wierch Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Mam zasilacz Chifteca HPC 360 - 202 i pokazuje dziwnie niskie wartosci ujemnych napiec np zamiast - 12 jest - 8.4 - 5 jest - 2,98 do czego sluza ujemne napiecia no i skad tak niskie wartosci zmienilem Plyte na IC 7 i mam Prescota 3,0 nie pamietam zebym wczesniej mial takie niskie wartosci bo cos bym zauwazyl Prosze o sugestie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[PEDRO] Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Sprawdzasz w biosie czy MBM lub innym programie monitorującym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 dziwne bo w biosie to tych napiec w ogole nie ma !! a sprawdzam w MBM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[PEDRO] Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Jakby te napięcia rzeczywiście były prawdziwe to komp pewnie już by nie chodził ;) MBM w zależności jaki zestaw czujników (typ, odpowiedni to Twojej mobo) wybierzesz wskazuje różne wartości (u mnie przy niewłaściwym wyborze na linii 12V wskazywało np. -2.4V <_< ). Najlepiej sprawdzać miernikiem i to pod obciążeniem, nie na biegu jałowym. A fakt, że w biosie nie ma jest dziwny <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 dziwne bo w biosie to tych napiec w ogole nie ma !! a sprawdzam w MBM 1272617[/snapback] To sprawdź miernikiem, bo jakbyś miał faktycznie takie napięcia to komp by się wogóle nie uruchomił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 nie wiem za co te ujemne napiecia sa odpowiedzialne bo mam np przy pelnym obciazeniu (temp procka 80 stopni) efekt brzeczenia cewek i nie wiem czy moze to miec cos wspolnego z tymi napieciami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[PEDRO] Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 W elektronice występują 2 rodzaje napięć dodatnie i ujemne WSZYSTKO względem masy (wzmacniacze operacyjne muszą być zasilane napięciem symetrycznym, czyli np. +15V i -15V). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Raczej +12V i -12V skąd wziąłeś aż 15V ?? A co do wskazań ujemnych a właściwie ujemnego napięcia - bo zostało już tylko napięcie -12V ( -5V wypadło ze specyfikacji ATX z rev. 1.3) ... no więc normalnie OLEJ TEN WSKAZ. :D :D :D Bios nie pokazuje w ogóle tego napięcia, a niemal wszystkie diagnostyczne progsy bzdury pokazują włacznie z wartoscią dodatnią tego napięcia. :mellow: Ps. To napięcie -12V pratktycznie ZA NIC nie jest odpowiedzialne. :) :) pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 wierch zamiast zawracać doope jakimiś smiesznymi wskazaniami z MBM czy tam biosa weź w ręke miernik i bedziesz wiedział jakie masz napiecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...