Skocz do zawartości
wierch

Niskie Napiecia Na Zasilaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zasilacz Chifteca HPC 360 - 202 i pokazuje dziwnie niskie wartosci ujemnych napiec

np zamiast - 12 jest - 8.4

- 5 jest - 2,98

do czego sluza ujemne napiecia no i skad tak niskie wartosci

zmienilem Plyte na IC 7 i mam Prescota 3,0 nie pamietam zebym wczesniej mial takie niskie wartosci bo cos bym zauwazyl

Prosze o sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby te napięcia rzeczywiście były prawdziwe to komp pewnie już by nie chodził ;)

MBM w zależności jaki zestaw czujników (typ, odpowiedni to Twojej mobo) wybierzesz wskazuje różne wartości (u mnie przy niewłaściwym wyborze na linii 12V wskazywało np. -2.4V <_< ). Najlepiej sprawdzać miernikiem i to pod obciążeniem, nie na biegu jałowym.

A fakt, że w biosie nie ma jest dziwny <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej +12V i -12V skąd wziąłeś aż 15V ??

A co do wskazań ujemnych a właściwie ujemnego napięcia - bo zostało już tylko napięcie -12V ( -5V wypadło ze specyfikacji ATX z rev. 1.3) ... no więc normalnie OLEJ TEN WSKAZ. :D :D :D

Bios nie pokazuje w ogóle tego napięcia, a niemal wszystkie diagnostyczne progsy bzdury pokazują włacznie z wartoscią dodatnią tego napięcia. :mellow:

Ps.

To napięcie -12V pratktycznie ZA NIC nie jest odpowiedzialne. :) :)

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi