_Janko_ Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Mam problem z dyskiem WD 120GB 8MB Cache IDE (dokładnie to WD1200JB). Dysk co jakiś czas wydaje z siebie trzask i wchodzi na nowo w obroty. Pojawia się to szczególnie podczas uruchamiania i zamykania systemu (nie za każdym razem co któryś-nasty raz). Przeważnie skutkuje to zwisem systemu. Dysk ma tydzień.... Najlepsze jest to, że rozmawiałem z dwoma osobami, które mają identyczne dyski kupione wcześniej (ok rok temu) i mają ten sam problem!!! Mam również dysk WD 80 GB (też JB) i działa OK. Co o tym sądzicie? Miał też ktoś z was takie problemy? Reklamować go? Tylko jeżeli to jest ogólnie problem serii to co dostanę...??? I w jaki sposób udowodnić, że dysk jest uszkodzony skoro dzieje się to sporadycznie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako_kinG Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 MIałem podobnie ze swoim dyskiem, ale problem wydawał sie banalny kabel IDE nie był do końca wciśnięty na płycie, u Ciebie natomiast może być to wina fizyczna dysku, a co do gwarancji to po prostu zanieś go do serwisu i powiedz w czym problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GUMA@71 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Mam problem z dyskiem WD 120GB 8MB Cache IDE (dokładnie to WD1200JB). Dysk co jakiś czas wydaje z siebie trzask i wchodzi na nowo w obroty. Pojawia się to szczególnie podczas uruchamiania i zamykania systemu (nie za każdym razem co któryś-nasty raz). Przeważnie skutkuje to zwisem systemu. Dysk ma tydzień.... Najlepsze jest to, że rozmawiałem z dwoma osobami, które mają identyczne dyski kupione wcześniej (ok rok temu) i mają ten sam problem!!! Mam również dysk WD 80 GB (też JB) i działa OK. Co o tym sądzicie? Miał też ktoś z was takie problemy? Reklamować go? Tylko jeżeli to jest ogólnie problem serii to co dostanę...??? I w jaki sposób udowodnić, że dysk jest uszkodzony skoro dzieje się to sporadycznie? 1277825[/snapback] Mam identyczny dysk i również nie jestem do końca spokojny o jego "formę" U mnie bardzo niesympatyczny zgrzyt wystepuje przy zamykaniu komputera. Co do reklamacji... przetestuj go programem diagnostycznym ze ztronu WD i jak wyjdą jakieś błędy to na 100% uznają gwarkę. Miałem też problem z wyłączaniem się dysku podczas pracy i ponownym wchodzeniem na obroty. Winny okazał się luźny Molex. Wsadziłem w jego miejsce inną wtyczkę i jak ręką odjął :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako_kinG Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Wcześniej oddawałem Maxtora 120 i obeszło się bez udowadniania z mojej strony, po prostu powiedziałem że dysk stuka, przez co komp chodzi wolniej i czasami sie wiesza i tyle wystarczyło na wymiane na nowego maxtorka, który także miał tą samą wadę:D. Wkurzyłem się i poszedłem ponownie i dostałem WD, na którym siedzę już przeszło rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssman Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Niewiedziałem gdzie umiescic tego posta wiec "wepne" sie tutaj :-P mam płytę Epox EP8RDA3+ i kontroler SATA zintegrowany na płycie głównej na silicon image SIL 3112A. Niekozystalem z niego do czasu gdy spalił mi sie dysk na PATA. Kupilem dysk 200GB Maxtor DiamondMax 10 6B200M0 7200rpm, 8MB cache, SATA, NCQ. Jak postawilem na nim system (WIN XP + SP2) oraz po zainstalowaniu sterowników do płyty głównej i karty graficznej to po około dwuch uruchomieniach wyswietlal mi blad ze rejestr musial zostac odzyskany z kopi zapasowej. Jak podlaczylem jeszcze jakis dysk twardy na PATA to wtedy ost. raz mi sie uruchamiał system normalnie. po jeszcze jednym uruchomieniu pojawiał sie komunikat typu BLUE SCREEN Stop: c0000218 {Awaria pliku Rejestru} Nie jest możliwe załadowanie przez Rejestr gałęzi (pliku): \Katalog_główny_systemu\System32\Config\SOFTWARE lub jego dziennika bądź drugiej kopii po tym pozostawało mi już tylko przywrócić kopie systemu z pliku ghosta. Naprawiłem juz mój stary dysk PATA i na nim trzymam system operacyjny. Jest dużo lepiej jeśli chodzi o stabilność. Wszystko działa super dopuki niepodłącze trzeciego dysku twardego. wtedy jak kopiuje coś z tego SATA na inny i cos jeszcze klikam sobie miedzy czasie w tle to nastepuje zawieszenie systemu. pozostaje mi tylko "twardy" reset. po tym jak uruchamia sie komputer dysku SATA niewidać. musze wyłączyć komputer, poruszać kablami przy dysku i gniezdzie SATA na plycie glownej. Zaznaczam ze mam nowy bios do plyty głównej, najnowsze sterowniki do sprzetu. moje obydwa dyski twarde przechodza test programem powermax znaleziony na stronie Maxtora. Ja obstawiam ze mam walnięte kontrolery SATA lub PATA, ale wole sie upewnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...