mam na FAT32 (sluzy jako przenosna dyskietka, a nie kazdy ma Win NT...)

wszystko chodzi pieknie nic sie nie wiesza, wydajnosc jest wysoka, a co do windowsa, to mi sie nie powiesil ani razu przez ostatnie 8 m-cy, a komputer chodzi 24h/7 dni... co do systemu plikow NTFS jest najlepszy, wystarczy wylaczyc, performance monitor, oraz dziennik uzycia plikow (przydante na serverach) i otrzymujemy dodatkowego speeda (taki sam jak na FAT32 lub nawet i szybciej), przy bezkonkurecyjnej bezawodnosci, integralnosci danych i systemie zabiezpeiczen. do tego partycje NTFS sa mniej podatne na fragmentacje... pozatym bezpieczniejsze, jak sie komp zawiesi czy cos, to nie robi sie sieczka na dysku jak to jest w FAT16/FAT 32.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy wylaczyc, performance monitor, oraz dziennik uzycia plikow (przydante na serverach) i otrzymujemy dodatkowego speeda (taki sam jak na FAT32 lub nawet i szybciej  

No dobra, ale jak to wylaczyc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...