Skocz do zawartości
Dyju

Problemy Z Modemem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Do niedawna miałem win 98 i modem Zoltrix Cobra (nie najnowszy), ale bez problemów działał.

Kiedy niedawno zmieniałem system na XP Proffesional okazało sie, że dla tego modemu na xp nie ma sterowników. Kupiłem więc nowy modem Pentagram Hex2 56I. Z instalacją nie miałem problemu i przez pierwsze 5 min. wszystko chodzło bez problemu, ale po tym czasie wszystko zaczęło się sypać. Żadna stronka nie chciała wejść - pisało "Nie można wyswietlić strony" :sad: początkowo myślałem że to chwilowa niedyspozycja sieci tp. Następnego dnia kiedy wchodziłem na neta to 3 pierwsze strony włączyły się bez problemu, ale później już tylko "Nie można ..." i tak do dzisiaj :mur:

próbowałem wielu rzeczy, ale nie mam doświadczenia w tej dziedzinie informatyki :oops: więc jeżeli ktoś mógłby mi pomóc byłby wdzięczny :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mastercomputer

Witam!

Do niedawna miałem win 98 i modem Zoltrix Cobra (nie najnowszy), ale bez problemów działał.

Kiedy niedawno zmieniałem system na XP Proffesional okazało sie, że dla tego modemu na xp nie ma sterowników. Kupiłem więc nowy modem Pentagram Hex2 56I. Z instalacją nie miałem problemu i przez pierwsze 5 min. wszystko chodzło bez problemu, ale po tym czasie wszystko zaczęło się sypać. Żadna stronka nie chciała wejść - pisało "Nie można wyswietlić strony" :sad: początkowo myślałem że to chwilowa niedyspozycja sieci tp. Następnego dnia kiedy wchodziłem na neta to 3 pierwsze strony włączyły się bez problemu, ale później już tylko "Nie można ..." i tak do dzisiaj :mur:

próbowałem wielu rzeczy, ale nie mam doświadczenia w tej dziedzinie informatyki :oops: więc jeżeli ktoś mógłby mi pomóc byłby wdzięczny  :rolleyes:

1275440[/snapback]

polecam zmienic na neostrade, a jak masz duuże fundusze, weź najszybszą-stałe łącze, 25 GB limitu ściągania i prędkość (po zużyciu 25 GB) do 32 kb/s. Więcej www.neostrada.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj użyć windowsowych sterowników do modemu. Też miałem Zoltrixa (Spirit czy jakoś tak) i na windowsowych sterownikach net działał lepiej niż na tych od producenta modemu.

1275726[/snapback]

mi odwrotnie.. raz poleciała instalacja z systemu.. i potem aby przeinstalować sterowniki, musiałem wywalić modem z "drzewka" a następnie ręcznie z płytki zainstalować..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam mieszane uczucia (zoltrix spirit).

Na sterach windowsowych modem dziala dobrze, ale:

Pierwsze "ale" to trudnosc w polaczeniu sie- czasami trzeba 5-7 razy robic reconnect.

Drugie "ale" jak sie rozlaczy- to wiesza mi sie ikonka z kontrola polaczenia (takie 2 monitory... no... wiadomo ;P ), i znika po jakichs 30 sek- minucie dopiero. Modem konczy polaczenie z serwerem od razu, ale trzeba czekac na rozlacza z siecia telekomunikacyjna (sic!).

Na sterach zoltrixa wszystko dzialalo fajnie, ale szybkosc polaczenia nie byla wyzsza niz 45333 bps. Teraz 48kbps to norma, czasem sie zdarzy 46667 (rzadko).

Edytowane przez MareCeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi